t400Az Ubuntu ilyen szintű fejlődésében szerintem az a csodálatos, hogy nem reklámozzák agyonra, nem feccolnak bele $ milliárdokat a reklámkampányokba, és mégis használják.
Azért az Ubuntu messze nem olyan elterjedt (még) mint az ablakos rendszer. Ellenben jó esélye van arra hogy komoly veszélyt jelentsen a desktop windózokra elavult kernel felépítés ide vagy oda. :)
Engem inkább az zavar az MS felfogásban, hogy nem reagálnak időben, van egy modern felépítésű rendszerük, amit kiadnak X hibával, majd patchelgetnek rajta, de igazából az első javítások amik komolynak is mondhatók, 1 - 1.5 év múlva jönnek service pack-ok formájában. És szerintem ez is hozzátartozik a felhasználói szokások figyelembe vételéhez, ha nem is aktív, de passzív módon igen.
Igazából az a baj velük, hogy kiadnak egy beta szintű rendszert véglegesként, mert nincs idejük, pénzük, kapacitásuk a normális tesztelések elvégzésére. Ezért mindezt a felhasználókkal végeztetik el, ők pedig szépen megírják addig az általuk már jól ismert hibákhoz a patcheket, plusz próbálnak reagálni a tömegével érkező új hibákra. Ettől nekem jobban tetszik a Debian stable ágának filozófiája, ahova csak normálisan kitesztelt csomagok kerülhetnek be és nem kötik azt mindenféle időpontokhoz.
Valóban elég hosszú a reakcióidejük. Leszámítva az automatikusan generált leveleket. Én pl kb két hónap múlva kaptam érdemi levelet a felvetéseimre egy humán egyedtől, amikor már szinte el is felejtettem, hogy mit írtam nekik. :)