Sziasztok, teljesen kezdő, új linuxos vagyok, éshát lenne 1-2 kérdésem, de elsőként az, hogy ha routeren át kapom a netet, akkor mit kell beállítanom, vagy legalábbis hol találom ezeket a beállításokat. Honann tudom, hogy a rendszer használja e a hálózati kártyám? Hogyan tudom a VMWare-t működésre bírni, olyan formában, hogy a másik partíción lévő XP-t tudjam azzal futtatni ablakban? Hogyan tudom megcsinálni, hogy rendszer indulásakor választhassak, megik rendszert indítsa, és nekelljen mindig a bootos cdmről aktiválni valameik partíciót? Köszönöm a segítséget, és elnézést a hozzánemértésemért :)

Szia, Nem vagyok penge routerekben, de ha eddig úgy használtad windows-al, hogy csak bedugtad a kábelt a gépbe és ment akkor menni fog Ubuntu alatt is.Amúgy ha minden igaz akkor a legtöbb routernek van valamiféle kezelőfelülete amit böngészőből el tudsz érni úgy hogy ahova beírod a webcímeket oda most ezt írod be 192.168.1.1. De ha megmondod, hogy milyen routered van biztos lesz olyan kollega az oldalon aki többet tud segíteni. Hát a hálózati kártyád hogy használja, e én megnézeném a led-et a kártyán hogy villog e :D VMWare az virtuális gépeket futtat én nem hinném hogy rá tudod venni hogy a régi xp-d elfuttasa de nagyon sok jó alternatíva létezik a ms programok kiváltására linux alatt. Nem kell válogatnod amikor felrakod az ubuntut akkor felkerül egy grub menü nevezetű program mely pont erre jó hogy ki tudd választani hogy az xp vagy az Ubuntu induljon. Remélem tudtam segíteni valamiben.

AgoPár dolog világosabb lett, de a grub nevű dológról... amikor rakom fel ubuntut akkor hagyjam active partíciónak a windowsost, és úgy telepítsem? mert én aktívvá tettem az egyetlen linux partíciót

• Ago válaszolt erre.

jah és a router beállítás alatt azt értem, h azon át jön a net, és hol tudok megadni átjárót, és ip címet a gépnek, mert a router beállítása windows alatt is ugyanaz mivel webes felületen át eltudom érni :)

methosha a routeren engedélyezve van a DHCP akkor nem kell semmit tenned mennie kell simán. ha nincs engedve a DHCP akkor asszem a kubiban a vezérlőpultban vagy hogy hívják (angolul control center), ott a hálózati beállításokban lehet megadni IP-t, Getaway-t, DNS-t, stb. nekem fix ip-vel nem sikerült életre lehelnem, így edngedtem a routeren a DHCP-t. a router beállítófelülete pedig mint írta Ago is 192.168.x.y utóbbi kettőt routere válogatja. asszem az első két tag az ugyanez, de ha írsz típust utánanézek. de a használatiban benne kell lennie.

methosjobbegergomb a hálozat ikonjan a talcan, aztan kézi beállítás, itt kiválasztod a megfelelo halokartyat (ha tobb van) és beallitod a megfelelo ertekeket.

gaben192.168.1.1... ez rendben van, és nagyon köszönöm a segítséget, esküszöm öröm a linuxra átállni :) Mindenki segít... Akkor még 1 kérdés...hol telepítsem fel a letöltött nvidia meghajtót...és a compiz-t? azt külön kell letölteni?

methosNah már csak az Nvidia driver telepítési menete a kérdés, és a compiz...azt lekell tölteni?:)

methoshttp://ubuntu.hu/dokumentacio/korlatozott-meghajtok-kubuntu-7.10

http://forjamari.linex.org/frs/download.php/832/supergrubdisk_0.9677.iso Super grub Disk. Írd ki egy cd-re és indítsd el róla a gépet. Autó felismeri a telepített rendszereket és beállítja őket a grub-ba (linux rendszerindítója). Nagyon egyszerű kezelni, de ha nem menne, szólj nyugodtan.

methosBocsi elég fáradt voltam, amikor írtam, :D ne haragudj ha kicsit összezavartalak. Remélem sikerült mindent megoldani.

charlieEzen még nem gondolkoztam (: Ha kézin akarom berállítani a netet és van 2 hálókórtyám, honnan tudom, hogy melyik melyik? Tehát, a fizikai kártáykhoz hol tudom megnézni, hogy melyik az eth0 ill eth1?

Ennyivel később: 5 nap
                    Ennyivel később: 14 év