Cim: Biztonsag es stabilitas, legalisan es ingyen (alcim: forog a Compiz kocka xD )
Mivel egy termeket akarsz lecserel(tet)ni egy masikra, szerintem osszehasonlito elemzesben kene gondolkodnod. Ez magaba foglalja a kozos jellemzok felsorolasat es a kulonbsegeket is.
Ingyenes <---> fizetos, vagy illegalis (beleertve az OS-t es a rajta futo alkalmazasokat, pl. Office)
biztonsagos <---> virusok tomkelege
stabil <---> fagy, bsod, stb...
kis gepigeny <---> nagyobb (es ez penzbe kerul)
Mindketto felhasznalobarat, konnyu hasznalni.
a Linux viszont alternativat nyujt, mind oprendszer mind alkalmazasok teren
szelesiti a tanulok latokoret
- egy alternativa megismerese segiteni fogja az eddig akar ismeretlen szoftverkornyezetben valo eligazodast
-tehat lexikalis tudas mellett (es nem helyett) a masikhoz kepest sokkal jobban fejleszti a keszsegeket, es az oktatasban ma ez kene hogy legyen a nagy szo
(arrol nem is beszelve hogy a kesobb atallok vagy penzt takaritanak meg, vagy kilepnek a szoftvereket illegalisan letoltok korebol.)
akar kesobbi elhelyezkedesuket is segitheti, az iskolaban serzett tudast eleg hosszutavra szanjak nekunk.
es itt akar meg is emlitheted, hogy a nyilt forrasu technologiak mint termeszetukbol kifolyolag elobb-utobb, mint a jelenlegi gazdasagi helyzet miatt egyre nagyobb teret kapnak, amit peldakkal tamasztasz ala. http://ubuntu.hu/node/13624 ez csak ubuntu, koncentralj a desktop felhasznalasra, a tobbi itt nem erdekes
Szamold ki nagyjabol, csak a virusirton, oprendszeren es office-on mennyit sporolhat maga az iskola (utanajarast igenyel: google, marha nem tudod mennyibe kerul, de megkerdezheted az iskolaban is, mennyiert kapjak, talan ez lenne a jobb) vagy ha az iskola allambacsitol kapja, akkor az.
15 perc eleg rovid, de kell egy rovid bevezetes, amiben elmondod miert keszult ez a beszed es mit mutatsz be,
illetve egy befejezes, amiben osszegzed az eddig hallottakat (persze nem onamagad megismetelve) es levonod a kovetkeztetest.
Kb. ennyi.
Ha mondasz valamit, tamaszd ala tenyekkel (2-3 per allitas), ne aszoveget magold hanem a lenyeget, de legyen fogalmad arrol, hogy fogod ezt egyseges, koherens szovegkent eloadni.
Hasznald ki maximalisan az idot, de ne zsufold tul. Ja, es ne az jojjon le hogy ez egy tokeletes rendszer, de az igen, hogy kozelit fele :)
Remelem segitettem, eleg gyors voltam ugyhogy kesobb biztos irok majd meg hozza tobbet is, azt amit most elfelejtettem.