Hello! Kicsit körülményes problémám van, és még csak most ismerkedek az ubuntuval, de megpróbálom érthetően leírni mi a probléma. Elegem lett az XP-ből, és egy stabilabb oprendszert kerestem, ezért az egyik barátom ajánlotta az ubuntut. Gondoltam kipróbálom, de a biztonság kedvéért fenthagyom az XP-t is, hátha nem jön be az ubi. Leszedtem egy verziót: ubuntu-7.10-desktop-hu-i386.iso Kiírtam CD-re, betettem, és beootoltam róla. Bejött egy menü, kiválasztottam a telepítést. Elindult egy boot logó, töltött vagy 2-3 percig, és egy csíkos képet kaptam, rajt egy centiszer centis egérmutatóval. Nem tudtam mit csinálni, restart. Ezt eljátszotta vagy négyszer, gondoltam utánaolvasok a témának, hátha van valakinek hasonló problémája. De csak ati videókaris problémákat találtam. Nekem nvidi nx6200ax van, és egy amd athlon 64 2800++. Betettem a cd-t, és betallóztam. Találtam rajt egy exe fájlt. Elindítottam, és csodák csodájára feltelepült az ubi. Egy teljesen üres partícióra tettem. Újraindítottam a gépet, kiválasztottam, hogy az ubi induljon, de sajnos megint ugyan az a kép fogadott :( Olvasgattam tovább a témában, és eljutottam addig, hogy van külön nvidia linux driver is. Namondom tökéletes, ez kell nekem. Letöltöttem, de egy csomó számomra értelmetlen fájlt kaptam. Persze csak nekem értelmetlenek, lehet hogy használhatóak. Ezeket nem lehet valahogyan beágyazni a feltelepített ubuntuba XP alól? Mert az ubi álltal felrakott fájlok megvannak, csak semmi hasonlót nem találtam. Egyszerűen már nem tudom mit csináljak vele. Videókarit cserélni nem szeretnék. Ha valaki tud valamit legyen szíves segítsen. Bocs, hogy kicsit hosszú lett, meg nem igazán érthető, de máshogy nem tudom leírni. Mondom, most ismerkedek vele... :) Üdv: dalton

A videokártya driverének telepítése talán e legegyszerűbb, pár kattintás: Gnome menü ott fenn: Rendszer -> Adminisztráció -> Zárt meghajtók kezelése Ezt elindítva tudod telepíteni a drivert. Utána reboot és már az nvidia fog pörögni.

Szia! Legelőször próbáld meg az "Indítás biztonságos grafikus módban" elindítani a liveCD-t! A grafikus kártya drivere nem oszt nem szoroz első indításnál, általános vga eszközként kezeli. (ha telepítetted az ubut, akkor sem kell drivert letölteni hozzá, elég ha a Rendszer->Adminisztráció->Zárt meghajtók menüpontban engedélyezed, ekkor saját magától feltolja a netről a drivereket)

de az a baj, hogy a rendszer sem indul el, vagyis elindul, csak kezelhetetlen, mert tiszta csík az egész. egérmutató van, egy nagy kocka, se ikonok, se háttér, se asztal (ha ezt linuxban így hívják) még valami ötlet? szerk: kipróbáltam csökkentett grafikai módban is a telepítést, és úgy is ugyanazt kapom :(

Szerintem próbáld meg a 7.04-es telepítőlemezzel, hátha azzal megy, aztán ha azzal felment, tudsz frissíteni 7.10-re! Link: http://releases.ubuntu.com/7.04/

rendben leszedem, és megpróbálom ezzel is. egyébként nincs valami konzolos módja annak, hogy engedélyezzem a videókarimat? ennek valami konzolos megfelelője: "Rendszer->Adminisztráció->Zárt meghajtók menüpontban engedélyezed, ekkor saját magától feltolja a netről a drivereket" mert a ctrl+alt+F1 kombinációval bejön egy dos szerű konzol amit tudok kezelni. mondjuk ott folyamatosan csak hibaüzeneteket dobál, valami I/O port error...

Hello mondjuk én a 6.10-ben nem találtam zárt meghajtók kezelése menüpontot:)

tökéletes, feltettem a 7.04-et, és tökéletesen megy :D már csak pár kérdésem lenne: -hogy tudom belőni a netet? (adsl modemmel, se router, se semmi extra) -hol tudok frissíteni 7.10-re? -ha frissítek az egész magyar lessz? (most kb csak fele az ) kb ennyi lenne, a többire majd rájövök. köszi előre is

daltonADSL-hez konzolban pppoeconf Használd a keresőt, itt is volt róla szó több témában. :) A frissítéskezelő automatikusan felajánlja a frissítést 7.10-re, de ha nincs gondod a 7.04-gyel, nem kell frissíteni. Én azért tettem vissza a Feisty-t, mert Gutsy alatt halott volt a net. Vagy a frissítéssel, vagy a "nyelvi támogatás" nevű cucc telepítésével lesz teljesen magyar. Persze azért nem minden program lett 100%-osan lefordítva, de a nagyon nagy része igen. :) U.I: Nyelvi támogatásból van kettő is. Van különbség? Mert én nem nagyon vettem észre.

pppoeconf parancsot próbáltam, de nem működik. beírom, kéri először a jelszót. írom, de nem látom mit írok, még csillagok sincsenek. nyomok egy enter-t, és kiírja, hogy sorry password incorrect. amim van nethez: ADSL modem-es telefonos net, jelszó, és egy felhasználónév ilyen formátumban: ********@globonet.hu meg egy behívó telefonszámom. ezek alapján?

daltonsudo pppoeconf, jelszó az amit telepítéskor megadtál, tehát a saját jelszavad. Kurzor nem mozog, nem villog, nincs csillag sem de hidd el, hogy amit odaírsz az ott van. Jelszónál kis-nagy betű különbség is számít. A behívó telefonszámot nem értem, ugyanis ilyen ADSL-nél tuti, hogy nincs. Ha sikerül beírnod a jelszavad utána kérdésekre válaszolni az sem baj, ha mindenre igennel (sőt ha nem tudod, hogy mit csinálsz jobb is), plusz meg kell még adnod a felhasználóneved és jelszavad és kész. Telefonszám ezer százalék, hogy nem kell.

karmestersudoval írtam, csak azt hittem kapásból a netkapcsolat jelszavát kéri :D itt rontottam el, thx megpróbálom :)

tökéletes, most már ubuntu alól netezek :D köszi mindenkienk a segítséget :)

Ennyivel később: 14 év