Az Ati kártya egy átcímkézett hd4570, csak valamivel magasabb órajelen. Tehát igazából NEM hasonló az "igazi" 5000-szériás kártyákhoz. Támogatja az UDV2-őt, ami nagyon hasonlít az nvidia hasonló megoldására a hd videó gyorsítására, a VP4-re. Asztali gépbe való kártyák közül a hd4550-et veri a magasabb órajel miatt. (Majdnem vettem egy ilyennel szerelt gépet, de egy kategóriával több pénzt sikerült összeszednem új gépre.)
Az nVidia nevezéktana is érdekes, ez is egy átcímkézett valami, gyakorlatilag egy G210M. Támogatja a VP4-et, CUDA-t, openCL-t, ez pozitívum, bár a physX-et nem.(mivel ez úgy is extra lenne, így nem nagy negatívum)
Egyébként közel mindegy melyiket veszed, ha linux, akkor inkább nVidia, bár az új Ati kártyákkal általában kevesebb baj van, mint egyes régebbi szériákkal, de persze nincs ilyen kártyám, így nem tudom pontosan. Mivel belépő szint, így szerintem a teljesítmény majd' mindegy, de valóban elvileg az Ati gyorsabb valamivel.
Kicsit más: ha támogatja a lapos az optimus-t, akkor az linuxon _jelenleg_ okozhat bonyodalmat, mivel eddig nekem sem sikerült feltámasztanom a GT335m-emet. Zárt driverrel fekete kép fogad, nouveau meg nem igazán szeresse. Ellenben az integrált intel jól megy. Elvileg majd valamikor támogatva lesz ez a fícsör is linuxon, kezdeményezés már van, eredmény még nem nagyon. Az Ati oldalán nem tudom mi a helyzet, elvileg ott is támogatva van windows-on az "észrevétlen kártyaváltás", linuxon meg tuti nem -egyelőre-.
Procit tekintve nekem egy i3-370m van, szerintem elég gyors, főleg a régebbi gépem után. (Celeron M520 után megváltás) Az i5 gondolom még gyorsabb, kérdés, hogy szükséged van-e rá.
Szóval összegezve: a 2. gép erősebb, én azt venném, ha közel egy árban lennének.(~+10ezer még beleférne érte) Valamilyen szinten mindkét kártya támogatva van/lesz linuxon, jelenleg valóban talán az nvidia a jobb választás, de az optimus miatt egyelőre nem biztos, hogy menni fog linuxon.(lehet az Atival is előjön hasonló hiba, passz) Persze mindezek mellett ott van az integrált intel, az meg biztosan támogatott, és annyira nem is gyenge, mint elődei.
Szerk.: videoram majd' mindegy. A méreten kívül a fajtáját is lehet figyelni, hogy gddr2 vagy gddr3. De, hogy ez mennyit változtat a teljesítményen, passz.