balzamon"Már megvannak a dokumentumok és utána keresek programot, ami megnyitja? És addig mit csináltam?"
Ne haragudj, hogy belekotyogok, de itt szoftver fejlesztésről volt szó és nem a klasszikus értelemben vett szoftver felhasználásról. A cég azzal foglalkozik, hogy szoftvereket ír. A kettő között az a különbség, hogy az egyik előállítja azt, amit a másik használ. Azaz a szoftverfejlesztő szemszögéből vizsgáld meg a dolgot. Picit leegyszerűsítve a fenti példát, ha egy szekeret akarsz csinálni, akkor értelemszerűen fogsz egy már létező kordét és átalakítod a te gondolataid szerint szekérré, a helyett, hogy újra feltalálnád a kereket, vagy annak helyettesítőjét, a kocsirudat és még a fene tudja miket. Ezt a fejlesztést viszont a szabadalmak többnyire megakadályozzák, vagy függeni fogsz végig a kerék feltalálójától, mert jól megtilthatja neked, hogy bármit is csinálj a fejlesztésével. Ez egyfelől érthető, másfelől pedig a fejlődést legtöbb esetben 20 éves hátrányhoz juttatja, ami a fejlesztések szempontjából - ezen keresztül a fejlődés szempontjából - meglehetősen hátrányos.
Hogy ebből (opensource) neked, mint egyszerű felhasználónak mi a hasznod? Jogos a kérdés. Leginkább az, hogy idővel választhatsz a neked leginkább megfelelő alternatívák közül, visszafelé kompatibilitás, valamint egyéb ilyen nyalánkságok. (Nem, a docx nem kompatibilis a doc formátummal, ellentétben az odf 1.1, 1.2, 2.0-ával, ami viszont igen. Minde mellett szabványos is, ellentétben a docx-el, ami azért lett "szabványos" mert az MS jó sokat fizetett néhány döntéshozónak.)
Az idézett mondatod önmagában nézve pedig csak akkor releváns, ha migrálni akarsz A rendszerből B rendszerbe. Ekkor bizony az általad feltett kérdéskört nagyon alaposan körül kell járni. Ha nem akarsz migrálni, akkor nem kell körüljárni, de akkor maradsz ugyanabban a csöbörben. El kell döntened, hogy neked melyik jobb. Azaz a szálat követve neked nem kell Base hanem Access kell, ha azzal vagy elégedett/produktív. De akkor ne akarj használni más rendszert, és ne akarj költséghatékony lenni, mert jelenleg nem biztos hogy jól sülne el.
"Hogy ellenpéldával éljek, képzeld el, hogy mondjuk 5 évet és 10 mrd $-t rááldozol projektre (szoftverre), amit mondjuk nem tudsz szabadalmaztatni és a versenytársaid egyből lemásolják, ők profitálnak belőle, te meg tönkremész. Megvalósult a szabad információ áramlás, de valami mégsem stimmel nem?
Pont erre jók a szabadalmak, hogy ezt előidézd. Te, mint kisfejlesztő pontosan erre a sorsra fogsz jutni a találmányoddal bármilyen zseniális is, mert a multik felfalnak. Tisztelet a ritka kivételnek! A szabadalmi rendszer a multiknak kedvez. Nem véletlen, hisz ők alakítják :)
"Az információ szabad áramlása meg azt jelenti, hogy a vásárló számára elérhető kell legyen minden információ, hogy azok alapján dönteni tudjon."
Ezzel csak az a baj, hogy nem azok alapján dönt, hanem az MS-féle marketing bullshitek alapján, amely többnyire olyan, mint a népmese. Talán van valóságalapja is.
" Ja és nem gyártót és szogáltatót választ, hanem terméket és szolgáltatást."
Ezzel csak az a baj, hogy nincs választás/verseny jelenleg a szövegszerkesztők piacán a legtöbb ember szerint. (Valóban tudnak az alternatívákról az emberek...??? Sztem nem.) Csak megkövesedett dogmák vannak, de azok viszont sokan. Hála az MS specifikált oktatásnak, az állami megkövesedett rendszernek, valamint az "ingyen osztogatott MS szoftver"-nek, a vendor lock in-nek.
Szerinted ez szabad verseny így? Mert szerintem nem. (És kérlek ne a közgazdasági értelemben értelmezd a szabad versenyt, hanem a kifejezés szorosabb köznyelvi értelmében. Bár nem vagyok meggyőződve arról, hogy közgazdaságilag ez nem versenytorzító hatású-e.) Beléd verik a suliban, hogy egy és csakis egy operációs rendszer van a Föld kerekén és csakis egy és egy irodai szoftvercsomag. Ezek után a legtöbb ember nem is kutat más után, hisz csakis egy van, csakis ez létezik és kész. Picit olyan ez, mint a Truman show csak ez valóban a való világban történik. :s Sajnos...
Ne haragudj, de mindig utáltam a birka politikát. Nem szeretem ha valamit azért használunk, mert csak. Mert mindenki azt használja. Mert tízmillió légy nem tévedhet... Vagy mert megszoktam...
A vendor lock in hátrányairól és az opensource-ról itt olvashatsz egy tőlem jóval kompetensebb emberke tollából: http://sfd.org.hu/sites/szszk.sed.hu/files/prezik/szeged_eloadas.odp&cache=true
és itt is: http://sfd.org.hu/sites/szszk.sed.hu/files/prezik/szszk2010_ulx_szg.pdf&embedded=true&chrome=true
Ez ugye egy egészen más típusú fejlesztési/üzleti modell, ami - csakúgy mint az eddigiek - vagy sikerül valakinek, vagy nem. Remélem megérted.
Elnézést a hosszú post-ért.