Én annyiban egészíteném ki az előttem elhangzottakat, hogy az a gép, amit kinéztél több, mint 4 éves technológia, szerintem pofátlanság érte annyit kérni.
Annyit érdemes megnézni, hogy azokat a DELL laptopokat, amiket hivatalosan Ubuntuval adnak, milyen alkatrészekből rakják össze. Tanulni belőle, és esetleg olcsóbb gyártónál valami hasonló összeállítást keresni. Aztán a pontos cikkszámra rákeresni itt a fórumon, a hup-on, az angol ubuntus fórumon, meg úgy általában a google-ben, hogy mik is a tapasztalatok.
Hasonló árkategóriás pld. HP-Compaq 615. A tesómnak ilyen van, szuper, de ő nem linuxozik (XP Home). A világon semmi gondja vele, teljesítménye ma is megfelelő. Az én véleményem szerint a HP kicsit merészen hangosra veszi a hűtést. Láttam egy mobil szolgáltatónál is hasonló kinézetű HP-ket kiállítva, és mindegyiknél hangosabb volt a hűtés, mint egy másik gyártónál.
Az eMachines-nél volt szerencsém egy elcseszett tescos verzsönhöz, ismerős akciósan vette, és át kellett szellemülni Harry Potterbe, hogy működésre bírja pld. a Wifit XP alatt... Én sima Acert vennék, de eMachines-t biztosan nem! De ez én vagyok.
Mifelénk az a mondás járja, hogy ha laptop, akkor Toshiba, de hát ... $$$
Az én véleményem meg az, hogy 150e min. kell egy laptopra, mert az alatt nagyon-nagyon meg kell nézni mit veszel.