Egy kis leírás hogyan ismerkedtem meg az Ubuntuval:)
Már korán érdeklődtem a számítástechnika és az informatika iránt. C64-el kezdtem (ma már el se tudom képzelni, hogy tudtam órákat eltölteni a monochrome zöld monitor előtt), majd az iskolában még számtech faktos is voltam, ahol megismertem a DOS-t, a win 3.0-át, majd a végén a 95-öt, csak ámultunk a grafikus felületen. Persze később jött a 98 és az XP.
Annak ellenére, hogy érdekelt ez a terület sokáig azt se tudtam, hogy mi az az operációs rendszer, hisz csak egy félét láttam, jobban mondva annak a fejlődését, még gimiben is csak MS szoftvereket láttam. Az áttörést az egyetem hozta meg, itt ismertem meg az irfanview progit, ami első meglepetésemre nagyon kicsi, gyors és profi dolgokra képes. Ekkor ismertem meg a freeszoftverek világát, de még az egyetem első évében kötelező "bevezetés az informatikába" kurzuson is csak a pénzes MS dolgokat nyomták, és az akkori tanár is csak istenítette az XP-t, hogy az mennyivel jobb mint a 98, de más oprendszerekről ő sem beszélt, sőt igaziból ott se vettük az oprenszer fogalmát. Tehát az irfanview-val való ismerkedés után tudatosan elkezdtem keresni az ilyen programokat, mert ezek a szoftverek kicsik, gyorsak és célprogramk voltak, tehát semmi maszlag és sallang nem volt bennük. Így keveredtem a linuxok világába is. Először egy szobatársam telepített Suse-t (azt hiszem 8.3-at), de gyorsan törölte is mivel azt mondta hogy nem tudja használni, mert nagyon idegen volt számára. Később a saját gépemre UHU-t tettem (1.0), de már akkor is sok más progit is szerettem volna kipróbálni, de az UHU rendszere ezt nem igazán támogatta. Ezután jött az Ubuntu 6.06 majd egy kis Debian.
Eközben kialakult bennem az, hogy linux user akarok lenni, mert nagy szabadságot láttam ebben az operációs rendszerben és tudtam, hogy legalább anyira használható mint az MS oprendszerek, és még sok lehetőség rejtőzik itt. De tudtam, hogy le kell horgonyoznom egy disztribúció mellett, ha azt jól kiakarom ismerni és legalább úgy tudjam használni, mint a win-t. Tudtam, hogy Debian alapút akarok használni, mert ahhoz sok szoftver le van fordíva, és az is egy szempont volt, hogy lehetőleg sokan is használják azt a disztribet. Megnéztem a http://distrowatch.com honlapot, és az első ötből csak az Ubuntu jöhetett szóba:). Ekkor (közel egy éve) felraktam véglegesre az Ubi-t :)
Később örömmel vettem tudomásul, hogy remek magyar közösség alakult ki az Ubuntu körül. A kezdeti lépésekben nagy segítségemre volt a prohardver ubuntus fóruma, és amint megtaláltam ezt az oldalt azonnal be is regisztráltam.
Az itteni blogban szeretném leírni az Ubuntuval kapcsolatos dolgaimat, amit úgy gondolok, hogy érdemes a nagyközönség figyelmére.