rapfen(Öregszem. Én nem mertem volna vakon, biztos bekértem volna egy sudo blkid parancsra kapott választ. :-) )

rapfenEzzel a beállítással visszajöttek a dolgok :D Köszönöm!! Ha valaki még veszi a fáradságot és megszán akkor szívesen fogadnám az SSD kímélés fortélyait!

huliganboyAz SSD-n van swap? Én úgy tudom, hogy a swap használata nem igazán kíméli az SSD-t. Helyette inkább a zram-config csomagot szokás feltenni. Hány GiB RAM van abban a gépben? Biztos van ennek kiíratására egy jó parancs, ám én csak a free -m-et ismerem. Arra mit kapsz?

csuhas32Szia! Igen van! Az alaplap Asrock e350m1 +1 GB DDR3 1333 ram 64Gb SSD. free -m http://kepfeltoltes.hu/140428/ssh2_www.kepfeltoltes.hu_.png desktop: http://kepfeltoltes.hu/140428/ssh3_www.kepfeltoltes.hu_.png Köszönöm!

huliganboyEz kevés memória, kell a swap és szerintem fogja is használni rendszeresen a rendszer. Én azt hiszem ezzel kapcsolatban nincs teendőd az fstabban. Ilyen csekély memória mellett az ideiglenes fájlok memóriába irányításának sem látom értelmét. Ha esetleg felbővíted a memóriát legalább 4 GiB-ra, akkor ezekre majd még visszatérhetünk. Most az SSD kímélésének szempontjából én annyit tennék, hogy: 1. (Ez csak akkor kell, ha a data=writeback opciót használni szeretnéd.) Lefuttatnám a sudo tune2fs -o journal_data_writeback /dev/sda1 parancsot. 2. gksu gedit /etc/fstab A # / was on /dev/sda1 during installation UUID=3bae5ced-e169-4634-a01b-0d3e9cf6c617 / ext4 errors=remount-ro 0 1 részben az errors elé kell állnod a kurzorral és betenned azokat az opciókat, amiket szeretnél. Nálam a noatime,data=writeback,discard, van betéve. Ha ezt te is megfelelőnek találod, akkor nálad az fstab ezen része így kell kinézzen: # / was on /dev/sda1 during installation UUID=3bae5ced-e169-4634-a01b-0d3e9cf6c617 / ext4 noatime,data=writeback,discard,errors=remount-ro 0 1 Ne felejtsd el a fájlt elmenteni, aztán jöhet az újraindítás. Remélem nem lesz semmilyen gond és beindul a rendszer. A zram-config, az fstrim már nem az fstabhoz tartozik, arról inkább valamelyik SSD-s témában cseréljünk véleményt.

csuhas32Szia! A gépet "szerverként" használom, lényegében egy két kiszolgáló programon kívül semmit nem használok rajta köztük a grafikus felületet sem. Arra eddig elégnek tünt az 1GB ram...... A fentieket megnézem és a többi kérdésem valamelyik SSD topicban felteszem! KÖSZÖNÖM!

Ennyivel később: 8 év