A Canonical design-ért felelős részlege megelégelte, hogy az ablakokban megjelenő tartalomtól jelentős helyet vesznek el a vezérlők, ezért nekiláttak a helyspórolásnak. Kialakítottak egy új scrollbart, ami alaphelyzetben 3 pixel széles, és ha az egeret a közelébe visszük megjelenik egy vastagabb, immáron kezelhető scrollbar. Videók: http://vimeo.com/20523493 http://vimeo.com/20570173

• [törölve]

És itt a toros-féle cikk, ahol minden szépen le van írva: http://mogorvamormota.hu/2011/03/03/overlay-scrollbar/

[törölve]Amint az a bejegyzés alatt olvasható egyik hozzászólásból kiderül, az új görgetősáv mindenképpen be fog kerülni az Ubuntu fejlesztés alatt álló kiadásába, a Natty Narwhalba, arról azonban még nem döntöttek, hogy legyen-e alapból engedélyezve. Milyen akadálya lehet a default engedélynek? Régebbi gépeken nem működik (mert pl. compiz kell hozzá)?

eszesGondolom, ez a tesztelés eredményétől függ majd. Szerintem ha nem merül fel komolyabb probléma vele kapcsolatban, akkor lesz alapból, ha viszont nem biztosak benne, hogy minden program szépen működik vele, akkor nem. Most egyébként még elég sok alkalmazás van, ami nem működik vele, de elméletileg ezt a hibát már javították, és hamarosan be is kerül a tárolóba a javított változat.

torosRemélem nem lesz vele gond, mikor megjelenik a kiadás. Tetszik ez a feature.

nekem nem tetszik. lehet csak szokás kérdése, majd kiderül mennyire lesz használható valós körülmények között

Manapság az egerek többségében van görgő, amit személy szerint ki is szoktam használni, mert valljuk be. Sokkal kényelmesebb mint oldalra kihuzigálni az egeret. Az oldalsó scrollbart már nem is tudom mikor használtam utoljára, ezért egy teljesen jó és előrevivő ötletnek tartom és a videókat elnézve még használható is lesz.

sipiattiSzerintem jobban mint az, hogy tegyük át jobbról balra a fenti fejlécben azokat a bigyókat (mit tudom én most hirtelen mi a neve). Annak ellenére lusta voltam visszacsinálni és pár nap alatt azt is meg tudtam szokni. Akkor ezt meg még könnyebben szerintem.

brekiJaja, nagyon elvetemült szerintem, aki görgő nélküli egeret vásárol (vagy sajnál 500 forintot rá).

brekiÉn használom az oldalsó sávot, a görgőt is. Sőt az autoscroll-t is, azt a leggyakrabban de az csak böngészőkön működik ha engedélyezve van. Mikor hogy... Jó lesz amúgy ez nagyon. :)

nortaiTényleg, az autoscrollt ki is felejtettem. Persze böngészőben többet használom mint bármelyik másikat. :)

brekiEz annyira furcsa: senki nem veszi észre, hogy nem értelmetlenül fejlesztgetik a rendszert? Most elmondok egy nagy titkot: a gombokat azért tették át bal oldalra, hogy amikor majd Nattyban teljes méretre teszed az ablakot, ne legyen furcsa, hogy a felső "panelen"a gombok bal oldalt jelennek meg. Jobb oldalon nem hagyhatták, hiszen akkor ütközne a MeMenu-vel és a többi indikátorral... ;)

Saboteur777Ezzel azt akarod mondani, hogy Unity-n nem lehet majd egy egyszerű terminálos paranccsal átteni jobbra? :(

• [törölve]

andy2.0De igen, továbbra is át lehet majd tenni a gombokat jobb oldalra. Viszont ez nem érinti a Unity panelen lévő gombok helyzetét (tehát amikor teljes képernyőn van az ablak). Persze az indicator-appmenu eltávolítható, ha valakinek nem kell global menu.

Ennyivel később: 11 év