A következő eljárás teljesen véletlenül sikerült. Jól kezdődik mi?
Adott volt a notebook-omban egy kihasználatlan bluetooth adapter, valamint egy nokia HS-36W alap bluetooth headset. Anno rengeteget használtam, jó is, működik is, nyilván egy ideje bedobozolva pihen a polcomon (kihangosító miatt). Felvetődött a gondolat: a notiban nincs (agyasok) mikrofon, mi lenne, ha összebütykölném valahogy a bluetooth-tal és azon keresztül telefonálnék a skype-val?
Nosza google, meg is lett az eredmény:
http://nexthing.wordpress.com/2007/08/13/bluetooth-headset-with-ubuntu-skype-and-voip-applications/
A leírást követve a csomagkezelőben eleve nem találtam a gbtsco_0.2-0ubuntu1_all.deb csomagot, ezt szintén kigooglizva letöltöttem és feltelepítettem, ezek után a leírás a "~$ sudo gbtsco" -ig stimmel, azonban egy kicsit máshogyan kellett eljárnom. Tehát a gbtsco csak a headset párosítás üzemmódjában találta meg az eszközt (ezt a program egyébként alul ki is írja), miután itt kijelöltem aktív headset-té. Amikor a skype-t a leírás szerint beállítottam az első újraindítás során elfelejtette a headset beállításokat, visszaállt default audio-ra. Ezek után még egy kis trükközés kellett.
Ezért követtem az itt leírtakat:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=426828&highlight=feisty+bluetooth+headset
Azaz követtem volna, azonban itt megakadtam:
"cp ~/.asoundrc.default ~/.asoundrc"
A kért fájlok regisztráció után letölthetőek és elhelyezhetőek a leírt mappában.
Ami itt még trükk:
a fájlokban a home könyvtár útvonalát és a headset mac címét át kell írni, ezek után nem kell semmi mást tenni, mint a konzolba bepötyögni (szintén a leírástól eltérően), vagy létrehozni egy ikont:
$ headsetd
Majd a skype-t elindítva a default audió eszközökkel már a bluetooth-os headsettel működik a hang.
Ami gázos, ezen még csiszolgatni kell, ha csak zenét szeretnél hallgatni az is a headseten keresztül szól, egyészen addig, míg a headsetd - démont ki nem lövi az ember.
Viszont vezeték nélkül beszélhetsz telefonon... :)
Kicsit lehet keszekusza, de nekem ez így működik.
Amennyiben leírásom nem helyes, kérlek benneteket pontosítsatok!
Üdv: Szeemee