Leírás frissítés!!!
Néhányan jelezték, hogy az a funkció náluk alapból működik ezért csak az csinálja meg akinek nem megy!
Sziasztok!
Találtam egy érdekes leírást ami megoldást jelent a laptop számítógépet használók egyik legnagyobb problémájára mégpedig arra, hogy nincs a középső egérgombnak megfelelő funkció a touchpadon. Ez a megoldás gyakorlatilag feleslegessé teszi a touchpad melletti gombokat is mert ezek a funkciók "átköltöznek" a touchpadra.
Kipróbáltam, működik!
Végre tudok füleket nyitni a Firefoxban, Nautilusban, stb. egy érintéssel!
A megoldás a Maverick jelenlegi, azaz a 2.6.35-22 verziószámú kernelével működik.
Az alábbi módon tudjátok megcsinálni:
A leírás szerint telepíteni kell néhány csomagot a kernel modul fordításához az alábbi paranccsal
sudo apt-get install dkms build-essential
de nekem nem volt szükségem rá. Az alap Maverick telepítő feltette a szükséges modulokat, valószínű a zárt Nvidia driver telepítésekor és így további csomagok telepítésére nem volt szükség.
Le kell tölteni az alábbi fájlt: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/582809/+attachment/1675262/+files/psmouse-2.6.35-22-generic-patched.tar.bz2
Ki kell csomagolni: tar xvf psmouse-2.6.35-22-generic-patched.tar.bz2.tar
Majd a következőket kell beírni:
sudo mv psmouse-2.6.35-22-generic /usr/src
(Ezzel átmozgatjuk a kicsomagolt patch könyvtárat a /usr/src könyvtárba)
cd /usr/src
sudo dkms add -m psmouse -v 2.6.35-22-generic
sudo dkms build -m psmouse -v 2.6.35-22-generic
sudo dkms install -m psmouse -v 2.6.35-22-generic
(Ezek a parancsok lefordítják és telepítik a patch-elt modulokat)
Ha lefutottak a parancsok, újra kell indítani a számítógépet és már működik is! (A leírás szerint kell újraindítani, de én nem indítottam újra és simán működött)
Ha bárkinek problémája lenne akkor egyszerűen eltávolítható a patch:
sudo dkms uninstall -m psmouse -v 2.6.35-22-generic
sudo dkms remove -m psmouse -v 2.6.35-22-generic --all
Nekem a touchpad jobb alsó sarkában a scroll alatt a jobb egérgomb a jobb felső sarkában a scroll felett a középső egérgomb funkciói működnek. Egyéb dolgok nem változtak a touchpad többi része a megszokott módon működik.
Egyszerűen szenzációs!!! :-)
Eredeti leírás címe:
http://bigbrovar.aoizora.org/index.php/2010/10/10/how-to-enable-right-middle-click-on-clickpads-ubuntu-10-10
Próbáljátok ki és írjatok!
Üdv:
AcCEsS