Van pár gondom ezzel a Grub2-vel.
Feltettem a startupmanagert, hogy tudjak bizonyos dolgokat egyszerűen állítani, de nem az a verzió került fel, ami itt van: http://www.ubuntugeek.com/startup-manager-change-settings-in-grub-grub2-and-usplash.html
Az oldalon található képen 4 fül van, nekem meg csak három, így pár opció nem elérhető.
A másik, hogy szeretném a boot képernyő felbontását 1680x1050-re állítani, de hiába írom át az /etc/default/grub-ban GRUB_GFXMODE=1680x1050-re, update-grub után nem jelenik meg ez az érték a /boot/grub/grub.cfg-ben.
A startupmanagerrel tudom állítani, az ott végzett változtatások megjelennek a grub.cfg-ben, de ott nem ajánlja fel ezt a felbontást, csak 1600x1200-at.
Egyébként érdekes, hogy a startupmanager-el átállítom a felbontást mondjuk 1024x768-ra, majd ezt alkalmazom, akkor ez bekerül a grub.cfg-be, de nem jelenik meg az /etc/default/grub-ban.
Én azt hittem, hogy az update-grub ebből generálja a grub.cfg-t, de ezek szerint ez nem így van.
Szerk.:
megszerkesztettem az /etc/grub.d/00_header-ben levő felbontást, és így most ok, de ennek szerintem nem így kellene működni, de lehet, hogy igen.
Mellesleg én csak akkor tettem volna bele a GRUB2-t a hivatalos kiadásba, ha már elkészült egy olyan GUI, amivel minden szükséges beállítás elvégezhető anélkül, hogy 3 helyen levő 8 fájl-t kellene manuálisan szerkeszteni, mivel szerintem ez nem egyezik ezzel az egész ubuntu filozófiával, és manapság config fájlok manuális szerkesztése már nem egy életképes megoldás.