inigoValószínűtlen, hogy következő ubuntu változatra való frissítéskor vissza fog kapcsolódni, ugyanis a beállításokért felelős mappa a ~/.gconf, és ezt a rendszer tudtommal nem piszkálja. Szerény véleményem szerint sokkal jobb lenne, ha lenne az ubuntunak kifejezetten egy akadálymentes változata, és egy sima, amiből viszont az összes ilyen jellegű szolgáltatást kivennék. Ugyanis ha én látássérült felhasználóként szeretném használni a rendszert, és az életben még nem volt dolgom ubuntuval, de ki szeretném próbálni, akkor már nem akarok bajlódni az akadálymentesítés külön beállításával. Ekkor ugyanis még nincs beszédtámogatás, és ha valaki kezdő linuxos, és vak is, akkor gondot okoz még ez a pár egyszerű lépés végrehajtása. Akadálymentesítési szempontból már 8.04 óta nagy gondot jelent a pulseaudio, ugyanis teljesen bezavar a képernyőolvasónak. Ezért van a belin projekt, és ezért csinálok akadálymentesített live telepítőt én is minden olyan változatból, amelyet használok. Ugyanis ez csak egy nagyon kis része azoknak a beállításoknak, amiket el kell ahhoz végezni, hogy az ember vak ubuntusként rendesen tudja használni a rendszert. Aki meg rendesen lát, mi szüksége van orka képernyőolvasóra, braille kijelzőket támogató brltty-re? Szerintem semmi. A nautilust én is listanézetben használom, és tényleg nagyon lassú. Bárcsak javítanák ezt a hibát! Annyit lehet tenni, hogy minden számomra szükségtelen oszlopot kikapcsolok, de elenyésző a gyorsulás. Bár 8.04 nautilusához képest az újabb ubuntuk valamivel gyorsabbak.