Tekintettel a leharcolt asztali gépem Hoffer traktort idéző hangjára, egy nagy levegő után nekiálltam kitakarítani. Vagy 3 év után. Nem is a hangja borzasztott el, hanem a tv tunerem alsó frekvenciákon mutatott élvezhetetlenül zavaros képe, ami mintha "hidegen" még jó lenne, bemelegedés után viszont nézhetetlen.
Nosza kábelrengeteg kihúz, gép kicuccol valami autentikus, gyerekmentes helyre, pl... a satupadra, a diófa alá. Pörfikt, ha valami beragad ott a satu, ráadásul eléggé dzsal elektrosztatikus feltöltődés ellen is. Remélem nem fog esni.
Oldallap le, belenéz, ez valami új fejlesztés lehet, neuronhálót mintázó pormacska kolónia menekül vernyogva a tavaszi szélben, milyen költői, de elektronikát nem látok. Ott van az, csak takarásban.
Kártya kiszed, tv tuner, hangkártya (aránylag tiszta), videokártya (már vagy 3x cseréltem rajta ventillátort, ilyen kis 4 centis megy rá, sosem tudtam normálisat venni, persze most is csurig van porral), procihűtő, (igloo, mint a halrudacska, iglu, hal, pingvin, linux, ééérteeed!) memóriák ki, jé, ott az alaplap!(nak nevezett izé, azért vettem olyat a villámcsapott Asus helyére, mer' kúri. Ilyen freudi elszólás, hát min járjon az ember esze huszonévesen.)
Kártyák, alaplap, hűtők, ventik lepucol, majd némi hezitálás után úgy döntöttem hogy szétszedem a tápegységet is. Először, mióta megvan.
Tápegység kiszed, megnézeget. Hát, nem tudom hogy mikor gyártották ezt a csodát, de 2001-ben már lement róla a garancia. Kicsit ízlelgetem a klasszikus "Vargáné és tsa. kft. Switching Power Supply" feliratot, egyszerűen hihetetlen, mekkora brand már. Bambán bámulok a "temperature controlled fan for better quality" levonócskára, ezt mintha nem tapasztaltam volna az elmúlt 8 évben. Aztán beugrik, hát persze, senki nem mondta egy szóval sem hogy ez van a tápban. Igazi Hufnágel Steve marketing.
Táp szétszed, elcsodálkoz, kipucol, és igen, megvan az effektproci, a beállt csapágyú nóném ventillátor. Akkor rakjunk bele mondjuk egy Sunon-t. Hej, Vargáné, mégiscsak a káposztánál kellett volna maradni!
Venti berak, táp összerak, gép összerak, csilli-villi minden, bevisz, bekábelez, indít, (egy unable to enumerate device at usb1:0:1:0 kivételével minden pöpec, pedig mindig véjtingelek a /dev-re tubi fully populated, há' persze. A gép hangja egy sugárhajtóművet idéz, hiába no, előrébb van a technikai evolúcióban mint a Hoffer. Úgyhogy öröm bódottá, ezzel megint nem kell foglalkozni egy ideig.
Ja, a tv tuner is helyrejött, ugyanis a kábelrengetegben megtaláltam azt a földhurkot ami bezavarta szegénykét.:)
Tanulság: néha nem árt teljesen szétszedni és újra összerakni a dolgokat. 10 évesen így szereltem biciklit, (16 évesen meg Simson blokkot, "mi ez a sok bizbasz?") ez már akkor is sikerre vezetett. Néha.