Sziasztok! Aki megoldja a problémát, 10 üveg sör a jutalma. A probléma forrása az, hogy kb. annyit értek az ámítógéphez, mint egy mezei pocok. Ennek ellenére elkövettem, hogy feltelepítettem az XP mellé az Ubuntu 10.04-et, ami működött is rendesen. Ám egyszer egy kis Youtube mazsolázás után az történt, hogy a monitor képe kb. 1,5 cm-t elmászott lefelé, eltakarva a tálcát, a fölső panel felett pedig egy fekete csík jelent meg. Ilyet még nem pipáltam. A Windowsnál nem volt ez a probléma, ezért elhatároztam, hogy újratelepítem az Ubuntut, mert az életben nem jövök rá, hogyan lehetne megoldani a helyzetet. A lényeg, hogy jól letöröltem a Linuxos partíciót, és most se Windows, se Linux, hanem az, hogy: error: no such partition grub resue> Telepíteni nem tudok, mert a biosban csak a floppy meghajtó és a merevlemez közül enged választani, a CD meghajtó is elveszett valahol... Ezzel a grub-izével kapcsolatban találtam egy írást: http://ubuntu.hu/node/21143 de nem segített. Az ls parancs még működött, kiadta, hogy (hd0) (hd0,5) (hd0,1) (fd0), de a 'root' már nem (unknown command 'root'). A cél tehát az, hogy legalább ismét telepíthető legyen a rendszer. Minden ötletet örömmel fogadok, amit megértek. Előre is köszönöm.

http://unetbootin.sourceforge.net/ Egy másik gépről pendrive-ra kidobod a telepítőt, és onnan bootolsz -> telepítesz

Szia. Javaslom én is a pendrive-ot, bár érdekes, hogy eltűnt a CD meghajtód; mivel ezt a formázás nem okozhatta. Amúgy a grub helyreállítás azért nem megy, mert törölted az Ubuntut.

lev258ja hogy úgy tűnt el :D Azt hittem hardveresen...akkor ott valami más bibi van, mert az ubuntunak semmi köze a bios-hoz. Próbáld meg, hogy kihúzod a cd olvasód, kicsit lepucolod a csatit, majd visszadugod. (persze a gép kikapcsolt állapotában)

Addig semmit és sehova, amíg nem találja meg a BIOS a CD meghajtódat (feltétel, hogy van a gépedben CD meghajtó). Ha hardveresen látszólag rendben van a géped, akkor lehet foglalkozni a rajta lévő/nem lévő operációs rendszer javításával. Ha jól értem, amit írtál, akkor van CD maghajtó a gépben, és legjobb tudomásod szerint működőképes is (volt :-) ). Ha asztali gép, akkor vedd le az oldalát, és a CD meghajtó csatlakozóit húzd le egyenként, majd dugd vissza és ügyelj arra, hogy rendesen a helyére csússzon. Ha laposod van, akkor már bajosabb a dolog. Ha már van CD olvasód, akkor előveszed az Ubuntu telepítőlemezét, és újratelepíted. Többiek: Hiába kínozzuk ilyen-olyan telepítési/javítási módszerekkel, ha a hardverrel bibi van. Főleg, hogy saját bevallása szerint nem ért az "ámítógéphez".

HtibiTermészetesen van CD olvasóm, különben nem ment volna a telepítés sem. A gépet használtan vettem, az XP már rajta volt, az Ubuntu telepítőt a Windowsból indítottam el. Vagyis nem tudom, hogy a BIOS akkor látta-e a CD olvasót. Ha este hazaérek, először megpróbálom ezt a pucolásos módszert, oszt' beszámolok róla, hogy bejött-e. Ha nem, akkor kérni fogok egy "B" tervet...

Antitalentum...van CD olvasóm, különben nem ment volna a telepítés sem. Ezek szerint CD-ről már telepítettél. Tegyél be egy Live telpítőt, és indítsd el a gépet. Ha elindul a telepítő, akkor nincs semmi gond. Esetleg ott van a BIOS-ban a CD olvasó, csak nem jó helyen keresed?

HtibiKihúztam a csatlakozókat, visszadugtam a csatlakozókat, a helyzet változatlan. CD-ről nem indul a rendszer, a led villog ugyan egy darabig, majd abbahagyja. Pedig jónak kell lennie a CD meghajtónak, mert a legfelül vázolt esemény előtt kb. egy órával még családi fotókat nézegettünk - CD-ről... A BIOS (alighanem ez az) így néz ki: http://kepfeltoltes.hu/110429/IMGP4719_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Láthatóan nem lát semmilyen meghajtót. A Boot menü sem: http://kepfeltoltes.hu/110429/IMGP47221_www.kepfeltoltes.hu_.jpg (a leméretezés rontott a képen, a HDD fölött az egy "Floppy Drive" akar lenni), viszont bekapcsoláskor, a rendszer bejelentkezésekor megjelenik a meghajtó neve, az alsó sorban: http://kepfeltoltes.hu/110429/IMGP4720_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Röviden: mi lehet a "B" terv? (Szerelő?...) Ja, a BIOS az Esc billentyűn kívül nem reagál semmire.

AntitalentumA harmadik képen van egy olyan sor, hogy: Serial_Ch1 Master: TSSTcorp CDDWDW SH-S223Q Ez nem a CD/DVD olvasód? Viszont az Ch0-an No Device-t ír. Az első képen pedig azt írja, mind a két helyen, hogy No Device. Nem igazán értem, hogy mit akar a RAID-al. Van egy olyan érzésem, hogy szerelő lesz a dologból. De még várj, hátha akad valaki egy jó ötlettel.

Htibi"A harmadik képen van egy olyan sor, hogy: Serial_Ch1 Master: TSSTcorp CDDWDW SH-S223Q Ez nem a CD/DVD olvasód?" De igen, ő az. És szerintem működik is, csak a rendszer ezt nem veszi észre...

AntitalentumVagy csak hozzá kéne adni a "boot device "-hoz hogy ki tudd választani.A 4719 es képen a bal felső sarokban tudsz lépkedni,megnyitni valamit pl.create...?Jó lenne...

AntitalentumCD-ről nem indul a rendszer, a led villog ugyan egy darabig, majd abbahagyja. Most így visszaolvasva, amit írtál, biztos, hogy a CD amiről indítani akarod a gépet az BOOT-képes? Tehát, bootoltál már arról a CD-ről bármikor, bármilyen gépen? Már csak azért, mert használt gépet vettél, rajta volt az XP, és azt is írtad, hogy a Windows-ból indítottad az Ubuntu telepítést is. Egy kipróbáltan boot-képes CD-d van-e?

HtibiNem tudom, mit jelent, hogy egy CD boot-képes vagy nem. Mivel a BIOS amúgy sem látja a meghajtót, ennek nem sok jelentőséget tulajdonítok. A pendrive-os módszert fogom kipróbálni. Próbaképpen rádugtam a fényképezőgépemet a gépre, és megjelent a boot menüben, tehát remélhetőleg a pendrive-ot is fel fogja ismerni. Este kiderül... Már csak azt kéne megtudnom, hogyan kell a telepítő CD-t pendrive-ra rakni. Gondolom, nem egyszerű másolással, mert az túl könnyű lenne... :D

AntitalentumA BIOS-od látja a CD meghajtódat (még rá is kérdeztem, hogy nem az az, talán a harmadik képeden). Ettől még nem biztos, hogy bootol is róla. Az viszont nagyon is lényeges, hogy egy CD boot-képes, vagy nem. Nem mindegy, hogy hogyan van megírva/kiírva a CD. Bekapcsoláskor villog egy darabig a CD meghajtód LED-je, majd abbahagyja (írtad fentebb), és bootol a géped a merevlemezről (ha tud :-) ). -> Ezt jellemzően akkor csinálja a gép, mikor először a CD meghajtót ellenőrzi, hogy van-e valami használható benne, ha pedig nem talál, akkor továbblép. Ezért kérdeztem, hogy a lemezed biztosan jó-e (boot-képes), volt már indítva róla legalább egyszer egy jó "ámítógép". A pendrive-os megoldás sem bonyolult, itt az oldalon is találsz sok erről szóló fórumbejegyzést, de (remélem nem bántlak meg vele) a hozzászólásaid alapján még nagyon kezdő vagy (Nem tudom, mit jelent, hogy egy CD boot-képes vagy nem.). Hmm... Jó lenne, ha keresnél valakit a környezetedben, aki egy kicsit tapasztaltabb, és megkérnéd, hogy segítsen rendbe tenni a gépedet. Szétnézhetsz itt is, hátha van a környékeden valaki az itteni közösségből, aki segítene neked.

Na azért nem olyan bonyolult ez. Kell egy másik gép is hozzá. -Azon próbáljátok ki, hogy bootol-ható-e a CD, amivel próbálkozol. (Mondjuk nekem olyan is volt, hogy telepíteni akartam az ablakost valami DVD-ről, de csak nem akart menni egy régi gépen, aztán kiderült, hogy csak CD-rom van benne nem DVD :)))) - Ha bootolható, akkor indítsátok el a live rendszert a haver gépén, dugjatok rá egy pendrive-ot, és a pen-t formázzátok fat32-re. Aztán járjatok el az itt leírtak szerint: http://linuxhogyanok.blogspot.com/2009/01/hogyan-keszithetsz-ubuntus-inditolemezt.html

i.attilaA telepítő CD bootolható, kipróbáltam a céges laptopon (arra már korábban telepítettem Ubuntut a Windows mellé). Tegnap kreáltam egy telepítő pendrive-ot, az is bootolható. Csak otthon nem... Boot device - USB: Generic Flash Disc kiválaszt - Entert üt - boot error érkezik válaszként. Újraindít - Reboot and select proper Boot device or insert Boot Media in selected Boot device and press a key. Ezzel a kör bezárva. Viszont ez a fat32-re formázás egy új fejlemény. Azt is elárulod, hogy hogyan köll? Köszi!

AntitalentumA telepítő CD, pendrive boot-képes, jó gépen tesztelted, az otthoni géped pedig köszöni szépen, szóba se áll velük. Nem igazán van javaslatom. Még azt megtehetnéd, hogy a géped (alaplap) pontos típusát megadod, és a BIOS-ét szintén. Egy kis szerencsével akad valaki, aki ismeri, vagy a neten levadászható bővebb infó róluk. Ha egy particionáló programmal formázod a pendrive-t, akkor ott ki lehet választani, hogy milyen fájlrendszert szeretnél rá. Ezek közül az egyik a FAT32, de lehet FAT, NTFS, EXT2, -3 ..., elég nagy a választék. A FAT32 elég régi, és eléggé ismert formátum ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen gép boldoguljon vele (nagyon egyszerűen fogalmazva).