Üdv! (Korábban volt: Kb. 2 hónapja használom az Ubuntut. Az eddig felmerülő kérdésekre megtaláltam a válaszokat, de a mostanival nem birkóztam meg... Például mikor torrenteztem (Transmission Bittorrent kliens, asztalra való mentés) azt írta ki a program, hogy nincs elég hely a meghajtón, letöltés megszakítva. Hasonló hiba volt, mikor egy majdnem 4 gigás játékot szedtem firefox-szal. A hibák után általában nem enged futtatni semmilyen Rendszer --> Beállítás és Adminisztráció részen levő programot, alkalmazást. Kijelentkezés után volt már, hogy azt írta, hogy megtelt a meghajtó, nem tud valamilyen fájlba írni és nem engedhet be, de újraindítás után beengedett. 140 gigás meghajtó van 3 felé bontva, első partíción van az xp (20 gb), másodikon adatok vannak (70 gb, amiből 12 gb szabad). Valakinek van valamilyen ötlete, hogy ez miért van így? Játszani se tudok Wine-nal, mert a játékokat sem telepíti fel.) Most letöröltem az Ubuntu 9.04-et, amit wubi-val telepítettem fel. Most rendes telepítéssel szeretném felrakni a gépre, de ez valahogy sehogy sem sikerül, mert nem jön be a menü, ahol választani lehet. Most megpróbálom újra kiírni, hátha csak a lemezzel lenne gond. Valamint az oprendszer választóban is nagy a fejetlenség, erre is kaptam egy kis segítséget, de sehogy sem tudom alkalmazni Kicsit eltértünk már, az eredeti témától, de remélem kapok segítséget így is!:)

Terminal-ban:

sudo apt-get autoremove
sudo apt-get autoclean
Add meg a jelszavad és írd meg, hogy mi történt. Takarításhoz nagyon jó még a Ubuntu Tweak program.

sudo apt-get autoremove: Eltávolítás: libdvbpsi4 ... Eltávolítás: libmatroska0 ... Eltávolítás: libebml0 ... Eltávolítás: libvcdinfo0 ... Eltávolítás: libiso9660-5 ... Eltávolítás: vlc-data ... Eltávolítás: xulrunner-1.9.1 ... és 43 MB sudo apt-get autoclean: (látszólag) semmi Ubuntu Tweak felrakva. --> Tisztítást követően 48 MB szabadult fel. Az Ubuntu Korlátozott extrák mit tartalmaz és hogyan tudnám elindítani? A 4 Gb-os játékot nem tudtam felrakni, azt írta, hogy hiba az írásban, valószínűleg a lemez tele van.

wine-nál is biztos, hogy helyhiányra panaszkodik? wine ugyanis amúgy is a legtöbb játékot nem fogja elindítani

Az Ubuntu telepítésekor a /home mappa a rendszer partícióra lett beállítva? Lehet, hogy a saját mappád van tele (felesleges) fájlokkal. Érdemes lenne a lemezhasználatot megnézni, mivel az grafikusan is kimutatja, mi foglal olyan sok helyet.

Wine-nal még nem sok játékot próbáltam, az Age of empires II az szaggat és akadozik, a Metin2 az fut és a Runes of Magic telepítésnél panaszkodik helyhiányra... A saját mappámat arra a partícióra helyeztem el, ahova eredetileg települt az Ubuntu (E meghajtó). Tényleg sok felesleges fájlom van, amiket csak letöltöttem, például képek, videók, zenék, telepítők... akkor ezeket érdemes most kiírni vagy másik mappába tenni és meg is oldódik ez a hiba?

Saboteur777Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatl. pont /host/ubuntu/disks/root.disk 11G 7,5G 2,1G 79% / tmpfs 1,1G 0 1,1G 0% /lib/init/rw varrun 1,1G 226k 1,1G 1% /var/run varlock 1,1G 0 1,1G 0% /var/lock udev 1,1G 152k 1,1G 1% /dev tmpfs 1,1G 709k 1,1G 1% /dev/shm /dev/sda6 75G 12G 64G 16% /host lrm 1,1G 2,3M 1,1G 1% /lib/modules/2.6.28-14-generic/volatile /dev/sda5 64G 49G 16G 77% /media/disk

a rendszer monitor(adminisztráción belül) file rendszer fülén elvileg láthatod, hogy mi a helyzet. ha itt megnézed a szabad és a rendelkezésre álló hely nem ugyan annyi. ez valami olyasmi miatt van, mert lefoglal valahány százaléknyi helyet. ha minden igaz erre csak a rendszer partíciónál van ténylegesen szükség (ha nem javítson valaki), szóval a többin elvileg fel lehet ezt szabadítani(én megtettem és nem lett belőle semmi gond). most hirtelen nem emlékszem hogy csináltam, de ha ez a gondod és kell megkeresem :)

• Pete válaszolt erre.

inigoEszköz, Könyvtár, Típus, Összesen, Szabad, Elérhető, Használt /host/ubuntu/disks/root.disk, /, ext3, 9,4 GiB, 2,4 GiB, 1,9 GiB, 7,0 GiB, 78% /host/ubuntu/disks/boot, /boot/, none, 69,3 GiB, 58,8 GiB, 58,8 GiB, 10,6 GiB, 15% /dev/sda6, /host, fusebik, 69,3 GiB, 58,8 GiB, 58,8 GiB, 10,6 GiB, 15% /dev/sda5, /media/disk, fusebik, 69,6 GiB, 14,0 GiB, 14,0 GiB, 45,5 GiB, 76% (remélem jól másoltam be:)) Lehet Ubuntun rendszer-visszaállítást készíteni? Mert ha netán valamit elállítanék... erről még nem hallottam, hogy lehet-e. Légy szíves kifejtenéd, hogy ez az átméretezősdi mire való? Mert nem igazán tudok letölteni semmit, ami 1 gigától nagyobb (film, játék) és ugye nem lehet mást se feltelepíteni sem, ami nagy méretű. Köszönöm!:)

PeteElőzőekben írták, hogy a saját mappából pakoljak át cuccokat, megtörtént. Rengetek képet, hangot és témafájlt helyeztem át egy mappába, egy másik meghajtóba. De a játékot még így sem tudtam feltenni, ismét "... probabl the disk is full". Elméletileg a Wine támogatja Runes of Magic-et, de hát ki tudja... :) Valaki el tudná magyarázni, hogy mi a különbség a Windows-os mappaszerkezet és a Linuxos között? Mert néha a mappa tulajdonságai között járva látok olyat, hogy maradék hely 1,7 GiB. Aztán a mappa csak akkora lehet? Mert azt hittem a mappa mérete bármekkora lehet és csak a meghajtó van korlátozva... Lehet valahol ezt a beállítást kell átállítani, hogy fel lehessen valamit telepíteni? De hogyha a letöltés sem külön meghajtóra megy, hanem például az asztalra, akkor is fennáll a megtelt lemez probléma, szóval nem a Wine-t okolom.

Peteamint látszik nálad csak a rootnál van lefoglalva valami hely, ami nem használható, de szabad és ez így jól van (nálam volt a többi partíciónál is). szóval fogalmam sincs miért nem tudsz tölteni, hisz itt is az látszik, hogy van egy csomó helyed. amúgy átmásolni gondolom azért tudsz ezekre az üres helyekre dolgokat. vagy azt sem? de egyébként mindegy, mindegy mert tényleg nem tudom mi lehet. talán valami hozzáértőbb valaki. amúgy ellehet menteni valahogy a rendszeredet(de automatikusan nem csinálja), keres rá, itt is volt már szó róla sok helyen.

• Pete válaszolt erre.

inigoPontosan hova érted a másolást? "Windows-os felfogással" minden E meghajtóra helyezett 1 Gb-nál nagyobb fájloknál azt írja ki, hogy nincs elegendő hely, holott látni, hogy ott van... A letöltést is bármelyik mappába irányítom, akkor sem jó, sőt, a torrent sem... De ha olyankor újraindítom, olyankor a programokat sem engedi futtatni, meg ha kijelentkezek és úgy jönnék vissza, akkor még a fájlba se tud írni, hogy bejelentkeztessen... Nem értem mitől van... Köszönöm a választ!:) Valakinek valami ötlet?

Pete1. Azokat a fájlokat, amiket szeretnél menteni, azokat helyezd át az ADAT meghajtódra. Azon elvileg van még 12 GB. Ezek után látni kellene valami változást. 2. A szemetes nincs tele? Ha csak simán töröltél, akkor bizony a szemetes terpeszkedhet a vincsesztereden. 3. Az Ubuntu-Tweak-kel takarítottál? Pl.: régi kernelek (azok is elég sok helyet foglalnak). Felesleges csomagok, stb. A csomag tisztító menüben mindent takaríts ki. Nos, van változás? 4! Nem lehetséges, hogy azért érzékeli "telinek" a lemezt a Wine, mert nincs írási jogosultsága? Ezt is érdemes lenne ellenőrizni a saját könyvtárban (.Wine mappát keress a rejtett fájlok között). Több ötletem egyelőre nincs.

• Pete válaszolt erre.

gyarakilaszlo1. Azokat a fájlokat, amik nem a programok hoztak létre és nem minden nap használom (fotók, videók, zenék, telepítők) már áthelyeztem az adat meghajtóra. 2. A szemetes nincs tele, ma ürítettem ki. 3. Az Ubuntu-Tweak-kel takarítottam, a parancs, amit fentebb írtak kitörölt 43 MB-ot, a következő parancs látszólag semmit nem csinált és az Ubuntu-Tweak is törölt 48 MB adatot, ha jól emlékszem. (Régi kernelt hogyan is kell törölni? Mert én csak valami thumb fájlokat töröltem ki a Tweak-kel). A csomag tisztító menüben sincs "felesleges" csomag, csak az avast-é és a sztakkeré (szótár), azonban ha ezeket eltávolítom a programokat is letörlöm (már tapasztaltam). 4. Ezt pontosan hogy is tudom megnézni? Alt+F2 gksu nautilus (rendszergazda fájlböngészés)? /home/sajat/.wine/dosdevices --> c: mappa tulajdonságai: mérete 1,2 GB, szabad hely: 2,0 GB (a felrakni kívánt játék 4 GB), matricák közül mind inaktív, következő fülön a jogosultságoknál tulajdonos: én vagyok, mappa elérése: fájlok létrehozása és törlése, fájl elérése: ---, csopoprt: én vagyok, mappa elérése: fájlok elérése, fájl elérése: ---, a többiek: (semmi), mappa elérése: fájlok elérése, fájl elérése: ---, végrehajtás - fájl végrehajtásának engedélyezése programként, feljegyzés és megosztás üres.

A torrent kliensben véletlenül nincs beállítva olyan opció, hogy előre foglalja le a szükséges helyet?

• Pete válaszolt erre.

T_chrisA Transmission bittorrent kliensben nem találtam ilyen beállítást, de ha valaki megmondja, hogy hol lehetne beállítani, annak örülnék. :) Egyébként lehet nem ez a probléma, mert nem az első százaléknál volt, hanem bőven 40% környékén és akkor ha arra kattintottam, hogy ok (megtelt a lemez) és folytassa (a letöltést), folytatta még 2-3 percig és pár tized, vagy egész százalékot nőtt...

PeteKeresd meg ezt az ablakot az Ubuntu-Tweak programban és a jobboldali menüsoron menj végig és mindent törölj. Ezután mi változott?

• Pete válaszolt erre.

gyarakilaszloKitöröltem az Ubuntu-Tweak-kel a felesleges fájlokat mindenhonnan, de összesen olyan 100-120 MB volt és semmi sem változott...

Lehet,h ezt feleslegesen írom, le, de én már jártam így. Érdemes lenne megnézni a Kuka méretét, mert nekem volt egy olyan a 8.10-ben,h nem törölt onnan mindent, hanem parancssorból kellett. Nyisd meg a terminált: du -hs .local/share/Trash/ Ez csak a méretét írja ki.

• Pete válaszolt erre.