asiFordítsd be = csinálj a forrásból futtatható programot.
Nem feltétlenül azt mondom, hogy fordítsd be, hanem, hogy nézd meg először is a beállításokat, ahogy mások is ajánlják. Pl. videókártya beállítása, és ha lehet állítani rajta valamit, akkor tedd meg. Én se ma kezdtem a fordítást. Nagyon sok függőségre van szükség hozzá, és ezek csak a fordításhoz szükségesek és nem magához a programhoz. Nem mindegy, melyik program melyik verzióját milyen paraméterekkel fordítod. Nekem is sokadjára jött össze az MPlayer. De miután összejött, az szinte garancia arra, hogy a gépemre lett leginkább optimalizálva. Külön a társprocesszorokat is le lehet letiltani, így akár egy régebbi gépre is lehet optimalizálni. Nem ajánlom, hogy töltsd le azt, ami nálam fennvan, hiszen én Mandrivára csináltam RPM-ben, és neked DEB-re van szükséged.
Az is elképzelhető, hogy maga a grafikus felület (GNOME) zavar be. Általában Openbox-ban dolgozom. Itt szinte semmi sem fut, nem zavar be semmi 3D-s mütyürke és a háttérben futó démon.
Ha tudsz feltenni Openbox-ot, ajánlom, nézd meg azon is, hogy szaggat-e. A futó processzeket összehasonlítva kiszűrheted esetleg a túlterhelést/szaggatást okozót is.
Mivel nálad az összes lejátszóban szaggat, csak gyanítom, hogy hardvereredetű vagy annak drivere körül kell keresni a hibát.