Előjött egy hiba a legutóbbi frissítés során. Kaptam néhány frissítést a Sambával kacsolatban és itt valami azt eredményezte, hogy törött csomag jött létre. Az upgrade manager azt mondja, hogy apt-get vagy synaptic álltal javítsam a hibát. De valahogy ez nem megy és a törött állapot megmarad. Bevágom az apt-get eredményt, hátha valaki tud okosat mondani ez alapján: leslie@Emperor:/$ sudo apt-get install -f Password: E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11 Erőforrás ideiglenesen el érhetetlen) E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another proc ess using it? leslie@Emperor:/$ sudo apt-get install -f Csomaglisták olvasása... Kész Függőségi fa építése... Kész Függőségek javítása... Kész A következő extra csomagok kerülnek telepítésre: samba A következő csomagok frissítve lesznek: samba 1 csomag frissítve lesz, 0 új csomag lesz telepítve, 0 el lesz távolítva és 1 ne m lesz frissítve. Az archívumokból 0B/2850kB-t kell letölteni. Kicsomagolás után 0B lemezterület lesz felhasználva. Folytatni akarod [Y/n]? Y Csomagok előkonfigurálása ... (Adatbázis olvasása ... Jelenleg 103673 fájl és könyvtár van telepítve.) Frissítés: samba 3.0.22-1ubuntu3.3 erre: .../samba_3.0.22-1ubuntu3.5_i386.deb ... invoke-rc.d: dangling symlink: /etc/rc2.d/S91samba dpkg: figyelmeztetés - a(z) old pre-removal script a következő hibaállapottal tért vissza: 102 dpkg - inkább az új csomag szkriptjét próbálom... invoke-rc.d: dangling symlink: /etc/rc2.d/S91samba dpkg: hiba a(z) /var/cache/apt/archives/samba_3.0.22-1ubuntu3.5_i386.deb (--unpack) feldolgozása során: a(z) új pre-removal szkript alfolyamat a következő kilépési állapottal tért vissza: 102 Hibák történtek a következő feldolgozása során: /var/cache/apt/archives/samba_3.0.22-1ubuntu3.5_i386.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) Érdekelne, hogy van-e valami egyszerű és frappáns megoldás, nem szeretném végiggányolni a rendszert.
Törött csomag rendszer frissítés után. (Ubuntu 6.06)
Nincs ötlete senkinek sem?
Itt senki sem írt, úgyhogy informálódtam máshol. A problémát sikerült kezelni, méghozzá egy nagyon egyszerű megoldással. Először is a fenti apt-get kimenet úgy készült, hogy akkor a synaptic is ment, úgyhogy az akkor lockolt dolgokat, de az eredmény szempontjából lényegtelen, mert synaptic-ból való kilépés után is ezt az eredményt kaptam, kivéve, hogy... E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11 Erőforrás ideiglenesen el érhetetlen) E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another proc ess using it? ...ezek a sorok nem voltak benne. A csomagkezelés blokkolását a köv file blokkolta: invoke-rc.d: dangling symlink: /etc/rc2.d/S91samba Erre a sorra egy kolega felhívta a figyelmemet a HUP-on és javasolta, hogy töröljem ezt a file-t. Megtettem: sudo rm /etc/rc2.d/S91samba És ezután a csomagkezelővel már símán tudtam kezelni a Samba megakadt frissítését.