trtSzia!
gksudo nautilus paranccsal is ugyan az volt a helyzet, mc pedig nem volt a live cd-n. (Telepíteni meg nem tudom, mert a hülye szolgáltatom más MAC address-t vár, azt külön át kéne cimezni)
De végül is az adatmentés megoldodott: Knoppix Linux segített ki, azon (és a benne lévő mc segítségével) kitudtam nyerni egy külső diskre az összes adatot.
Vissza gondolva már egy csomó mindent elrontottam, ami a szorult állapotomhoz vezetett:
1) Először is nem külön particióra raktam a /home-t anno telepítésnél. Ha külön particióra tettem volna, akkor lehetett volna úgy újra telepíteni, hogy az adataim nem sérülnek.
2) A telepített kiadásban csak tesztelésre javasolt fájlrendszert használtam. Az Ext4 a 9.4-es Ubuntu esetén debütált, de alapvetően csak tesztelésre volt javasolva. Hozzá teszem, hogy most sem biztos, hogy az a legjobb választás, mivel nincs hozzá működő Windows driver, így a másik op rendszerből sehogy nem lehet látni az így formatált könyvtárakat. Ezzel szemben az Ext3 fájlrendszerhez van driver MS alatt is, így az simán olvasható (persze van akinek ez nem szempont ;D).
3) Ez a legnagyobb bakim: back up/biztonsági mentés nélkül kezdtem frissitésbe! Na ilyen hülyeséget nem szabad csinálni!
u.i.:
Apró szépség hiba a telepítés közben, hogy az 10.4-es grafikus telepítővel nem akart felmenni (48%-nál mindig lefagyott) csak az alternate-tel, de ez már egy másik történet ;)