Hogyan készítsünk gyorsan HD videóminőséget a saját Ubuntunkról?
Volt erről már pár fórum, hogyan lehet compiz kockát felvenni, de sokan panaszkodtak, hogy a kép szaggat vagy más grafikai hibák adódnak. Konvertálás nem megy, milyen programot használjon stb... Leírom nektek hogyan lehet egy tűrhető HD videót varázsolni gyorsan.
Mintavideó amit ma csináltam gyorsan nektek: http://www.youtube.com/watch?v=VvfRpmqKRbs
Sok fajta recorder létezik, a legjobb megoldás ha egyenesen a videokártyád kimenetéről veszed fel a dolgokat, így nem terheled a rendszert felvétel közben, és nem adsz esélyt az esetleges lassulásnak.
Akinek program kell azoknak a RECord My Desktop nevü programot javaslom. Nagyon szép minőségben vesz fel. Egy hátránya van, hogy OVG formátumban, amit a legtöbb vágó nem támogat, a mérete pedig kiváló egy 6 perces videót nekem 211 Mb ban tömörített, ami szerintem tűrhető 1280x800 tükör éles minőségben. Nagyon hatásos kis program nem csak a teljes monitort vehetjük fel vele, hanem egy beállított mezőt is akár. Azt sajnálom, hogy AVI-ra nem lehet beállítani, mert így egy 20 percen konvertálást megspórolnánk de hát, nem lehet minden tökéletes.
Ez után indítod és felveszed a kívánt videót, a 9.10 nél még szaggatott compiz forgás közben, de ahhogy néztem sajátomnál eza hiba 10.04-ben már nincs benne. Nagyon szép videót lehet összehozni vele.
Az OVG-t hez vágni akarjuk nem árt átkonvertálni AVI-ba vagy MPG-be, mert így az ubuntus vágó progik nem igen nyitják meg. Konvertáláshoz ajánlom MENCODER nevű programot, nagyon gyors és szép munkát végez, létezik még 1-2, de ha egyszer bevált nem akarok próbálgatni. Aki nem találja az ikonját mint én telepítés után a legkönnyebb ha "sudo mencoder" root psw azt mehet is :)
Megvágjuk a videót ahhgy jónak érezzük, erre is van sok linuxos program, én azonban megszokásból, az Adobe Premier Pro-val szoktam dolgozni amit virtualbox-ból indítuk Ubuntu alól, ezt használtuk suliban 3 évig, nehéz megválni tőle.
Az után már csak a youtube videót fel kell tölteni, ne rémülj meg ha elsőre nagyom gyatra a minőség. A jobb minőség függ a látogatók számától is, illetve, hogy milyen felbontásban vetted fel. Pl nekem 20 percen át nagyon homályos volt a videó, utána már szebb lett, ahogy befejezte a konvertálást a youtube szerver. HD minősítést, illetve a felbontások közti váltást egy angol fórumból kiderült, hogy csak akkor kapsz ha értékesnek értékeli a videót a szerver, vagyis sok látogatója van. Most 30 perc után 42 a látogatások száma, remélem lesz több is.
Ha ti is csináltok videót kérlek linkeljétek be. Remélem hasznos volt üdv!
Dörner Ádám