Sziasztok!
Ubuntu 8.10 Toshiba laptop satelit L30
Szóval a mikrofonnal van gondom. Valami miatt a hangrögzítő (gnome-sound-recorder) nem vesz fel semmit, hiába beszélek a mikrofonba.
Valami beállítás lehet a gond, mert a hangfalakban lehet hallani ahogy beszélek a mikrofonba, de a felvétel után azt irja, hogy az adatfolyam nem tartalmaz adatokat.
Néztem a beállításoknál, hogy mi van berakva a hangrögzítéshez, ALSA van jelenleg, ha cserélgetem, meg se engedi nyitni a hangrögzítőt, tehát még rosszabb lesz a helyzet.
A csúszkák rendben vannak, különben nem hallanám a hangom. Ext. mic, és ext mic boost, ezt a kettőt néztem, gondolom, nekem most ezek kellenek.
Amúgy a hangerőszabályzóban (ALSA mixer) a második fülön -> Felvétel, nem értem miért kapcsolódik át a "Hangfelvétel átváltása a következőről: Felvétel". Azaz akárhányszor bekapcsolom, és kilépek, visszalépve azt tapasztalom, hogy a kis x megjelenik rajta. De szerintem nem ez a gond, csak megjegyeztem, ha valaki tudja szívesen meghallgatom.
A 3. fülnél Beállítások, ott pedig az input scource: ext mic.
Várom a tippeket. Amúgy ezt csak azért csinálom, mert a lingot nevű program nem kap jelet, s abban külön nem lehet beállítani, hogy a mikrofon "hol van", de gondolom, ha az alap beállítások mennek, ő is elboldogulna. Ha valaki egyszerűbben be tudja ezt a progit lőni, az írja nyugodtan. Ez amúgy egy gitárhangoló program.
előre is thx
--szerkesztve--
MEGOLDÁS:
Szerencsére találtam megoldást a problémára, gondoltam megosztom, talán segít majd valakinek:
Kell alap infó a hangkártyáról és a driveréről:
# lspci|grep -i audio
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc IXP SB4x0 High Definition Audio Controller (rev 01)
# cat /proc/asound/card*/codec\#*|grep -i codec
Codec: Realtek ALC861-VD
Codec: LSI ID 1040
Ezeket felhasználva kisebb kutakodás után rá lehet találni, hogy mit kell csinálni. Jelen esetben a következő fájlt kellett kiegészítenem:
# gedit /etc/modprobe.d/alsa-base
és itt kiegészíteni a filet:
options snd-hda-intel model=asus position_fix=1 enable=yes