matt.taylor1203OTR = Off The Record.
Konyhanyelven:
Az üzeneteid több állomáson haladnak keresztül, (internetszolgáltató, messenger szerverek stb) és hozzáértő / hozzáférő emberek MSN beszélgetéseket akkor olvassák el, amikor csak akarják. Ezért lett kitalálva az OTR, amit Kopete alapból tud, Pidginhez pedig csomagkezelőből telepítheted a kiegészítőt. Mindkét program esetében a bővítmenyeknél kell aktiválnia mindkét félnek.
Kaptok mindketten úgynevezett "ujjlenyomatot", amit ti ellenőriztek. Innentől kezdve te írsz egy szöveget, az egy külső szemlélő számára értelmezhetetlen karaktersorrá alakul, és az halad keresztül mindenféle szervereken, azt a kódot tudják elcsípni. Azonban a te partnered már visszaalakítva kapja meg az üzenetedet (a megfelelő ujjlenyomat birtoklásával).
Kopetehez hozzáadtam a GTalkot, így amit írok Kopete-ben az egyszerre jelenik meg a Google Mailben, így tehát be tudom mutatni neked ezen a képen:
http://noob.hu/2011/03/15/otr.png
Én gépelek valamit, de Gmailen belül a Gtalk már az átalakított kódot mutatja, azt a kódot tudják elcsípni pl MSN-en. Ujjlenyomat nélkül nem fejthető vissza, tehát biztonságos. Csevegéshez legbiztonságosabb a GTalk, mert az titkosítva küldi az üzeneteket, plusz ha hozzám hasonlóan ráeresztesz egy OTR-t, akkor titkosított karakterhalmazt küldesz tovább titkosítva. :)