Nekem egy ASUS Eee PC 901-esem van. Tökéletesen megy rajta az Ubuntu 9.10, nincs is vele gondom. Az ASUS-féle netbook billentyűzet egy picit szokatlan volt anno elsőre, de meg lehetett szokni. Tény, hogy ennek a billentyűzete nem a legkényelmesebb. A touchpadja viszont szerintem nagyon jó.
A Dell-féle netbook is volt a kezemben, szép és jó, de a touchpadját nem szerettem. Egyszerűen nem tudtam megszokni, hogy a gomb is lényegében tapipad, ráadásul nem is szeretem azt a fajta műanyagot, amiből a touchpadja készült. Bár igaz, hogy mivel nem az enyém volt, csak ki tudtam próbálni, így lehet, hogy ha a beállításokkal buheráltam volna picit, akkor élvezhetőbb lett volna, nem tudom... Amúgy a billentyűzete jó.
Egy Acer Aspire One is volt a kezemben még kb. a 8.10 idején, akkor egy kis hackkel elég elfogadhatóan működött rajta az Ubuntu. Azóta ilyen típus nem volt nálam, de gondolom a 9.10 már ezen is jól futhat. A billentyűzete ennek volt talán a legjobb. A touchpadja olyan átlagos volt, egy biztos, hogy jobb volt, mint a Dell-é.
Persze ez az én szubjektív véleményem, ettől még neked bármelyik beválhat. Lényeg, hogy ha van lehetőséged, próbáld ki (legjobb live usb kulccsal) és amelyik a legjobban tetszik, azt vedd meg.