Sziasztok! Lehet hogy én értelmezem rosszul, de az új Ubuntuk teszt állapotukba nem működnek (általában) alpha-beta állapotukban zárt(ati) driverrel, akkor hogyan javítják ki az Xorgot a zárt driveres résszel? Vagy esetleg valami tárolót használnak ahol lehetőség van valami teszt verziós zárt meghajtó használatára? Ugye nem RC állapotban javítgatják illetve igazítják hozzá az Xorg zárt driveres részét a zárt driverhez?

Nagyon egyszerű a dolog. Az fglrx-et igazítják a rendszerhez (Xorg, kernel) és nem fordítva. Érdekes is lenne, hogyha egy zárt meghajtó bugjait javítanák a kernelben mondjuk.

KendekAkkor semmi esély arra, hogy én zárt atival teszteljek bármely kiadásnál is?

anubis126Nos, amikor én legutóbb néztem - nem is olyan rég -, akkor a legújabb Xorggal (xorg-edgers PPA) és kernellel (2.6.38, hozzá patch-elve) is nagyszerűen ment az fglrx, de Mavericken. Natty-val valóban nem megy, de a legjobb tudomásom szerint is, nem kompatibilis még a Unity-val, vagyis inkább talán az új Compizzal. Általában a béta 2-es kiadásnál megszokták kapni az AMD-től azt a meghajtót, ami már jól megy a rendszerrel, nyilván ez most is így lesz. Én inkább annak nem szoktam örülni, hogy a későbbieken ezt egyáltalán nem frissítik, csak mindig az újabb kiadásoknál.

KendekÉn a 10.04-el jártam úgy, hogy 1 giga helyett csak 256 megát látott a videókártyámból. Legalább ezt a 10.6os catalystot frissíthetnék 10.7re ha már LTS rendszer.

anubis126Nem tudom, eddig nem nagyon használtam az fglrx-et, de a 8.812-es verzával teljesen jó a HD 6310-es GPU-m. Ha 512 MB-ot állítok be neki, azt is szépen kezeli.

Jelenleg az nvidia zárt drivere sem működik, le akarta szedni az xorg ill az ubuntu-desktop csomit. A nyílt driverrel meg nem megy a unity, így sajnos nem lehet tesztelni. Ha valakinek lenne infója, hogy mikor javítják, ide dobja már be légyszi. Köszi.

hepalyAMD esetében annyival jobb a helyzet, hogy a nyílt meghajtóval szépen megy a Unity (bár nálam olyannyira bugosan, hogy még tesztelni is igen nehéz).

hepalyEgy kis update: megoldható a zárt driver használata, csak vissza kell tenni a régebbi xorg csomagokat. A következő oldal alapján csináltam annyi kiegészítéssel, hogy az *amd64.deb bejegyzéseket átírtam i386-ra. Így elindul a unity. 270-es drivert használom az x-swat tárolóból. http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=10449791&postcount=112

hepalyHogyan lehetne egyszerűen megoldani hogy a régi xorg legyen fent? Egy speciális tárolóból szedted le? Az új compiz mennyire működik régebbi Xorgal? Neked milyen verzió van fent?

Ennyivel később: 8 nap

anubis126Compiz verzió jelenleg:1:0.9.2.1+glibmainloop4-0ubuntu11 xserver-xorg-core:2:1.9.0-0ubuntu7.3 Én úgy csináltam meg, hogy először felvettem az x-swat tárolót: sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates Innen feltettem az nvidia drivert. Utánna vissza downgrade-eltem az xserver-xorg-ot a fenti link alapján, azaz csinálsz egy file-t, aminek a tartalma az lesz, amit az oldalon találsz. (Nekem 32bites az os, így a fileban kicseréltem az amd64 -eket i386-ra.) Futtatás, és megcsinál mindent. Utána: sudo nvidia-xconfig sudo cp /etc/X11/XF86Config /etc/X11/xorg.conf restart és megy. Olvastam az omgubuntu-n, hogy elvileg már lehet változtatni az áttetszőséget a unity beállításokban, illetve témázható lett, na ezeket a beállításokat nem találom. Szóval így nem nagyon lehet érdemben tesztelni, max kíváncsiság kielégítésre jó :) Ja és amíg nem támogatja az nvidia az új xorg-ot, addíg a frissítések közül ki kell szedni a pipát. Kicsit kókány megoldás, de legalább látszik hol tartanak nagyjából :) Hogy ati-val fog e így működni (mármint az xorg eltávolítás, + ati telepítés), azt nemtom. Update: Mégis mennek az új feature-ök is (a mai frissítéssel jöttek): http://kepfeltoltes.hu/view/110218/unity_nvidia_www.kepfeltoltes.hu_.png Frissítésnél csak az xserver-xorg* csomikat kell visszatartani, a sima xorg, x11*-et nem. update2: Mai frissítés után a fentébb leírtak aktualitását vesztették :) x-swat PPA-ban lévő nvidia driver szépen együttműködik az új xorg-al.

Ennyivel később: 11 év