Hát szerintem előbb gondolkodjunk el mire is kell, mi az előnye mi a hátránya. A hibernáláshoz hely kell, nem RAM. Legalább 1GB hely kell neki a diszken. Azért jó mert pl, ha áramtalanítani kell a gépet, de a munkád fontos stádiumban van akkor erre teszed, és ott folytatod ahol abbahagytad. Van a suspend vagy alvás. Az Éppen ugyan erre jó, de annak éppenséggel RAM kell, és nem lehet áramtalanítani a gépet. Fogyasztás az gyakorlatilag csak pár van... nem sokkal több mintha csak úgy lenne a gép a hálózaton és nem lenne belőőle kihúzva, de nem kapcsolnád be... ez kcsit érthetetlen... nem fogyaszt sokkal többet mint egy kikapcsolt gép ami be van dugva. Ugyan onnan folytatod, csak gyorsabban mert a rendszer nem állt le. Ezt Kubuntun tesztelni én személy szerint nem ajánlom, a laptopon ez a funkció hibás, elalszik, de ha megmozdítom az egeret csak a hűtés tér magához, a képernyő fekete. Amikor meg újraindítom még a net. managert is szerelni kell hogy ne egyen disabled. rövid távon a suspend az értelmesebb, mert ha 10 percre hibernálsz, nem spórolsz meg annyi áramot mint hibernálással. És van még a harmadik lehetőség amit az egyik kolléga említett. Hogy a rendszer ahogy kikapcsolt onnan folytatódik. Kubuntuban ez az alapértelmezett. Az a hibernálás és közte a külömbség, hogy egyrészt rendesen kikapcsolod a gépet mint egyébként, de pl, ha írtál valamilyen szöveget az így nem marad meg. Így csak a megnyitott programok újból megnyílnak. Pl szerintem jó ötlet mert a böngészők újra megnyílnak auto, és kinyitják a füleket amik kikapcsolás előtt nyitva voltak, vagy ha nem is akkor kijelzi hogy ezek a fülek nem voltak helyesen bezárva, és hogy vissza e szeretnéd állítani őket.
A hibernálásnak mondjuk így egy szellemi veszélye van. Ha sok időre rá térsz vissza a géphez egy katyvaszt fogsz látni, mivel elfelejted mit is csináltál a múltkor :D
Egyébként suspendból biztonsági okokból kéri a jelszót. Elég ha belegondolunk. Suspendre teszem a gépet, lelépek egy fél órára, és mikor visszatérek, a kolléga már szét is cseszte, mert semmi sem védi :)