Mikor melyiket? Installálásnál melyiket használjam? Frissítés, stb. Találtam leírást, de a különbséget nem mondja el. Programok kezelése aptitude-el: * aptitude install "programnév" (Adott program installálása) * aptitude search "keresendő szó" (Keresés a csomagok között) * aptitude remove "csomagnév" (Eltávolítás a konfigurációs fájlok megtartásával) * aptitude purge "csomagnév" (Adott csomag eltávolítása minden összetevőjével együtt) * aptitude clean (üríti a gyorsítótárat) * aptitude show "csomagnév" (csomag információ) * aptitude reinstall "csomagnév" (csomag újratelepítése) * aptitude update (frissíti a csomaglistát) * aptitude safe-upgrade (a lehető legújabb verzióra frissíti a csomagokat.) * aptitude full-upgrade (a lehető legújabb verzióra frissíti a csomagokat, és telepít vagy eltávolít ha szükséges.) * aptitude dist-upgrade (újabb kiadásra történő frissítéshez) * apt-get: Frontend a dpkg-hoz. Használata: * apt-get install "csomagnév" (program telepítése) * apt-get remove "csomagnév" (program eltávolítása) * apt-cache search "csomagnév" a csomaglistában)

$ man aptitude .... DESCRIPTION aptitude is a text-based interface to the Debian GNU/Linux package system. It allows the user to view the list of packages and to perform package management tasks such as installing, upgrading, and removing packages. Actions may be performed from a visual interface or from the command-line. ...

mrtonKöszi. Nem is tudtam, h terminálban is van ilyen részletes leírás. Van mit lapozni!

mrtonman apt-get "DESCRIPTION apt-get is the command-line tool for handling packages, and may be considered the user's "back-end" to other tools using the APT library. Several "front-end" interfaces exist, such as dselect(1), aptitude(8), synaptic(8) and wajig(1)." ;) De a man olvasgatásával és a kettő használatával sokminden kiderül. http://brainstorm.ubuntu.com/idea/4935/ "XSP wrote on the 17 Mar 08 at 19:23 aptitude was known for better removing unneeded dependencies when uninstalling an application. Newer versions of apt have adopted this feature via "apt-get autoremove", so now it's more of a personal preference than anything. As someone who has used Debian for years, apt is what I am more comfortable with, but to each his own."

Sziráki TamásVannak itt érdekes dolgok: "synaptic uses apt-get. aptitude has its own GUI (type aptitude without any arguments)"

Ennyivel később: 3 év

Én azt szeretném megtudni, hogy van -e olyan parancsaaz aptitude-nak vagy az apt-get-nek, amivel az összes telepített csomagot le tudom tölteni újratelepítés nélkül. Azt tudom, hogy az aptitude download csomagnév* vagy az apt-get download csomagnév* működik, de csak azokat a csomagokat tölti le, ami az adott névvel kezdődik. Én a telepített rendszer összes csomagját szeretném letölteni. A systemback a gépemen nem működik (debian 7), most miondegy miért, a másik gépen a hálókártya üzemképtelen, és oda akarom átvinni egy usb-kulcson., mivel a debian telepítőn nincs rajta a tp-link wn321gn usb wifi adapterem firmware-je. (Az járható út, hogy egy usb-kulcsra felmásolom a firmware telepítőjét, a debian telepítő futása alatt nyitok egy terminalt Ctrl+Alt+F2-vel, felcsatolom a pendrive-ot, telepítem a firmware-t dpkg -i linux-firmware*.deb paranccsal, majd ha lefutott, akkor a telepítőben újra próbálkozom a wifi-hálózat keresésével???)

kukimuki#!/bin/sh dpkg --get-selections | grep -v deinstall | cut -f 1 > csomagok.db while read line do aptitude download $line 1> /dev/null echo "A $line csomag archiválva" done < csomagok.db

Luth3rKöszönöm! Ez pontosan mit jelent? Azért kérdezem, mert ha valaki ugyanilyen cipőben fog járni, mint én, akkor el tudjam magyarázni, ne csak makogjak, mint egy majom, mikor megkérdezi, mit is ajánlottam neki...

kukimukiMegkeresi, majd a csomagneveket elmenti egy adatbázisba... Utánna az adatbázis tartalma alapján letölti a csomagokat. Luth3r fixme

KingfisherA netinstallban ha nem jelölsz ki kiépítést, az install során megkapod az aptitude-guit. Mármint én ott láttam először.

Luth3rTökéletes! Na, ezzel is előrébb vagyok! Köszönöm a segítséget, Luth3r!

kukimukiLehet más módon is, bár ehhez kell internet hozzáférés. Ezzel kimented a listát egy txt fájlba. dpkg --get-selections > packages.txt Ezzel pedig telepíteni tudod a lista alapján az összeset: dpkg --set-selection < packages.txt Ha ez megvan, nem árt ezeket sem kiadni, hogy minden jó legyen :D sudo apt-get update sudo apt-get upgrade

simanzoliNa, pont ezt nem tudom megcsinálni, ert nincs internet. Ezért kell ez a parancs.