Megjelent a windows 7, és ma jelenik meg az ubuntu 9.10 rc is.
És ennek az apropójaként írtam egy kis gondolatébresztőt. :D
Előre szólok, hogy én ubuntu párti vagyok. Sok disztibúciót próbáltam már ki, és nem csak 5-10 percekre.
Az ubuntut már a 8.04 óta használom, de, nem mondanám hogy értek hozzá.
Aki linuxot (GNU/Linux, neszójjábe ) használ, általában azt hozza fel a windows ellenérvének hogy a linux ingyenes.
Minek fizessen azért, amit ingyen is megkaphat.
Viszont, ugye, sokan linux alól is torrenteznek, szóval, ezzel az erővel, akár windows is lehetne a gépükön, amit szintén torrentről töltöttek.
No de, ha összehasonlítunk egy 64 bites windows 7-et és egy 64 bites ubuntu 9.10-et, akkor vajon mi derül ki?
Melyik operációs rendszert lehet jobban használni általános célokra?
Melyikkel lehet flash videókat nézni mindenféle és egyéb varázslások nélkül?
Melyikkel lehet a videókártya vivo részét üzemképessé tenni egyszerűbben?
Linux alá is van msn kliens, nem is egy ( mercury messenger, emesene, amsn, stb ), de melyikkel lehet gond nélkül file-t küldeni az ismerősünknek?
Gondolom, erre az a válasz hogy használjunk Skype-ot. :)
Sokáig használtam ubuntu-t, de nagyon nem tetszett, hogyha nekem kell valami programnak a legújabb változata, akkor át kellett térnem az ubuntu újabb változatára is.
Minek van LTS változat az ubuntuból, ha arra nem tehetem fel ( például ) az emesene 1.5-öt, amiben rengeteg hibajavítás van?
A linux még nagyon kiforratlan operációs rendszer, és sokszor van hogy ha valamit qt4-re fejlesztenek, akkor az nem úgy működik gtk+ környezetben, ahogy kéne.
Sorolhatnám még, de inkább abbahagyom. :)
A linux legnagyobb előnye a legnagyobb hátránya is.
De, abban biztos vagyok, hogyha nem lenne ingyenes, hanem mondjuk fele annyiba kerülne mint a windows, akkor még ennyi felhasználója sem lenne.
Kiváncsi vagyok a véleményekre.