DosikaIgazad van, mindaddig, amíg nem szerkesztek egy 2 éve létrehozott fájlt a merevlemezen, és írok hozzá 5 sort.
Én hallottam ezt is, azt is, hogy töredezik a fájlrendszer, hogy nem, igazából lusta voltam utánaolvasni részletesen, meg annyira nem érdekelt, ha töredezik, ha nem, sokkal gyorsabban és kényelmesebben dolgozom vele, mint Windows-on. Amíg Ubuntu volt a gépen, addig meg úgy is fél évente jött a reinstall, teljes purgálással, így nagyon nem kellett foglalkozni azzal, hogy töredezik-e vagy sem. Most lehet, hogy érdemes lenne utánaolvasni.
A lemezfej mozgása régebben tényleg fájdalmas volt, voltak nagyon jó trükkök ennek optimalizálására, és a sebesség maximális növelésére, ma már szerintem annyira nem számít. A mai merevlemezek (egy része) már olyan technológiával készül, hogy a lemezfej tudja hova kell ugrania, és nem megkeresni és megvárni, míg a tányér odaér.
(Igazából nekem egyre kevésbé tűnik úgy, hogy érdemes töredezettséggel foglalkozni. Nálam speciel úgy van, hogy van egy nagy adattároló HDD, a többin pedig a mindennap szükséges adatokat hordozom, így (ha a fent említett algoritmust vesszük) mindig van megfelelő nagyságú szabad hely.)