Sziasztok!
Előre is elnézést kérek a probléma részletes, és kissé körülírt felvezetése miatt. Igyekeztem minél részletesebb lenni, de szinte biztos vagyok benne hogy tudtomon kívül több fontos infót kihagytam, melyeket kérésre igyekszek majd pótolni.
Már jó ideje tervezem, hogy OS-et kellene válltani, s pár napja eljutottam odáig, hogy egy laptot 80 Gb-os vinyójából, amin vista fut (Aero nélkül, a vidókártya nem bírja) 15 Gb-ot lecsiptem, az rendszerem számára.
Irány a fórumok tömkelege, mégis melyik linuxot válasszam... A legtöbb helyen a kezdőken az UHU-t ajánlották, s mivel semmi fogalmam nem volt, hogy mi az a linux, így ezt választottam.
A telepítés egyszerűen ment, kb fél nap alatt feltelepítettem a videókártyát, meg egy csomó progit.(Természetesen a fél napot minimum szószerint értsd, s ebből 2 óra ha volt a telepítés, a többi meg a ködben, és káoszban való bolyongás, ahol a fényt az alagút végén a google jelentette.) Nagyon tetszett a dolog, de szerettem volna, ha van egy felhasználói fiókom, amelyik desktopja ki van csípve.
Irány fórum, mindenki a Beryl-t irja. Jó akkor Beryl, de akkor már XGL is kell. Ám mivel 1 nap alatt semmi igazán komolyat nem lehet megtanulni a linux-ról, sajna nem tudtam megoldani, hogy ATI mellett gnome-on menjen az XGL is, mert folyamatosan ütközött valamivel.
Hm... Azért ilyen könnyen nem adtam fel. Fórumok... Ötlet, valami olyan linux amiben alapból benne van, egy két desktop díszítő megoldás, és nem kell Beryl.
Ekkor google, linuxos desktop képek. Így jutottam el az ubuntu-hoz 7.10-es verzió.
Telepítés, megy mint a karikacsapás. Live CD, nagyon tetszik, telepítés, az végez, újraindítás. Ám ekkor jött amit oly régen hiányoltam. Valami kis gikszer, hogy legyen már okom elszívni még fél doboz cigit.
Szóval 2 bűvös sor, amely után minden eltűnik, s nem marad semmi:
-----------------------------------
Starting up....
Loading, please wait...
-----------------------------------
Jó. akkor másképp... Ilyen könnyen nem adom fel, ha már egyszer saját szememmel láttam, hogy felment a gépemre, akkor tutti ott van valahol. Reset után parancssorosan elindítottam, s startx paranccsal bejött az ubuntu. A nyelv angol, ami kicsit gyanús, mert a live CD-én magyar volt, de mindegy, gondoltam magamban. Nézegetem, gonodoltam kilépek, mivel most úgyis felállt a rendszer, hátha csak be kellett "bikázni" és most jó lesz a sima indítással is. Kilépés. ÉS ekkor hohohó! Nem kapcsolt ki a gép, csak kilépett a rendszerből, s újrabetöltötte azt, sokkal szebb grafikán, meg magyarul. Tök jó!
Na mondom ez egy jel. Most már tutti jó lesz, csak valahogy ki kéne lépni. Megpróbálom simán, leállítás, és le is állt. Király. Bekapcsolom, választom a sima verziót... szembesülés, cigi.
Na ez mégsem egy jel volt. Kicsit újra idegesebb vagyok, kétségbesetten nyomogatom a tenyeremmel a billentyüzetett, amely másodpercenként többször is, és több gombbal is találkozik egyszerre, s közben rimánkodok, hogy miért???
Erre láss csodát beindul a töltés... Na az! Hát elámultam, hogy mikre nem vagyok képes. Naívan nyugtáztam nincs is baja, csak várni kell. Azért gondoltam, hogy nem az ütögetéstöl indult be. Pár alapbeállítás, resi.
Megint nem megy. Na az. Várok... várok aztán nem bírom tovább és megint ütögetem és indul. Aztán pár újraindítás után nagy rafkósan rájöttem, hogy a lényeg, hogy az
---------
Alt+F1
---------
billentyű kombinációra kezdi el tölteni a rendszert. Hogy miért fogalmam sincs. Ez lenne az első kérdésem, hogy ezt hogyan lehet kiküszöbülni? Biztos fent van már valahol a neten, de sajnos nem találtam meg.
Eljutottam odáig, hogy most már a rendszer bármikor elindul ezzel kis bűvésztrükkel. Bejelentkezőképernyő, jelszó, és már bent is vok. Ismerkedek a kicsikével, óvatosan ahogy ilyenkor illik. Első lépésem az autómata frissítések. Gondoltam eljött az idő, belekukkantok, hogy a rendszerben van-e a desktopra vonatkozólag valamilyen kis extra. Bekukkoltam a megjelenés menübe, s elégedetten nyugtáztam, hogy van. Természetesen nem tudtam inverzzé tenni, de nem is vártam, mert a videókártya még nincs belőve.
Oks. Akkor kezdjük, gondoltam 1-2 óra és legyürök minden akadályt. Aha, lett belőle két nap.
Videókártya: ATI RADEON XPRESS 200M.
A cél felrakni, egy kis XGL, hogy menjen az előbb említett funkció esetleg egy kis Beryl.
Na ebből rengeteg cigi, és értetlen arckifejezés lett. Eljuttam odáig, hogy letöltöttem vagy 3 féle drivert, és jó sok, elvileg minden szükséges csomagot.
A nyerő driver azt hiszem ez volt (Az ATI oldalán találtam):
----------------------------------------------
ati-driver-installer-8.443.1-x86.x86_64.run
----------------------------------------------
Csomagok, amelyeket telepítettem:
--------------------
xorg-driver-fglrx
fakeroot
gcc-3.4
module-assistant
build-essential
debhelper
--------------------
Az instrukciókat ahonnan vettem (http://wiki.hup.hu/index.php/ATI_Driver_Ubuntu_Linuxon), még javasolta a következőket, amelyeket nem találtam meg a csomagkezelőben:
-----------------------------------------------------------------------------
linux-686, vagy linux-2.6.12.10-686
linux-headers-686, vagy linux-headers-2.6.12.10-686
linux-image-686, vagy linux-image-2.6.12.10-686
linux-restricted-modules-686, vagy linux-restricted-modules-2.6.12.10-686
-----------------------------------------------------------------------------
Mivel,
---------
uname -a
---------
parancsra a következő sort kaptam:
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Linux headcoach-laptop 2.6.22-14-generic #1 SMP Tue Dec 18 08:02:57 UTC 2007 i686 GNU/Linux
-----------------------------------------------------------------------------------------------
nem volt nagy szívfaájdalmam, egszerűen továbbhaladtam. Természetesen elsőre nem jött össze a dolog. Másodjára sem, fórumhadjárat... több how to végigelemzése de többnyire mindenütt ugyanaz volt.
Aztán eljutottam odáig, hogy a
--------------------
/etc/X11/xorg.conf
--------------------
filét kiegészítettem ezzel:
---------------------------------------------
Section "Device"
Driver "fglrx"
EndSection
Section "Extensions"
Option "Composite" "0"
EndSection
Ekkor ha jól emlékszem nem történt még mindig semmi. Gondolom mondanom sem kell, de újra igényeltem egy kis nikotint... Fórum, már kevés hely volt a magyaron, amit ne néztem volna át, legalább is a kis rövid újra és újra ismétlődő mondataimra, amit a Google kiadott. Nézegettem az angolt, is de többbnyire onnan van koppintva a magyar. Volt itt közben mindenféle dolog, pl.: ati configolás:
----------------------------------
sudo aticonfig --initial
sudo aticonfig --overlay-type=Xv
----------------------------------
De a drágát ez sem nem hatotta meg. Kersegélés, és ekkor láttam még egy tippet, gondoltam próba szerencse, és átírtam a következő filét:
------------------------------------------------
/etc/default/linux-restricted-modules-common
mégpedig erre:
--------------------------
DISABLED_MODULES="fglrx"
Na, ha jól emlékszem resi után ekkor történt a csoda :)
---------------------------------------------------
*****@*****-laptop:/usr/share/doc$ fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Radeon Xpress Series
OpenGL version string: 2.1.7170 Release
illetve:
----------------------------------------------------------
*****@*****-laptop:/usr/share/doc$ glxinfo
...
direct rendering: Yes
...
...(csomó dolog, de ha jól vágom most a fentiek a lényeg)
Na mondanom sem kell, az aztán mámor volt a javából!! Rögtön túrtam is Megjelenés menübe. Ám sajna még mindig nem ment a dolog. Kisebb gondolkodás, és leesett, hogy lehet kell neki a gyorsításhoz, vagy tudja a túró, hogy mihez, de kell neki XGL. Nem baj, éreztem hogy célegyeneesben vagyok. Hát gyerünk a webre. Hip-hop találtam is egy frankó kis oldalt (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=341149) aminek a cime: Ubuntu Edgy How to Install XGL/BERYL for ATI Xpress 200. Na mondom nem kell ettől több, 1-2 óra és végzek. Gondolhatod...
Szóval megcsináltam amit kellett, vagyis nekikezdtem. Mivel értelmezésem szerint a 5. pontig megfeleltem a dolgoknak, fel volt települve a VGA, és engedélyezve volt az XGL (ha jól értelmezem akkor a "direct rendering:Yes" tulajdonképpen valami ilyesmit jelent), így kezdtem a 6-os ponttal.
Egy kis robot munka, átirni a köetkező file végét:
-----------------------
/etc/apt/sources.list
-----------------------
erre:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
deb http://ubuntu.beryl-project.org/ edgy main
deb http://www.beerorkid.com/compiz edgy main (latest: beryl 0.1.1)
deb http://media.blutkind.org/xgl edgy main (latest: beryl 0.1.1)
deb http://beryl.xglusers.de/ edgy main (latest: beryl 0.1.4; no aquamarine)
deb http://download.tuxfamily.org/3v1deb edgy beryl-svn ( bleeding edge beryl development, use with care )
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tolom tovább az instrukciókat:
--------------------------------------------------------------------------------------
wget http://ubuntu.beryl-project.org/root@lupine.me.uk.gpg -O- | sudo apt-key add -
wget http://download.tuxfamily.org/3v1deb/DD800CD9.gpg -O- | sudo apt-key add -
--------------------------------------------------------------------------------------
Haladok tovább:
--------------------------------------
apt-get update
apt-get install xserver-xgl
apt-get install beryl emerald-themes
--------------------------------------
Átirom a következő filét:
----------------------------
/usr/local/bin/startxgl.sh
----------------------------
valahogy így:
--------------------------------------------------------------------
#!/bin/sh
Xgl -fullscreen :1 -ac -br -accel glx:pbuffer -accel xv:pbuffer &
sleep 4
export DISPLAY=:1
exec gnome-session
--------------------------------------------------------------------
RESET. (Közben rengeteg törött filét jelzett a beryl résznél, vagy nem is tudott csatlakozni, szóval arról lemondtam. Gondoltam elég ha megy az XGL.)
Elsőre kicsit furcsán jött be az egész. Ellenörzöm, hogy mizu, láss csodát:
Működik minden amit akartam. Jelzem nem berylen, vele nem taliztam eddig a gépen, de a Rendszer->Beállítások->Adveced Desktokp Manager Effects Setting és ekor megnyílik a
-------------------------------
CopmpizConfig Setting Manager
-------------------------------
Ennek nagyon megörültem, és minden jó volt, és szép, meg rezgett az ablak, forgott kocka, tükröződött ahogy illik, meg minden.
DE. Nem hiába vagyok most itt. Nem telt el pár perc és észrevettem pár dolgot ami bizony már nem ilyen vidám!
Ha be akarok lépni bizinyos menükbe, akkor vak sötétség, ahonnan indultam... ekkor persze kisseb szívroham... de szerncse a szerencsétlenségben, hogy csak a bejelentkezőablakba dob vissza. Belépek gyorasan, ám az asztalról szépen eltüntminden, szóval újra indult az X. Ez történik a Képernyők és grafika, illetve a Képernyővédő menüben is. Illetve az ATI Catalyst Control Center, nem indul el. Helyette azt kapom, hogy nincs ATI illesztőprogi, meg hogy aticonfig-ot próbáljam meg. Jó. Próbáltam...
Na ez érdekes. Minden amit akartam megy, csak most nem "látom", hogy mi van.
Belenéztem a glxinfo-ba, illetve a fglrxinfo-ba. A következő, számomra ambivalensnek tűnő látvány fogadott. Ja igen itt említem meg, hogy a glx_gears az bizony kifagy ugyanúgy ahogy a fent említett menük megnyitásakor.
*****@*****-laptop:/usr/share/doc$ fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
illetve:
*****@*****-laptop:/usr/share/doc$ glxinfo
...
direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose)
...
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.2 (2.1 Mesa 7.0.1)
...(csomó dolog, de ha jól vágom most afentiek a lényeg)
Na erre is szokásos reakció, net. Ám sajnos ne találtam semmit. Egy két oldalon fordítva volt a következő beállítás, azaz így
--------------------
/etc/X11/xorg.conf
--------------------
file átirása:
Section "Extensions"
Option "Composite" "1"
EndSection
Nálam nem igazán volt számomra érzékelhető különbség. Amire viszont felfigyeltem, hogy a /usr/local/bin/startxgl.sh file üres lett, pedig valaminek kellene lennie, mégpedig azt hiszem ennek:
-------------------------------------------------------------------
#!/bin/sh
Xgl -fullscreen :1 -ac -br -accel glx:pbuffer -accel xv:pbuffer &
sleep 4
export DISPLAY=:1
cookie="$(xauth -i nextract - :0 | cut -d ' ' -f 9)"
xauth -i add :1 . "$cookie"
exec gnome-session
-------------------------------------------------------------------
Igazából nem tom van-e értelm-e átirni. Még nem próbáltam. Ami ugyancsak szemet szúrt, hogy a következő file:
átíródott, pontosabban eltünt belőle, amit én írtam bele (fglrx)
DISABLED_MODULES=""
Jelenleg így néz ki. Na azért mindent én sem hagyok szó nélkül. Fogtam és szépen visszapötyögtem hogy "fglrx". Erre igazából rosszabb lett a helyzet. Rendszer indulásakor a bejelentkezőképernyő után hibaüzenet (ez lehet másnak segít, nekem sajna nem sokat, szóval a szemfülese, aki bírta eddig követni az figyeljen):
-------------------------------------------------------------------------
Hiba történt a GNOME Settings Daemon elindításakor.
Lehet, hogy egyes dolgok, pl. témák, hangok vagy háttérbeállítások nem fognak rendesen működni.
Az utolsó hibaüzenet:
Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.
A GNOME a legközelebbi bejelentkezésnél is megpróbálja majd elindítani a beállításokat kezelő démont.
Na az. Gondoltam, Rögtön egy cigi. Nézem tovább, megváltozott a téma. Belépek a compizba, elvileg jó. Kicsit kóstolgatom, meg minden, és tényleg jó, kocka forog, ablak rezeg, meg minden. Hm... Akkor miért kék. Na bekukkolok már a megjelenés menübe. Duplakatt, szóval még be se léptem már a küszöbön kapom az osztást, amely a következőképpen hangzott:
Nem sikerült elindítani a "gnome-settings-daemon" beállításkezelőt.
A GNOME beállításkezelő futása nélkül néhány beállításnak nem lesz hatása. Ez jelenthet problémát a Bonobo-val, vagy egy nem GNOME (pl. KDE) beállításkezelő már fut, és ütközik a GNOME beállításkezelővel.
Mi ebből a tanulság? Megértettem mit próbált mondani a drága, amikor elindult. :) Na mondom neki OK. Belépek és bizony nem is tudtam elindítani a kiszemelt human témát. Ekkor terminál, visszaláptem a
filébe, és most meg én vettem ki a "fglrx"-et, szóval most újra így néz ki
DISABLED_MODULES=""
Most megint szép minden, indul pöpecül, csak a Képernyők és grafika, Képernyővédő, glx_gears illetve az ATI control-ra kapok feketeséget, és bejelentkező képernyőt, meg még ki tudja mit nem vettem még észre. Játékokkal nem tudom miújság, az nem igazán az én világom. Böngészőben a flash, meg a java megy tökéletesen. Az fglrxinfo még mindig ATI-t mutat, ami jó, viszont a glxinfo messa-ról beszél, ami meg nem jó.
Szóval most egyik szemem sír, a másik meg nevet. Igazából tudok dolgozni így a gépen. de valahogy jobban érezném magamat, hogyha tudnám, hogy rendbe van a rendszer. Kicsit olyan ez mint a régebben divatos, házakra gyakran kiírt felirat, amely azért mégsem graffiti: "Tiszta udvar rendes ház". Bár az én esetemet, amit kaptam ezalatt a 3-4 nap alatt ettől rendszertől, inkább a "Vigyázz, a kutya harap!" mondattal jellemezném. De mivel "a remény hal meg utoljára", bátran merem kimondani, hogy "Amelyik kutya ugat, az nem harap." ;)
Segítségeteket előre is köszönöm!
üdv