Megcsípett a telepítős kígyó! Mivel van egy kis időm, így arra vetemedtem, hogy különböző vasakon tesztelem az Ubuntu változatait. Van néhány elfekvő vincseszterem és úgy döntöttem külön-külön telepítem rájuk az Ubit (7.10 Desktop), Kubit (7.10 Alternate), Xubit (7.10 Alternate) és az Edubit (7.10 Desktop). E sorok írása közben, a most telepített Xubuntu éppen a frissítéseket tölti le. Két vason végzem a teszt-telepítéseket.
1-es gép:
ASUS TUV4X alaplap VIA chipset, 1000A Tualatin procc, 256 MB sdram, nVidia GF MX400 64 MB ram, Creative CT4810 hang, SMC hálózati kártya, 16x CD-rom, Acer AL1716 TFT monitor
winchesterek:8,5 GB Quantum Fireball - Xubuntu, 20 GB Seagate - Edubuntu, 40 Gb Maxtor - Ubuntu
A winchester és a CD rom "primari master és slave", hogy miért fontos ez, majd a későbbiekből kiderül.
1/a. telepítés - Xubuntu 7.10 Alternate CD:
BIOS-ban boot sorrend beállítva (First boot=CD rom),
Telepítő CD a helyén, nyelv kiválasztása (F2), "Telepítés a merevlemezre", és elindul a telepítés, kézi particionálás, "/home" külön partíción,
Mindent felismer, "Alaprendszer telepítése" = 15 perc
"Extra csomagok, APT, Szoftverkiválasztás" = 40 perc - a "Szoftverkiválasztás" 6%-nál sokat ácsorog, már meg akartam állítani, de mégsem. 86%-nál megint gondolkodik, de végül befelyezi.
A végén a GRUB telepítésénél megáll és órákon át semmi. ctrl+alt+del
2/a. telepítés - Edubuntu 7.10 Desktop CD:
"Please insert install CD and press ENTER" ütöm az ENTER-t, újabb kérés:
"Please re-insert install CD and press ENTER", - semmi, ezzel jól el is vagyunk egy ideig. ctrl+alt+del a vége.
3/a. telepítés: Kubuntu 7.10 Alternate CD
Semmi probléma, mindent felismer, van hang is, működik ezerrel.
4/a. telepítés: Ubuntu 7.10 Desktop CD
Az "Telepítés" ikonra kattanva semmi. Várok - 2,5 perc múlva megjelenik a telepítő ablak és indul a menet. 65 perc után működik a rendszer.
Most jött a trükk! A CD rom-ot áttettem "secondari master"-nek!
Aki figyelemmel kísérte a tároló eszközök elhelyezését, annak rögtön feltűnhetett, hogy sok esetben nem hagyatkozhatunk az "ahogy esik, úgy puffan" módszerre. Fontos figyelni az optikai meghajtók elhelyezésre. Lehetőség szerint "secondari master" helyen legyenek.
1/b. telepítés: Xubuntu 7.10 Alternate CD
A Xubuntu 55 perc alatt fent van, e sorokat az ő segítségével írom. Egy bajom van, nem találom a "/home" mappát. Nagyon szép a külcsín.
Most megyek, és telepítem az Edubit. Remélem a vele kapcsolatos tapasztalataimat már az ő közreműködésével oszthatom meg veletek.
2/b. telepítés: Edubuntu Desktop Cd
Nos, az Edu megizzasztott, de a fenti vasra nem hajlandó települni. Egy alkalommal állt fel a Live rendszer és elindult a telepítés, de 51%-nál megállt, se előre, se hátra. Végig zongoráztam az induló képernyő összes lehetőségét, de nem adta meg magát. Cseréltem vincsesztert, CD rom-ot, BIOS-ban vga mem 4 MB-ra levéve, "Suspend mode" kikapcsolva. A Live betöltés közben "display server" hiba, ki-be kapcsolgat, majd a '90 másodpercen belül 6x indult újra ...' hibaüzenet. Szal egyenlőre félretettem a cd-t. Bár, ahogy látom az Edunak inkább a server változatai mennek és ezért nem ugrik a desktop-ra. A színvilága nagyon tetszik. Kár, hogy nem akar ismerkedni.
3/b. telepítés: Ubuntu 7.10 Desktop CD
13.55-kor kezdtem a telepítést. A tőle megszokott módon indul a Live (egy kicsit lassúnak tűnik), semmi faxni, már települ arra a vinyóra, amire az Edu 3 szektorhiba miatt panaszkodott (szerk: 2008. 03. 14: mint később kiderült nem a vinyával volt a baja, hanem a CD-n 3 hibás fájl okozta a sorozatos kudarcot). Most 64% -nál tart a telepítő és nem hiszem, hogy kellemetlen meglepetést okozna. Ő is tetszik, de én a GNOME-t lassúnak találom. 14.57-kor már a frissítéseket tölti le.
4/b. telepítés: Kubuntu 7.10 Alternate CD
A Kubi előzőleg, mielőtt a "nagy" gépre feltettem vendégeskedett a fenti vason is. Mondhatom teljes megelégedésemre. A telepítéssel semmi gond nem volt, 40 perc után vígan hasított a netre a frissítésekért.
A 2-es gép: imígyen néz ki (meg be):
MSI 865PE Neo2-P alaplap, 2,66 MHz Celeron D procc, 512 MB 400-as DDR ram, nVidia GF4 TI4800SE 128 MB ram, integrált AC97 hang, integrált hálózati kártya, 52x-es CD rom, Acer AL1716 TFT monitor,
winchesterek:8,5 GB Quantum Fireball - Xubuntu, 20 GB Seagate - Edubuntu, 40 Gb Maxtor - Ubuntu
Majd jövök.
18:00 az Ubuntu és a nagyvas
Lássatok csodát! Összedobtam az asztalra a 2-es vasat, rádugtam a kisebb gépen telepített Ubuntu-s vincsesztert és már írom is a tapasztalatokat. Ami csak annyi, hogy nincs 2-es gépre telepítés, csak vinya rátol és használ. Kb. 15 perc - huh - ezt csináld meg a Vista-val.
Most megnézem, hogy a Xubuntu mit szól egy ilyen húzáshoz.
18:09 Xubuntu és a nagyvas
Ha nem én csinálom el sem hiszem! Ubi-s vinya lehúz, Xubi-s vinya feltol és már írom is a tapasztalatot a Xubi alól. Tovább tart megírni a bejegyzést, mint a "telepítés".
Most megnézem az Edubuntu telepítést.
19:44 Edubuntu és a nagyvas
A mostani, újabb sikertelen telepítési kísérlet után, arra készültem, hogy lehúzom az Edu-ról a vizes lepedőt. Akkor jutott eszembe, hogy nem ellenőriztem a letöltött ISO-t. Nosza, a telepítőn lévő ellenőrzővel történt vizsgálat eredménye: 3 hibás fájl. Na, akkor hogy is osztom én az észt?
Már töltöm az új ISO-t a magyar tükörről. Remélem jó lesz.
Pá!
másnap 08:00
A letöltött ISO az md5sum teszten 70 esetben bukott el. Most egy másik magyar szerverről töltöm az Edu ISO-t. Ezek után át kell értékelnem az Eduról írtakat két szempont szerint is.
1. Az user (én) memóriahibájából, hanyagságából fakadó telepítési sikertelenség.
2. Legyünk bizalmatlanok a szerverekre feltöltött tartalom tekintetében.
Letöltés után mindig végezzünk md5sum ellenőrzést! (ez nagyon fontos).
Folyt. köv.
ma 11:58 Edubuntu és a nagyvas
11:20-kor kezdtem a telepítést, 30 perc alatt fent volt, csont nélkül! Nagyon tetszik. Már tölti a frissítéseket. E sorokat már az Edu alól írom. Szerintem a gyengébb vason is menni fog. Ezt még tesztelem és a végén jön az összegzés. Megragadom az alkalmat, hogy megkövessem az Edubuntu fejlesztőit és a programot is. Csak a magam tudatlanságának tudható be a bénázás. De tanulok! - és nem értékelek át az Edu-val kapcsolatban semmit.
Tapasztalatok összegzése:
A saját gyengeelméjűségem, a hardver és szofver hibáinak kiküszöbölése után, a telepítés mindkét gépre zökkenőmentes és gyors. Az Edubuntu-s kínlódás a saját tanulatlanságom, figyelmetlenségem eredménye volt. Annál is inkább, mivel az 1-es gépre települt rendszer hibátlanul indult a 2-es gépben is (és fordítva), ami kizárta a további telepítések szükségességét. Ez, számomra hihetetlen volt, de láttam és hüledeztem. Most az a fránya helyzet állt elő, hogy van négy jó, és szép rendszerem, de nem tudom melyik legyen az állandó. Valahogy megoldom (a bőség zavara). A teszt elsősorban azoknak lehet hasznos, akik sorozatos hibákkal szembesülnek a telepítéskor. Nevezetesen: boot-sorrend rendben, a CD hibamentes, memteszt hibátlan, stb és mégsem sikerül telepíteniük a rendszert. Ilyen esetekben nem árt ellenőrizni a CD meghajtó helyét; jó ha a "secondari master" helyén csücsül. Most ennyi. Ha van ide vágó kérdésetek, szívesen várom és tőlem telhetően válaszolok rá.
Üdvözlettel: Szöllősy Imre
Ui: A következőkben, a vincseszter átdugós kunsztot nézem meg, egy XP után telepített Ubival (ezt majd egy másik időpontban).
2008. 02, 23. este 18:29
3. gép
ASUS P2B-F alaplap, P-III 500 Mhz (slot1)procc, 52x CD-rom a többi ua., mint az 1. gép
Az 1-es gépen telepített Edubuntu (20 GB vinya) indult először ezen a vason. Nem sokkal lassabban tölt be, mint a másik két gépen. Az alkalmazások indításánál, leállításánál gondolkodott pár pillanatot, de összességében nem okoz gondot a használata. E sorokat az Edubuntu segítségével írom.
Most leállok és rádugom a Xubuntu-s vinyót. Majd jövök.
20:27
Az 1-es gépre telepített Xubuntu a grub betöltésekor Error: 2-vel, az Ubuntu Error 18-al állt meg. Most a Live cd-kkel teszek egy újabb kísérletet. Továbbra is az Edu "alól" írok.
20:46
E sorokat már az Ubuntu 7.10 Live változat közreműködésével írom. Kicsinykét lassan, de elindult, ami arra enged következtetni, hogy települ is (feltehetően) a vasra.
21:01
Már az Ubuntu Feisty Live változatával hasítok, ami egy kis túlzás, de azt hiszem alapvetően a vas számlájára írható a lassúság. 4-5 percbe telt amíg betöltődött a rendszer. Első blikkre azt mondhatom, hogy el lehet vele boldogulni. Na nem egy betongyalu, de a nyugis idősebb korosztály elszórakozhat vele, vagy gyerkőcnek tanulásra megteszi.
21:34
2 sikertelen kísérlet és 5 perc töltögetés után a Dapper meleg színei tükröződtek a szememben. Elsőre a Firefox úgy kifagyasztotta a Dappert, hogy csak a windows-os időkben megszokott 3 gombos kivégzőosztaggal tudtam rávenni az újraindulásra. De most, amint látható a kicsi Dappi kezesbáránnyá változott. Legyen még teszt? Háááááááát. Ha akarjátok? Hmmmmmmmmm.
2007. 02. 24. 10:35
Lássuk, mit mondhatok az operációs rendszerről: Edubuntu 7.10 (3-as gépen fut és szalad).
1. Grafika: azt hiszem ebben a részben nincs semmi említésre méltó, minden alkalmazás teszi a dolgát.
2. Hang és videó: a Totem fantasztikus, hang tekintetében nincsenek problémái, mp3, wdm,wma, wav, jöhet bármi. A film és videó lejátszásnál csak annyit szólt az mpg film lejátszása előtt, hogy "gstreamer plugin hiányzik". Megkérdezte: "Megkeressem", hát mit tehettem: "Keresd" - mondtam én. Telepítette a hiányzó plugin-okat és nyomatta is 100-al a filmet. Mpg, mpeg, avi, ogg nem okoz gondot teljes képernyős megjelenítésben sem.
3. Internet: Amint látható is (most is az Edubi a partnerem, közben az Osibisa együttest hallgatom) és közben szerkesztem a ezt a blog-ot; tehát, ebben a részben sincs különösebb gond, Mozilla Firefox, Thunderbird, Pidgin teszi a dolgát.
4. Iroda: Az OpenOffice a tőle megszokott öreges tempóban, de hiba nélkül működik.
5. Játékok: az alapjátékok mennek. 3d-st még nem néztem, majd később.
6. Kellékek: a probléma nélkül a helyükön.
7. Oktatás: nem indítottam el egyet sem, de az előzményeket figyelembe véve, nem lehet gond.
8. Rendszereszközök: Envy, nVidia settings, OK!
A Beállítások és az Adminisztrációs részen minden program azt teszi amit kell.
Összességében, a hardver (3-as gépen is) és a szoftver minden gond nélkül működik. Az Edubuntu megjelenésének meleg színeivel nemcsak egy pozitív érzést sugároz (ez szubjektív), hanem a tesztkörnyezetekben (1-2-3-as gép) is igen meggyőzően teljesített. Mindenkinek bátran merem ajánlani!
Kubuntu 8.04 beta telepítése: 2008. 03. 23. 12:00
Letöltöttem az Alternate CD változatát és telepíteni akartam, most a hatodik kísérleten vagyok túl, de sajnos nem írhatok semmi bíztatót. Természetesen az itt leírtakkal csupán a száraz tényeket közlöm, ami nem jelenti azt, hogy a szoftverben van a hiba.
A gép: (megegyezik a fentiekben már használt 2. géppel)
MSI 865PE Neo2-P alaplap, 2,66 MHz Celeron D procc, 512 MB 400-as DDR ram, nVidia GF4 TI4800SE 128 MB ram, integrált AC97 hang, integrált hálózati kártya, 52x-es CD rom -- lecserélve XXXXX dvd/cd - w/rw IDE, Acer AL1716 TFT monitor, winchester: 40 Gb Maxtor
1. telepítés:
A rendszer csont nélkül települt (kézi particionálás) és használtam(?).
Internet-Konqueror: Csatlakozik a kért oldalhoz, de csak üres lapot jelenít meg. A "Frissítés" gombra kattanva tölti be az oldalt. A Firefox telepítése megoldotta a problémát
Dolphin fájlkezelő: 30-35 másodperc után jelenik meg az ablaka és minden újabb művelet, újabb 30-35 sec.
Dragon média lejátszó: mpeg, avi fájlokat nem tudja megnyitni.
Audio lejátszás: mp3, wav, wma fájlok nem játszhatók le.
A VLC és a gstreamer pluginok telepítése után a hang és médialejátszás működik.
Az alkalmazások megnyitása lassú. Vga meghajtó "Default". Az Envy-vel telepített vga driver "megölte" az "X"-et, amit saját, szerény tudásommal csak az új telepítés lehetőségével véltem megoldhatónak.
2. telepítés: (Irányított - a teljes lemez felhasználásával)
Az alaprendszer 10 perc alatt kész, majd a "Szoftver választás"-nál 6% után beadja a kulcsot az "Egy telepítőlépés meghiúsult, bla, bla" ablak után vissza az előző ablakba és folytatás az "Apt beállítása" pontról. 3-4 kísérlet után ctrl+alt+del újraindítás.
3. telepítés:
Az előzőhöz hasonló a kezdet, de most eljutok az újraindulás utáni "Bejelentkező" ablakig >> KDE4 betöltése >> fekete képernyő >> SIGSEGV 11 hiba. ctrl+alt+del (még jó, hogy ezt ismerem :-()
4-5. telepítés:
A "Szofver választás" ablakban különböző fázisokban áll meg a telepítés.
6. telepítés:
A telepítés a "Szoftver választás" ablakban 6-szori visszalépés után kínlódva-keservesen sikerül. Minden jelenség ua., mint az 1. telepítéskor és az "nvidia-glx-legacy" telepítése után újfent fekete képernyő. Jó lenne ha jobban ismerném a hibaelhárítás módjait. Újra SIGSEGV 11 hibakód.
Most megkísérlem telepíteni az oldal tetején leírt 1.-es gépre.
Telepítés az 1. gépre: 2008. 03. 23. 16:10
Siker, az 1-es gépre (a konfig az oldal tetején olvasható) 1 óra 10 perc alatt felcsücsült Hardy Heron és e sorokat már az ő közreműködésével írom. A jelenségek itt is uazok, mint a 2-es gépen: lassú alkalmazások, hang (mp3, wav, wma) és videó (mpeg, avi) nem játszik, Konqueror helyett Mozilla 3.0 beta működik. Most megkísérlem ezt a telepített vinyót áttenni az 2-es gépbe. A 7.10-es változatok esetén működött a csel. A direct rendering: No. Az Envy-t később telepítem, nem akarom bántani Hardy-t. 17: 30 - Majd jövök.
Az 1-es gépre telepített vincseszter átdugva a 2-es gépre:
17: 49-kor már az 1-es gépen települt, és a 2-es gépre átdugott vinyón lévő Kubuntu 8.04 kde4 programmal gépelek. Ez hihetetlen és egy zokszó nélkül tűri a Hardy Heron. A lassúsága megmaradt, ezt még ki kell deríteni mi okozza. Miután tesztelés okán töltöttem le a béta változatot, így most egy újabb próbát teszek az nVidia driver telepítésére.
Az Nvidia driver az Envy segítségével települt és gond nélkül működik. Ám a Plazma felület aktíválása után újabb "code 11 (SIGSEGV)" hibával szállt el az "X".
2008. 03. 24. 13:30
Újabb kísérlet a Hardy telepítésére. Az alaprendszer pillanatok alatt (10 perc) települt. A "Szoftver választás" -t 3x kellett megismételni, de felállt a Kubi, majd jöttek az egyebek (gstreamer pluginok, VLC player, Firefox, Envy-nVidia driver,).
GLXINFO: direct rendering: yes
GLXGEARS: 3900 FPS
Kopete működik.
Az alkalmazások továbbra is vánszorognak, kivéve a Firefox 3.0 béta változatot
A munkaasztal beállításainál a plazma efektek bekapcsolása után "fekete halál" és ez ideig még nem találtam meg az "orvosságot". Ha valakinek van ötlete a megoldást illetően, meglephetne vele. Vagy ez a vas túl gyenge a Hardynak?
2008. 03. 26.
Tegnap, késő este fejeztem be az újabb Hardy telepítést. Újfent próbálkozott, de nem hagytam magam, a "Szoftverválasztás és telepítés"-nél, a "system-config-printer-kde" beállításnál háromszor akadt el, de nem engedtem. Vissza az "apt beállítása" pontra és újra kezdettem vele. Ma már túl vagyok a frissítéseken és a szükséges telepítéseken. Az asztal beállításait nem bántottam (okulva a korábbi hibákból), csak Sevoir fórumtársunk képét tettem fel háttérnek. A megjelenése most perfekt. A gyorsasága (alkalmazások indulása), sajnos még mindig nem az igazi, de most már megtartom a Hardy végleges változatáig. Jelenleg is a Hardy "alól" írom e sorokat.
Összességében nagyon barátságos a rendszer, de a "Plasma munkaterület" nálam tapasztalt hiányosságai némileg zavarnak. A Firefox3 beta működése viszont lebilincselő. A változatosság kedvéért, utoljára a Konqueror omlott össze.
2008. 03. 31. 16:10
A Hardy valamiért nem szereti a 2. gépet. Az xorg.conf (egy része) így néz ki:
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "nvidia"
EndSection
glxinfo: direct rendering: Yes
glxgears: 588 frames in 5.0 seconds = 117.453 FPS (amit nagyon karcsúnak találok)
A vga kártya: Geforce4 Ti4800se 128MB
A Kubi 7.10 alatt 5000 körüli volt az FPS. Szóval a Hardynak, vagy az alaplappal van gondja, vagy a vga kártyával. A mostani a magamsemtudomhányadik telepítés, de a rendszer nem működik valami fényesen.
2008. 04. 04 péntek, 11:28, Kiwi 8.03 i386 telepítés a 2. gépre:
Amint olvashattátok, sokat "szenvedtem" az utóbbi napokban a különböző változatok telepítésével (Kubi 8.04, Kiwi 8.03, LinuxMint 4.0). Nem is gondolnátok (én sem gondoltam), hogy egy optikai meghajtó mennyi bosszúságot okozhat. Most megkísérlem leírni a tapasztalataimat ezzel kapcsolatban.
Mikor gyanakodjunk a CD egység hibájára? - egyebekben működik, beolvassa az adatokat (képek, doksik, stb,), de a telepítés folyamán a lenti jelenségek tapasztalhatók!
Fizikai, hallható jelek:
1. az olvasás közben apró kattanások a CD felől, mintha akadás után sikerülne túljutnia az akadályon,
2. halk, reszelő hangok (3-5 sec.-ig tartó), olyan, mint amikor az egér szöszmötöl az újságpapíron,
3. egy ponton megszűnik a CD led villogása és megáll minden aktivitás.
Látható jelek:
1. már a kezelő menü ablaka is kínosan lassan töltődik be,
2. a betöltő csík 3-5 percig rohangál jobbra-balra,
3. majd a betöltődés is rémesen lassú (3-5 perc)
4. betöltődés közben megjelenik egy, hibás blokkokat felsoroló ablak, ami kb. 2 percig fut, szinte végtelenül,
5. sötét képernyő, villogó kurzor a bal felső sarokban és a tűrőképességünktől függően várhatjuk a sült galambot.
Ma vettem egy új optikai egységet és nekibuzdultam a telepítésnek.
11:28-kor kezdtem a telepítést (azokkal a cd-kel, amiken a régi olvasó hibákat talált)
11:48-kor, már a frissítéseket tölti a netről,
12:05-kor, frissítések és "Zárt meghajtók..", után újraindítás,
és amint olvashatjátok, a Kiwi 8.03 segít, hogy megoszthassam veletek a tapasztalataimat.
Jó tanács:
Ha a telepítés nyögve-nyelősen megy és tapasztalod a fent leírt jeleket, akkor javaslom az optikai egység cseréjét!
Most nekifutok a LinuxMint-nek, majd a Kubuntu 8.04-nek (Hardy).
Kubuntu 8.04-i386 (Hardy Heron) béta telepítése: újabb kísérlet.
Ebben az esetben is látni fogjátok, hogy milyen fontos az optikai meghajtó szerepe a telepítésnél. Nincs ez másként a Hardy esetében sem, ha visszamentek (itt az oldalon) az előző telepítési leírásokra, megbizonyosodhattok róla, hogy a jó optikai egység "élet-halál" záloga.
Természetesen az itt leírtak egyedisége nyilvánvaló, mivel nagyban befolyásolja ezeket a jelenségeket a gép kiépítése.
13:09 - elindult a telepítés, ami szemmel láthatóan gyorsabb, mint az előző esetekben.
Alaprendszer = 10 perc (kézi particionálással)
Szoftverválasztás és telepítés:
6%-nál 90-120 sec várakozás (gondolom begyűjti a szükséges adatokat)
88%-nál 180-240 sec-ig szemeztem a "Please wait ..." felirattal (láthatóan a neten kavar a kicsike)
93%-nál 60-90 sec várakozás (a nyelvi csomagok letöltése a netről)
13:43 - újraindítás.
13:46 - már a frissítéseket tölti le.
Amint látható, összességében a szoftverrel nincs baj, a gondokat a gépben kell keresni, majdnem minden esetben.
Ezt még nem a Hardy alól írom, mert most telepíti a frissítéseket.
Ez a szösszenet már a Hardy segítségével íródik.
A nálam továbbra is fennálló hibák (bár lehet, hogy pofonegyszerű lenne a megoldás):
1.Konqueror: csak a frissítés gombra történő klikk után hajlandó megjeleníteni az oldalt, és ez minden oldal esetében így van (első klikkre csak üres, fehér oldalt jelenít meg).
2. Az alkalmazások ablakai 25-30 mp után jelennek meg és minden újabb akció (fájl megnyitás, stb) ennyi időt igényel. Konzolban hasonló jelenség.
3. Dragon: avi, mpeg videók nem mennek.
4. Juk: mp3, wav, wma nem játszik.
5. A KNotify 11 hibakóddal (SIGSEGV) összeomlik a kikapcsoláskor.
Egyenlőre ennyi.
Most beizzítom a LinuxMint-et. Majd jövök.
2008. 04. 04. 20:13 LinuxMint 4.0 (Daryna) telepítése:
A Live cd-ről már települ a rendszer, miközben e sorokat írom. Nagyon megnyerő a színvilága, a többiről majd akkor, ha települt.
22:14 - miközben a Daryna feltankolta magát a netről (kemény 217 frissítés = 272 MB), én is elkészítettem a vacsorám egy energiabomba képében (tejbe papi =tejbegríz). Jó, jó lehet mosolyogni. Gyermekkorom óta egyik kedvenc ételem, bár nem mondhatom, hogy nincs olyan, ami nem kedvenc, de a tpapi azért kedvenc. Mellesleg szalma vagyok.
Na, akkor a lényeg.
Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a Darynáról is, az Envy alapból ott van. E sorokat vele írom. Nagyon tetszik a menürendszere és az, hogy magyarul beszél. Nekem ez teljesen új volt és meglepett, amikor a telepítéskor felajánlotta a magyart is. Zökkenőmentesen települt és úgy "rendezkedett", mintha mindig ezen a gépen csücsült volna. A 3D-s gyorsítás még nem egészen kerek, de megoldom. Így első blikkre bátran ajánlhatom az Ubival ismerkedőknek. Remélem, hogy ő is ott lesz az LTS (long time supported) csapatban. Erősen gondolkodom, hogy a házban lévő összes gépre és vincseszterre Ubi változatokat telepítek. Királyság.
Sommázat (összegzés) - szándékosan "o"-val írva.
Ha figyelmesen végignézzük az eddig írtakat, akkor két (talán három) olyan helyzet okozta a telepítések sikertelenségét, ami bizony emberi tényező. Most a letöltött iso ellenőrzését figyelmen kívül hagyom.
Az első:
Az optikai egység rossz helyen és rossz időben van ott, ahol nem kellene lennie. Nevezetesen - primari slave (elsődleges szolga). Nem szereti! Ne tegyük a kályha mellé!
A második:
Az optikai egység jó helyen van, de botladozik. Lehet, hogy egyszerű fájlműveletek esetében nem botlik, de a telepítés az nem semmi. Ha nem megy ne erőltessük! Cseréljük le (nem biztos, hogy újat kell venni), hátha őkelme a ludas a telepítés sikertelenségében. Sok újrakezdéstől és bosszúságtól kíméljük meg magunkat.
A telepítési idők:
Ezek csak az általam használt gépeken és internetes sávszélességemen érvényesek. Ezt tartsd mindig szem előtt.
Más!
Most találtam meg az első Ubi telepítő CD-imet (gyári[?], 2 db. egy telepítő és egy Live), talán 3 éve rendeltem Angliából (ingyen küldték 5.10-es verzió), de az is lehet, hogy régebben.
Vissza:
A minap megkíséreltem egy P-I-es gépre Ubit tenni (233 MHz-es MMX procc), nem akarta.
Mit mondhatok az eddig tapasztaltakról?
Leszámítva az emberi tényező balgaságait és kísérletező kedvét, intel környezetben 500 MHz procctól felfelé bátran lehet próbálkozni, bármelyik verzióval (kivéve a Hardy-t). Majd ha elkészül a stabil változata, akkor lejtek vele is egy-két-három-.... keringőt, vagy szambázunk egyet. Ha valaki szóló vinyóra, szóló OS-ként telepíti, semmivel sem komplikáltabb, mint egy XP telepítése. Sőt, sőt az XP-nél a hálózatot be kell állítani, drivereket megkeresni, letölteni, telepíteni. Ubinál, nyente! Egy katt - Adept - lő - góóóóóóóóóóóóól! Szóval nem is értem, hogy bírtam eddig a másikkal? Na mindegy, ez jó mulatság, férfi munka volt.
Azért itt a végén, a lehető legtöbb, minden jót kívánom azoknak a "névtelen" fejlesztőknek és segítőknek, akik ennyire emberközelivé tudták szelídíteni a Linux (hosszú ideig csak "vájtfülűeknek" elérhető) használatát. Köszönöm.