Mivel Ati kártyát használsz ezért van külön zárt meghajtó, amit az Ati gyárt, és azért zárt, mert a kódja nem elérhető a cégen kívül. Ezzel párhuzamosan megy a nyílt meghajtó fejlesztése, amit az Ati által kiadott dokumentáció alapján fejleszt a közösség (ami pl. nem így megy az nvidiánál, ott csak zárt meghajtó van, illetve egy kezdeményezés a nyíltra, de közelébe se lép az Ati féle nyílt drivereknek).
Az Ati idén márciustól már nem támogatja a nem HD jelű kártyákat, csak az újabb kártyákhoz fejleszt drivert. Ami két szempontból szerintem fontos: 1. jobb driver az új kártyákhoz, ami valljuk be jó, mert egy egyszerű kártyát 10e-ért is lehet venni. 2. jobban megbíznak a nyílt driverek programozóiban.
Én úgy látom, hogy ha valaki a szabad szoftvert akarja valaki támogatni, akkor Ati-t vegyen az ember, mivel az nvidia állítása szerint a közeljövőben nem akarja nyíltá tenni a drivert. Félreértés ne essék az nvidia tulajokkal sincsen semmi bajom, és úgy gondolom a grafikai dolgok az utóbbi 2 évben nagyott lendültek GNU/Linux alatt. Arra is emlékszek, hogy jó 1 évbe került ameddig sikerült beüzemelnek az nvidia kártyámmal a Beryl-t anno.
Amit javaslok még, hogy ne a béta Compizból ítéljen senki se a 3d-s képességre GNU/Linux alatt, hanem vegyen elő egy Nexuiz-t (módosított Quake 1-es motor, de állati jól néz ki), vagy próbálja ki a KDE 4 effektjeit (érdekes módon ott jódarabig az nvidiával voltak nem is kis gondok), mert jóval gyorsabbak és stabilabbak, mint a Compiz effektjei.
Csak ennyit akartam írni.