A probléma gyökere az 1024x600 -as (16:9 arányú) felbontásban keresendő. Régebben a CRT monitoroknál volt 800x600 és 1024x768, de 1024x600 nem, tehát a programozók erre a felbontásra nem is készültek fel. Én a Toshiba NB100-10X gépemet kb. május óta használom, így volt (és még van) szerencsém ezzel a jelenséggel találkozni. A jó hír az, hogy néhány alkalmazás ablakánál ez a probléma már megszűnt (kivéve az Amarok 1.4.10 verziószámú zenelejátszónál - ez régi és már nem fejlesztik - , itt csak a vak-tab nyomogatás marad).
Amit tudok javasolni:
- Az adott program fejlesztőjének jelezd az ablakhibát (jelen esetben a VPN beállító program íróinak)! Ha nem megy az angol nyelv, valakit kérj meg itt a fórumon, biztosan kapsz segítséget (én még nem vállalom az angolra fordítást, mert most tanulom a nyelvet).
- A noteszgépen van VGA csatlakozó. Próbáld összehozni egy külső monitorral! Én lusta voltam kipróbálni, de szerintem működik.
És lenne még egy apróság:
A fórumban mások is szoktak keresgélni. Az Ubuntu Netbook Remix 9.10 túl általános topic cím! Később, ha valaki ugyanebben a témában keres az oldalon segítséget, nem fogja megtalálni a problémájára a megoldást! Próbálj mindig találó címet adni! Például: "1024x600-as felbontású képernyőn hibásan megjelenő ablakok", vagy "A netbook képernyője kitakarja a gombokat" - vagy valami hasonló...