Sziasztok, az a problémám akadt, hogy helyreállítási módból cfdisk segítségével töröltem az összes partíciót a gépről egy kivételével, amin az adatok vannak (nincs rajta semmi rendszer, meg semmi egyéb, amit boot fájlként értelmezhetne a BIOS). Ezután újraindítottam a gépet és grub rescue jött be, de nem értem, hogy hogyan, vagy miért, mikor bootolnia sem szabadna hdd-ről. Eggyébként ez is lenne a cél, mert újra akarom telepíteni és nem tudok a biosba belépni, mert hülye módon lejelszavaztam, csak idő közben elfelejtettem a jelszót. A kérdésem az lenne, hogy hogy tudom a grub rescue-t kiiktatni, vagy letörölni, hogy ne találjon a BIOS bootolható elemet a vinyón és indítsa a gépet optikai meghajtóról? Válaszokat előre is köszi!
grub rescue, de miért?
Szia. A BIOS RESET a jó megoldás, kiveszed a gombelemet, majd többször megpróbálod bekapcsolni a géped (hogy teljesen kimerüljön). Még egy kicsit vársz, aztán gombelem vissza. BIOS jelszó nincs többé. A GRUB-ot azért nem tudtad törölni, mert az is a boot részébe került a winchesternek, amit te partícionálóval nem tudsz elérni (vagy mégis?).
lev258"majd többször megpróbálod bekapcsolni a géped (hogy teljesen kimerüljön). " Hagyd már te is ezt a hülyeséget! Elem ki, táp ki, CLRCMOS jumpert átrakni, várni, imádkozni, visszarakni, bootolni, imádkozni...
lev258Szia! A biosreset nem jó megoldás, mert elfelejtettem írni, hogy egy kis acer laptopom van, amin insyde h20as bios fut, ami a jelszót egy alaplapi chipben tárolja, aminek az egyetlen reset módja a véső-kalapács kombináció... Szóval ha bejön ez a grub rescue, akkor esélytelen letörölni, vagy megoldani, hogy ne jöjjön be? (ls parancsra ezt a kimenetet kapom: (hd0), (hd0,4) , vagyis felismeri a vinyót és a maradék 1 partíciót, de az ntfs és nem bootolható)
Dr. Szöszi(A második imádkozás azért kell, mert mi van, ha a bootsorrendbe nincs is felvéve a CD... Ja, igen: ez kipróbálható ha leráncigálod a kábelt a vinyóról, és csak a CD van bedugva.) dd if=/dev/zero of=/dev/sda count=1 (ha sda a lemez!) De csak saját felelősségre. Van ennél tudományosabb módszer is, amikor nem az egész bootszektort vágjuk felül, hanem csak az MBR-t. Csak arra rá kéne gugliznom, ahhoz meg nem értek.
danka90Az a szemét Acer pedig az udvarias megkeresés ellenére sem árulja el neked a gyári BIOS-jelszót. Hogy dögölnének meg...
Dr. SzösziAz acer azt mondta, hogy beküldöm a gépem és 15 ezerért feltörik, annyim meg most nincs rá... És mikor ezt mondták, még garis volt a laptop. Szóval marad az egyszerű házi barkácsmódszer: vinyó kiszerel, asztali gépre rádug, fontosabb cuccok átmásol, és az egészet egybeformáz, majd laptopba visszaszerel, akkor talán eltűnik ez a grub rescue prompt is.
danka90http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080305014638AApu3U5 http://www.tech-faq.com/how-do-i-reset-an-acer-bios-password.html "Forum members have reported that they were able to remove their Acer BIOS passwords by simply opening their notebooks and removing the CMOS batteries for 30 minutes. Once your BIOS password is removed, you will need to press the key during POST (Power On Self Test) to enter the Acer BIOS setup."
Dr. Szösziköszi, ezeket a tippeket és módszereket ismerem, de nem merem az egész laptopot szétszedni, mert nem vagyok jártas a szerelésében, eddig csak asztalit szereltem. A vinyót is csak azért tudom kiszedni, mert egy egyszerű fedél takarja, az nem gond, de ezen kívül csak 1 ilyen fedél van a ramnak, ott meg nincs gombelem.