Junupxscan-0.4 010104 pxscan is a driver for the Primax Colorado Direct 9600 scanner. The scanner is connected to the printer port. pxscan-0.4.tgz unpacks into its own subdirectory: 1. Go to the /root directory of the superuser ( or go to /usr/local ). You need to be superuser to do this! cd /root or cd/usr/local 2. Move the file to that directory mv /wherever_it_is/pxcsan-0.4.tgz . ( note the little dot there at the end ) 3. Unpack to get the pxscan-0.4 subdirectory. You need tar and gzip to do this. tar -xvzf pxscan-0.4.tgz 4. Move yourself to the new directory cd pxscan-0.4 and take a look at the README file. 5. Try to compile. 'libtiff' is needed for this. make 6. If it works, be happy! If not take it as a challenge. It may keep you off the streets for some time. For example, you probably don't have libtiff in the location expected by Makefile. Just edit the Makefile to your needs. 7. Copy the man-page called pxscan.1 to your directory for man pages. If you don't know where it is try the command manpath for a list of known places. cp pxscan.1 /usr/local/man/man1 Na, valszeg a libtiff fájl nem ott van, ahol a Makefile várja. Meg kéne keresni, és az útvonalat javítani a makefile-ben. Helyek, fájlok keresése, libtiff, és kiírja a helyét.

• Junu válaszolt erre.

KálmánbátyámHát ez talált 61 fájlt, szétszórva. A libtiff4 mappa a usr/share/doc helyen van. A legnagyobb, libtiff.a helye: usr/lib. De vannak var/cache/apt/archives -ben is sokféle dolgok, meg még másfelé is.

JunuCsinálj egy backupot a Makefile-ből, aztán nézd meg , hol keresi a libtiff-et. A hibaüzenetből látszik. Aztán próbáld először az /usr/lib útvonallal.

• Junu válaszolt erre.

KálmánbátyámNem tudom ez-e a backup, de ha megnyitottam ez jött. Ezen most át kellene írnom valamit? Vagy fájlokat átrakni a local mappába? Ilyen tiff-v3.4-et nem találtam sehol. TIFF_INCLUDE = /usr/local/tiff-v3.4/libtiff/ PRIMAX_SCAN_OBJS = pxscan.o probe_lp.o portio.o .c.o: gcc -O -c -g -Wall -I$(TIFF_INCLUDE) $

JunuA backup=biztonsági mentés . Csinálsz egy másolatot az eredetiről,hogyha vissza kell állítani. Ha ez a makefile-od akkor a TIFF INCLUDE sorba kell beírni a libtiff helyét. Ne pakolj át semmit sehová, mert megboríthatod a rendszert. Meg kell mondani a csomagnak,hol találja , amit keres :-)

• Junu válaszolt erre.

JunuÚgy tűnik megvan!!! Megpróbáltam lefordítani és nálam is hasonló hibaüzenetet írt ki. Rákerestem a google-ban a gcc asm/io.h kifejezésre és láttam, hogy másoknál is van hasonló probléma. Azt írták, hogy az asm/io.h kifejezést át kell írni sys/io.h kifejezésre a 3 db .c végű fájlban (portio.c, probe_lp.c és pxscan.c). Egyébként a portio.c-ben benn is van az első sor kommentjében, hogy a sys/io.h egy alternatív hely az io.h-nak. Nálam így lefordult hiba nélkül! Minden jót! Gömbi

KálmánbátyámTalán egy lépéssel közelebb! usr/local-ban nem tudtam átírni, csak az Asztalon, ezért beraktam átnevezve még egyet (pxscan-0.411) és így próbálkoztam. Remélem ez nem baj. :/usr/local/pxscan-0.411$ make make: Nothing to be done for `all'. :/usr/local/pxscan-0.411$ make install make: *** No rule to make target `install'. Stop. Lett a mappájában egy pxscan ikonka (kék, fogaskerekek), de ha rákattintok nem történik semmi. Pedig azt írja futtatható (application/x-executable). A 'Megnyitás ezzel' alatt az írja, hogy nincsenek kijelölve alkalmazások, esetleg itt adjak hozzá valamit?

JunuAjánlom figyelmedbe a README file "HOWTO USE" fejezetét :) ! Ha a terminálban való futtatással vannak gondjaid, akkor szóljál!

KálmánbátyámEzért ne szomorkodj, a közösség lényege, hogy jó esetben "létezik minimum egy olyan ember, aki pont rátapint a probléma megoldására" :).

• Junu válaszolt erre.

gömbiTalán az eddigiekből kiderült, hogy abszolút laikusként próbálok boldogulni. Ha arra utaltál, gép összekötve, bekapcsolva, lámpa világít. Az ikon pedig csak most lett, az átírás után.

JunuEgy terminálablakban (Alkalmazás->Kellékek->Terminál) lépj be abba a könyvtárba, ahol lefordítottad a programot. Ott add ki a "./pxscan -lon" parancsot, elméletileg ez beizzítja a szkenner lámpáját. Utána pl. a "./pxscan -r123 -d2x3" paranccsal tudsz szkennelni, az eredmény az aktuális könyvtárban egy test.tiff lesz (ez az alapértelmezés). A README file-ban benne van az is, hogy ez akkor működik rögtön, ha az lp1 párhuzamos portra (0x378) van rákötve a szkenner. Ja és a lehetséges paramétereket is felsorolják a README-ben. Írd meg légyszíves, ha sikerült, hogy tudjunk róla :)! Hajrá!

• Junu válaszolt erre.

gömbiHát ez számomra már szinte hihetetlen! :-) Valamit már nyöszörgött a gép! De még csak amolyan "bemelegedési" hangokat adott ki, nem igazi szkennelőseket. És amit elvileg beszkennelt volna, azt sem találom. Mi az hogy test.tiff? Ezeket írta: Probing port 0378 SPP port present PS/2 bidirectional port present EPP 1.9 with hardware direction protocol ASIC: E3 scanner model reg= 5 port_ctrl= C0 Model: Primax Colorado Direct 600 or 1200p ./pxscan -r123 -d2x3 pxscan version 0.41 Probing port 0378 SPP port present PS/2 bidirectional port present EPP 1.9 with hardware direction protocol port_ctrl= C0 És köszi, köszi! :-)

JunuÚgy tűnik , megtalálta a portokat, amira szüksége van. A test.tiff meg egy próba lesz,olyasmi mint a nyomtatókon az " akar-e próbaoldalt nyomtatni ?" Írd be a fájlkeresőbe test.tiff, és megtalálod, hová tette. Bár alapesetben, ha nem lehet máshogy konfigelni, a home könyvtárba helyezi.

KálmánbátyámStart a scan selecting a size ( in inches! ) and a resolution ( in pixels per inch ): pxscan -r123 -d2x3 Mit érdemes neki beállítani? Eddig még csak nagyon fura dolgokat produkált, homályos is, meg a színek sem stimmelnek. legutóbbi próblkozásom: r300 d3x4

JunuReadme ? Manual ? Nézd meg a honlapot, hátha van ott valami. A 300 pixel elég rossz felbontás,600-al próbáld. A 2x3 inch meg kicsike :-)