Az utóbbi időben teljesen kikristályosodott, hogy milyen alkalmazásokat szeretnék látni a gépen, és mit merre és hogyan szeretnék beállítani. Ezért belevágtam a szokásos "kezdjük tiszta lappal" történetbe, és mindent lépésről lépésre beállítgattam, mígnem hirtelen felindulásból rádugtam egy Logitech QuickCam webkamerát a helyére. Korábban nem ment, gondoltam megnézem. Jöjjön hát egy pozitív beszámoló, mert bizony ilyet is tud a Karmic.
Figyelem, az itt olvashatók egyéni tapasztalatok. ;)
Legnagyobb meglepetésemre, a korábbi tapasztalatokkal szemben a Multimédiarendszer-választóban megjelent.
És szemmel láthatóan nem veszett össze a TV-tuner kártyával sem azon, hogy ki melyik video device, a kamera lett a video0, és természetesen a kártya a video1 (így a tvtime is zavartalanul működik tovább).
Csak megjegyzésképpen adom hozzá, hogy nálam az Audio fülön minden PulseAudio.
További izgalmakat rejt a gconf-editor, ahol még pár helyen beállítgattam, hogy pulsesink (tehát PulseAudio) legyen az autoaudiosink helyett - ugyanezt egyébként belőttem a GDM részére is, ezekkel a beállításokkal elnémul a következő bejelentkezéskor a hang, de az simán visszatekerhető, és utána úgy is marad.
Na de gondoltam nézzük, hogy hogyan csiholok hangot befelé, ezért megnéztem a hangbeállítások között a Hardver fülön megjelent a kamera mikrofonja is - a listában őt követi az alaplapi duplex audio vezérlő, majd a tunerkártya.
A Bemenet fülön is ott volt mindhárom eszköz, én kiválasztottam, hogy akkor a kamerát lesz szíves használni. És működik is, visszajelzést ad.
A kimenet meg természetesen nem lehet más, mint az alaplapi vezérlő
És így a Skype hang is működik ezekkel a beállításokkal A Teszthívás hibátlan volt, én is hallottam, ő is hallott. A videó probléma pedig a következő sor terminálban való futtatásával oldható meg:
sudo mv /usr/bin/skype /usr/bin/skype-bin; echo -e '#!/bin/sh\n\nexport LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so\n\nskype-bin' | sudo tee -a /usr/bin/skype; sudo chmod +x /usr/bin/skype
(A Skype oldaláról letöltött csomagot használtam!)
Hát ennyi a történet, ki-ki okulására: a PulseAudio nem az ördögtől van, működik menden zene (Rhythmbox, Totem), videó (Totem), flash (Chromium), bármi, ami hangot ad ki. Persze olyan egzotikumokat nem próbáltam ki, mint az mplayer, vagy a VLC, de szerintem azokkal sem lenne gond, hiszen van PulseAudio támogatásuk, utóbbinak külön pluginnel.
Ja és még valami:
a tunerkátya és a tvtime sajátos problémáit ilyen rövid úton oldottam meg.
Valamint még átírtam ezt a sort:
option name="V4LDevice" value="/dev/video0"/
erre:
option name="V4LDevice" value="/dev/video1"/
UI: Két fontos kimenet, nekem ezekkel működik a dolog:
lshw (hangvezérlő és a tuner):
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
01:00.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7134/SAA7135HL Video Broadcast Decoder (rev 01)
lsusb (webkamera):
Bus 003 Device 002: ID 046d:089d Logitech, Inc.