MorelloAz hogy van, rendszerintegrált, konzolos és grafikus felületen is ugyanazt nyújtja, és összevont vezérlőközpont. Ne haragudj de a debian vonalban semmilyen vezérlőközpont nincs, ezt össze sem lehet hasonlítani. A konfigok birizgálása minden disztróban adott, suse alatt is megteheted. Viszont vannak olyan dolgok, amiket nem rendszeresen végzel el, így ha vmit változtatni kell, újra man, google hogy megcsináld a konfigban a változtatást. A yast nagyon sok dologra egyszerű megoldást nyújt, nem kell manokat bújni, nem felejti el újraindítani a service-t, nem vét szintaktikai hibát, stb. Ha dolgozol, és változtatni kell a rendszeren, az idő fontos tényező, inkább a melóra akarom fordítani, nem guglizásra. Ezenkívül olvasni mindenki tud (legalábbis aki képernyő elé ül), így olyan rendszerbeállításokat tud elvégezni egyszerűen menüből kattintgatva, amihez a konfigokon keresztül sokkal több ismeretre volna szükség.
Lehet szidni a wint is, de a vezérlőpultja annak is hasznos dolog.
Na ezért hiányzik egy normálisabb cucc a *buntu vonalból.
Egyébként ahogy írtam, a Mandriva Vezérlőközpont is hasonló, bizonyos megoldásokban jobb is mint a yast, viszont az tudtommal nem rendelkezik konzolos változattal (bár lehet, évek óta nem raktam Mandrivát).
A suse gnóm tényleg jó, kicsit más kicsit fura dolgai is vannak, de rendesen össze van rakva. Ami gyengébb az a tárolók minősége. A debian-ubi tárolókba iszonyúan ritkán kerül hibás csomag, míg amíg suse-val dolgoztam, ez elég gyakran előfordult. Nem tudom jelenleg milyen a helyzet, nem használom.