A Rhythmbox az Ubuntu alapértelmezett zenelejátszója. Felépítésében az iTunes által vezetett media library irányvonalat erősíti, alapfunkciói az átlagos felhasználók igényeit elégítik ki. Azonban a „Hordozható lejátszók – iPod” bővítmény alaptelepítésben is engedélyezve van, és az elmúlt években rengeteget fejlődött.
Egy első generációs iPod Shuffle tulajdonosa vagyok, de a következő műveleteket egy második generációs eszközzel is kipróbáltam.
Az iPodot csatlakoztatva a géphez a Rhythmbox automatikusan elindul, az oldalsávban megjelenik egy Eszközök, azon belül egy Apple iPod zenelejátszó elem. Erre kattintva megjelennek az eszközön lévő számok.
A Rhythmbox gyűjteményből számok, illetve előadók vagy albumok számai egérrel áthúzhatóak.
Az iPod Shuffle ideológiai alapja, hogy a sok zenéből kiragadunk egy adagot, és a válogatással nem törődve, összevissza hallgatjuk. Erre az iTunes egy autofill gombot nyújt. A Rhythboxban a következő megoldást találtam:
Létrehoztam egy a feltöltés alapjául szolgáló listát.
- Zene » Lejátszólista » Új automatikus lejátszólista
- Korlátozás: 480 MB (512 megabyte-os iPodom van, és szeretek egy kis helyet hagyni)
- Rendezés: Utoljára lejátszva (ha véletlenszerű sorrendben hallgatjuk a többi zenénket, ez gyakorlatilag szintén véletlenszerű lesz)
Majd az iPod csatlakoztatásakor arról letörlök mindent (ctrl-a; delete), megnyitom a korábban készített listát, kijelölöm minden elemét (ctrl-a) és ráhúzom az iPod ikonjára. Rövid várakozás után a jobb alsó sarokban lévő folyamatjelző eltűnik, így az eszköz kiadható a felső menüsorban az iPod képernyőjén megjelenő ⏏ gombra kattintva.
Ez a folyamat a Rhythmbox jó bővíthetőségének köszönhetően le lenne egyszerűsíthető egy bővítmény megírásával – így az iTunes megoldásához hasonlóan működhetne…