hi feltettem a Kubuntu 7.10-et (első linux) mit kellene csinálom, hogy a tv kimenetet tudjam használni? film nézés miatt lenne fontos. keresgéltem a google-ben de nem találtam semmi olyat, amit értenék. légyszi segítsetek. köszi

Szia! Szerintem itt keress drivert. Valami *.run kiterjesztésű lesz. http://ati.amd.com/support/driver.html A legújabbak (2007.10.19.) 32 bit-re https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-8.28.8.run 64-bit-re https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/64bit/ati-driver-installer-8.28.8.run (Hogy az innen letöltött driver "akad-e" valamivel nem tudom, keress rá a Google-ban.)

hi köszi a drivert. sajna nem tudom mihez kezdjek vele. reméletem, hogy a restricted manager felajánlja a kártyához, de nem. egy ATI 9250-es kártyám van és az általad linkelt driver hozzá a legújabb, de ez azt írja, hogy nem ismeri fel ezt a X Servert, gondolom túl új. esetleg valaki le tudná írni, mert amiket találtam leírásokat, azok a 7.10-es Kubuntun egyik sem működik. valamint az miért van, hogy ezt a drivert nem tudom feltelepíteni, amit pedig a Kubuntu hozzá tesz, az a telepítés utáni első indításnál oké, de többször már nem indul el a grafikus felület: WW Radeon: No matching Device section for Instance (Bus:1:0:1) found stb. hibaüzenettel. tehát gondolom, hogy mindenféleképpen fel kellene valahogy tennem az ATI által készített drivert, mivel így csak egyetlen indítást bír ki. nagyon szeretnék windowsról linuxra váltani, de nekem a TV kimenet nagyon fontos lenne és az is hogy ne csak egyszer induljon el a rendszer. ezért szeretném kérni, hogy valaki, aki nagyon érti - mert én totál kezdő vagyok - írja le nekem lépésről lépésre, hogy mit tegyek, hogy a TV kimenet is és a rendszer is tökéletesen működjön. előre nagyon köszönöm!

Ennyivel később: 5 nap

hi akkor vegyem úgy, hogy senkinek nincs ilyen vga kártyája vagy pedig nincs rá megoldás? :(

c3pomiért nem tudsz mit kezdeni az ati driverrel? lépj be a könyvtárba ahol a driver van: cd /könyvtár_elérési_útja majd: sudo chmod +x ati*.run ezután: sudo ./ati*.run

gaben: ha elolvastad volna az írásod alatti hozzászólásom, akkor rájönnél, hogy amit írtál nem működik!!!

c3posorry, felületes voltam. :( a korlátozott meghajtók driverrel megy a kubi? ha igen, akkor rakd fel még az fglrx-control csomagot. elvileg ez a controlpanel, de én vmi miatt nem tudom életre kelteni. vagy még esetleg ezt próbáld ki: https://lists.ubuntu.com/archives/kubuntu-users/2006-June/006884.html viszont ha nem megy fglrx-el a kubi akkor asszem a nyíltforrású driver meg nem támogatja a tv out-ot. (ez nem biztos) ha még találok vmit akkor jelzem.

hi nekem ezzel csak az a baj, hogy a zártmeghajtók menüpont azt írja, hogy nem szükséges driver. de így sajna, amit a Kubuntu hozzá rendel azzal csak a telepítés utáni első indítás oké, többször nem jön vissza a grafikus rész a lent említett hibaüzenettel. gondolom kell lenni vmilyen megoldásnak, mert nem hiszem, hogy senki nem használ ilyen kártyával Kubuntut

c3pomegmondom neked őszintén, hogy én az ati karim miatt tértem át ubuntura. teljesen másként viselkedett a kde mint a gnome. megbolondultam tőle, hogy ugyanazzal a xorg beállításokkal meghalt a kde. ha nem ragaszkodsz a kde-hez akkor próbáld ki az ubuntut (veszíteni nem veszítesz vele). ha meg mindenképp kell a kde, akkor nézd meg a suse 10.3-at szerintem korrekt lett és azt mondták a csomagkezelője is sokat javult. nekem nem volt összehasonlítási alapom (régebbit nem ismertem), de közel olyan jó mint a synaptic (szerintem).

nem ragaszkodom a kde felülethez, kipróbáltam a ubit is, azzal legalább addig működik és minden alkalommal elindul, de a driver X verzió nem ismerése címszóval ott sem települ fel, ez pedig sajna nekem nem jó, mert amíg nem műxik a tv out, addig sajna marad a windows. a zárt meghajtó ide sem javasolt drivert. neked ugyanilyen kártyád van? ha igen, akkor te hogyan oldottad meg?

c3ponekem 9600-os van és nem használom a tv out-ot, viszont nekem az új ati driver feltelepült, volt controlpanel, stb, de a compiz nem futott vele valami szépen. igaz, hogy AIGLX-el próbáltam és nem XGL-el, mert az új driver már támogatja az AIGLX-et is. majd lehet, hogy próbálkozok még ha lesz kedvem. egyébként 8.hanyas drivert próbáltál? meg ahogy nézegetem itt talán a korlátozott meghajtók driver nem támogatja a 92XX karikat. régebbivel próbáltad? a 8.28-ast hozza ki a 9250-hez.

8.28-at próbáltam és ez írja ki, hogy nem ismeri fel az X servert (vagy mit), de ahogy néztem ehhez a karihoz nincs újabb driver, ennek pedig gondolom, hogy az a baja, hogy több mint 1 évvel ezelőtti. "régebbivel próbáltad?" ezt most a driverre vagy mire értetted? a többi, amit írtál (AIGLX, XGL) ez nem tudom, hogy mi. ez lenne az első linuxom és ezért nem szeretnék suse 10.3-at, mert az ubiban csak kiválogatom, hogy a program hozzáadása/eltávolítása alatt, hogy mi kell és ennyi. amennyire tudom Suse alatt nincs ilyen, én pedig codeceket és egyéb dolgokat nem tudok telepíteni

ATi-kat megvétel után kalapáccsal szét kéne verni majd belerugni a darabokba, felgyújtani őket, lefagyasztani majd kidobni egy szelektív helyre...Gyűlölöm az egészet... ATI kon nagyon kevés 40% esély hogy megy a TV kimenet...Szóval...ez az egész fura....Én alapból le is mondanék róla, bár létezik biztos valami vörösen izzószemű kommunatista aki írt hozzá programot...

ha minden jól megy, akkor tudok szerezni egy Nvidia Geforce Mx440-et ingyen, azzal mennyi az esélye, hogy menjen a tv-out és legyen NVidia control panel, ahol ezt szépen be tudom állítani? mert windows alatt be tudom állítani, hogy én akármit csinálhatok a gépen, ha a film megy, akkor a tv-n csak az meg teljes képben. van esélye, hogy az mx 440-el ez sikerül? ha igen ott is szenvedni kell vagy egyszerűbb lesz és a korlátozott meghajtók látni fogja és egyből fel is teszi ezt a control panelt?

c3poa régebbit a driverre gondoltam. XGL: http://hu.wikipedia.org/wiki/Xgl AIGLX: http://en.wikipedia.org/wiki/Aiglx (sajna csakangolul van) hát igen, ati még mindíg nem az igazi linuxon, de fejlődik. de hiába az új drive a régebbi kártyákkal nem megy túl jól. ha mindenképp kell tv kimenet akkor sajnos kevés az esély, mint ahogy honorshark is írta. suse-ban a yast van, az kb olyan mint a synaptic. kikeresed, kijelölöd, telepíted. azért ajánlottam, hogy nézd meg esetleg mert a suse-t az amd/ati támogatja. hátha jobban műxik rajta a driver. egy próbát megér.

Ennyivel később: 5 hónap

na nekem pont ez volt a problémám (ati 9250) tv out nem műxik, pedig hegesztettem vele rendesen....semmi esély rá, hogy működjön...pfff...amúgy meg honorsharkal értek egyet, fel kéne gyújtani az összes ati kártyát....grrrrr..szívtam vele eleget...na mindegy...amíg nem veszek másikat (nvidiát szigorúan!) winfoson megy a filmnézés...pfff

Ennyivel később: 6 hónap

Sziasztok. Még nagyon kezdő vagyok, az ati driverét szeretném felrakni (ati-driver-installer-8.28.8.run), de azt írja ki, hogy: "X Server: unable to detect". Esetleg valaki el tudná mondani, hogy mi az az X Server, és hogy mit tudnék csinálni? Előre is köszönöm.

Ennyivel később: 14 év