Sziasztok!
Egy megrögzött Windows-os áll előttetek személyemben. :)
Fő érv: Felhasználóbarátság = Win.
No,jó,mindig is nyitott voltam az új, és kellemes, kalandos dolgokra,s az igazat megvallva, már tavaly szemezgettem az Ubuntuval. Többször is telepítettem, de valami apró,ám mégis kényelmetlen dolog miatt visszatértem öreg, jól bevált Windowsunkhoz. (Ubi 9.10 = ADSL csatlakozási problámák, billentyűbeállítási problémák, s persze a több mint egy évtizede megszokott Wines progik miatt..)
2009 májusa előtt XP-ztem, néha a csicsa Vistát is felraktam, majd május után elragadott a Windows 7. Mondanom sem kell elégedett voltam, hiszen a Vistához képest, valljuk be: ésszerűbb, praktikusabb Wint vehettünk kézbe a 7-es kiadásával.
Pár hete immár főrendszeremként az Ubuntu 10.04-et használom. Nem volt zökkenőmentes az átállás, de úgy vélem, most rendben vagyok véle. / Odi et amo. :) (Gyűlölöm és szeretem.) /
Hogy mi hiányzik a Windows 7-ből?
A Start menüben lévő gyorskereső mindenképpen. Sokszor elég volt a keresendő doksi első két betűjét beírnom, s listázta is a lehetséges találatokat... Kényelmes volt. Hiányzik. Jóval gyorsabban megtaláltam vele a rég feledésbe merült dokumentumaimat,mint az Ubi "kőkorszaki" fájlkeresőjével.
A multimédiás lejátszókból az Ubin bőven van, ám valahogy-lehet,hogy velem van a baj-de számomra egyik sem tökéletes. Az egyik film közben "elillan", mint a kámfor, a másik nem menti le az új hangsávbeállításokat, a hamadik a feliratokat nem tudja kezelni, a negyedik működne, de mégsem akar... Szóval, még ki kell tapasztalnom,de egyáltalán nincsenek jó élményeim e téren. Jómagam leginkább a KmPlayer-t szerettem Windows-on, ám a Linuxos KMPlayer nekem legalábbis nem működik egyáltalán. Egyszerűen nem indul ... (!)
Aztán ott van az ATI videókarim, amely még ma is álmát alussza az Ubi telepítése óta,miután telepítés utánmár vagy 8X megtörtént velem az,hogy a driver install után a boot képernyő olyan volt, mint a trágyadomb. :) Így inkább a nyílt meghajtót használom, s nem telepítem az ATI drivert. Windows-nál ez rendben volt.
Alapvetően van még pár bibi, de azok lényegtelenek. ( Cairó Dokk grafikájának önállósodása :D, vagy a Screenletek eltűnése...)
Ami viszont jobb a Windowshoz képest: Gyorsabb boot, és lekapcsolódás. Nem idegesítenek az állandó frissítésekkel, s minden ingyenes. Vírusoktól alig kell tartani. Meglepő mód a webkamerám automatikusan működik. Drága Microsoftunknál egy éve képtelenek megcsinálni az adott típus driverét, így a régi,rossz minőségű webcamomat tudtam csak használatra bírni.
S ami az Ubinál a legszebb: Jó közösség, és közvetlen kapcsolat a többiekkel, sok a segítőkész ember.
Summa-summarum elköteleztem magam az Ubuntu 10.04 mellett. Talán, ha többet tudok, a fenti hibák száma is redukálódik. :)
Szép napot!