Üdvözlet minden kedves Ubuntu Felhasználónak!
Új vagyok itt, és a Linux világában is valamennyire. Mivel nem nagyon találtam erről témát, ezért megpróbálnék összehozni egy eszmecserét fotósok számára az Ubuntu alatti képfeldolgozásról.
Be kell vallanom, még nem vagyok tisztán Ubuntu felhasználó, lehet megkövezni, de picipuha alatti alkalmazásokat is használok, így még nem tudtam elszakadni teljesen.
Egyre erősödik bennem a dolog, de megfelelő alkalmazások híján eddig nem tudtam magam rávenni a teljes váltásra.
Szükségem lenne a következő programokra Ubuntu alatt:
Képnézegető, amely a következőket tudja:
-EXIF adatok részletes megjelenítése képnézegetés közben(tehát néhány kattintásra, vagy billentyűkombinációra)
-képek automatikus beforgatása az EXIF adatok alapján
-.cr2 kiterjesztésű RAW képek normális megjelenítése(Tehát ha belenagyítok akkor is szépen hozza, a színek megegyeznek a jpg-el. Természetesen jó ha más RAW formátumot is ismer, de a .cr2 nekem létfontosságú(Canon))
-könnyű és gyors képkezelés, legyen logikus és áttekinthető (pl. az F-spot csinálja azt asszem, hogy a könyvtárban lévő összes képet kell betársítani, különben ha egyet nyitok meg nem tudok átlépni a következőre...)
(jelenleg egy ACDSee kielégíti ezen igényeimet)
*kiegészítés: -tudjon átméretezni és vágni
RAW konverter:
Ez a legbonyolultabb, ugyanis sokféle létezik az ablakok alá is, de azok közül is csak néhány van ami igazán jó eredményt ad. Itt leginkább egy némileg szubjektív dologról van szó, a képminőségről, képstílusról. Személy szerint én belezúgtam az Ad.be Lightroom 3 programjába, amely nagyon jó részletességgel, jó zajszűrő algoritmussal rendelkezik, ugyanakkor az AntiAliasing is elég jó, tehát ritkán szálkázza az éleket, csak ha nagyon ráhúzzuk az élesítést. (majdnem hozza a fényképezőgép belső .jpg-t ezen a téren) Külön nagyszerű dolog a terület alapú képmódosítás, természetesen még a nyers képfájlból.(maszkolás)
Tudom, ilyen programot ne keressek Linuxra, mert nincs, van a RAWTherapee, amivel nem igazán tudtam megbarátkozni, főleg az eredményt tekintve, de egy LR3 után a szolgáltatások is elég fapadosak. Képminőségre talán a Ps CS3 CameraRAW-ja lehet hasonló, ami talán futna is ubuntun, azonban szolgáltatásban az is sok területen elmarad.
Igazából nem tudom hogy le tudnék lemondani az Ad.be Creative Suite csomagjáról, ezért olyan megoldást is keresek, amivel ezeket a programokat tudom Ubuntun futtatni(Ps, Lr, Pr, Ae, Ai). A Wine úgy ahogy megoldást jelenthet, bár eddig nem sikerült vele sok mindent összehoznom.
Kezd nagyon hosszúra nyúlni az írásom, de még néhány kérdés:
After Effects, Premiere Pro, helyett milyen programot tudnátok ajánlani?
A Ps és az Ai helyett mondjuk ott van a Gimp, meg az Inkscape.
Így az írás végére rá kell jönnöm, hogy kissé Creative Suite függő lettem, megszoktam a programjait, azt hogy a maximumot tudják. Nem tudom mi a jó megoldás, talán ha a CS4 csomag és a Lightroom futni fog Wine alatt.
Tudatában vagyok annak, hogy azt nem fogom megkapni, amit egy komplett CS csomagban(hacsaknem elkezdni támogatni az Ad.be a Linuxot :) ), leginkább azért indítottam el a témát, hogy a tapasztaltabbakkal vitázzunk rajta, és megtaláljuk a lehető legjobb megoldást.