Edelweiss86Nekimentem egy Lubuntu 16.04 Live alól. Már a gcc-nek is volt függőség-hiánya, úgy kellett vadásznom hozzá. Persze ez kevés lett. lubuntu@lubuntu:~/Letöltések/Nyomtató Epson-ACL-M1200/epsoneplijs-0.4.1$ sudo make install sudo: make: command not found Kellett még egy build-essential is és annak is akadtak hiányzó függőségei. Miután azokat is felhajtottam, a végeredmény: lubuntu@lubuntu:~/Letöltések/Nyomtató Epson-ACL-M1200/epsoneplijs-0.4.1$ sudo make install /usr/bin/install -c ijs_server_epsonepl -c /usr/bin/ijs_server_epsonepl lubuntu@lubuntu:~/Letöltések/Nyomtató Epson-ACL-M1200/epsoneplijs-0.4.1$ A nyomtató persze nincs kéznél, úgyhogy eddig jutottam. Sok műhó, pláne, ha nem perzisztens az a live.
EPSON Aculaser M1200 telepítése Ubuntu 11.04-re
Edelweiss86Szóval kicsit továbbra is csóválom a fejem, amiért 16.04 live alól akarod használni a nyomtatót, de ha már így van, akkor egy pendrive-ra rakd ki amit feltettem neked a Dropboxba, és szerintem tedd mellé a hiányolt függősségeket. Még azt sem írtad meg, hogy 32 (i386) vagy 64 bites (amd64) rendszerrel próbálkozol, úgyhogy mindkettőre adok linket, válaszd ki, amelyik neked kell. A gcc telepítéséhez szükséges a linux-libc-dev. amd64: http://security.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/linux/linux-libc-dev_4.4.0-141.167_amd64.deb i386: http://security.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/linux/linux-libc-dev_4.4.0-141.167_i386.deb A build-essential telepítéséhez elengedhetetlen a libdpkg-perl, http://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/main/d/dpkg/libdpkg-perl_1.18.4ubuntu1_all.deb és a dpkg-dev http://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/main/d/dpkg/dpkg-dev_1.18.4ubuntu1_all.deb Először a függőségeket tedd fel GDebivel, aztán jöhet akár terminálból a gcc és a build-essential. sudo apt install gcc build-essential Utána be kell lépned a epsoneplijs-0.4.1 könyvtárba és ott kiadni a ./configure --prefix=/usr sudo make install utasításokat. Ha rendben lefutott, akkor most csatlakoztasd a számítógéphez a nyomtatót és kapcsold be. Rendszereszközök/ Nyomtatók (Printers) és kövesd a mellékelt leírás utasításait…
csuhas32Köszönöm szépen az eddigi segítségeket, holnap 24 órázom a melóhelyen, de szombaton ismét neki ugrok a leírtak alapján de akkor már nem live módban hanem telepített lubuntu alól. Am lubuntu-16.04.3-desktop-i386.iso ez alól próbáltam.
Edelweiss86-i386.iso ez azért nem mindegy.
Edelweiss86Ez a beszéd! Telepített Lubuntu alól az első frissítés megtörténte után nagy eséllyel a függőségekkel sem lesz gondod, nem fogja nem létező tárolókban keresni őket a rendszer. (Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a világ a 64 bites rendszerek irányába halad, ha csak valami különös okod nincs rá, akkor inkább egy amd64 lemezképet kellene letöltened és arról végezni a telepítést. Kevés már nagyon az olyan processzor, ami ne kezelné a 64 bites utasításkészletet, és én még 2 GB RAM mellett is telepítettem már 64 bites Debiant, mert arra van a Skype-nak hivatalos csomagja, a 32 bitesre nincs.)
csuhas32Tettem egy próbát, amennyire így nyomtató nélkül lehet. A ropogós Lubuntu 16.04-re telepítettem minden frissítést, utána úgy lett, ahogy számítottam, a sudo apt install gcc build-essential probléma nélkül lefutott. Leszedtem a az elmentett készletet, kicsomagoltam a Letöltések könyvtárba. Az epsoneplijs-.0.4.1 könyvtárból kiadott ./configure --prefix=/usr sudo make install szintén a várt /usr/bin/install -c ijs_server_epsonepl -c /usr/bin/ijs_server_epsonepl eredménnyel zárult. A Menü/ Rendszereszközök/ Nyomtatók résznél azonban meglepetés várt. Nem volt telepítve a cups, szóval egy sudo apt install cups után tértem vissza ide. A leírás szerint itt egy Hozzáadás, majd az eszközök listájából az Epson AL-M1200 kiválasztása, és egy Tovább következik. (A mellékelt képen nem ez a nyomtató neve, de ezt most nézd el nekem.) Ekkor próbál meghajtót találni a rendszer a nyomtatóhoz, majd miután ezzel végzett, kapsz egy ablakot. Itt válaszd a PPD-fájl megadása lehetőséget és tallózd be az EPL-6200L.ppd-t. Jöhet egy Tovább, aztán a következő ablakban egy Alkalmazás. Máris következhet a Tesztoldal nyomtatása, ami remélhetőleg sikerrel lezajlik.
csuhas32Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!! A részletes leírás alapján amit itt közzétettél, sikeresen tudtam telepíteni a nyomtatót!!! Még egyszer köszönöm, és további szép napot. :)
Edelweiss86Szívesen! További szép napot és szemnek tetszetős nyomatokat kívánok neked! :-) (A PPD-t, az epsoneplijs-.0.4.1 könyvtárat és hozzá valami számodra követhető leírást szerintem mentsd el biztos helyre, hogy a nyomtató meghajtóját a későbbiekben is bármikor telepíteni tudd. Ami az interneten ma elérhető, az holnapra kámfoerá válhat, tűnékeny dolog a világháló tartalma.)
csuhas32Igen így tettem, elmentettem mindent. Örülök, hogy egy régi hp compaq gépre a win7 helyett tudtam egy használható linuxot rakni, a lubuntu mindig tetszetős és egyszerű volt számomra. Kapott még pluszban 2gb ramot így 4-el hasít. A hp scanner alapból működött és most végre a nyomtató is. :)
csuhas32Gratulálok! Ez egy szép menet volt.
Edelweiss86Ha már így előkerült a téma, készítettem én is egy kis összefoglalót belőle. Talán nem olyan jó, mint amit te lementettél, de esetleg egynek elfér mellette ez is: https://www.dropbox.com/s/68r6yih9bzjzq7l/EPSON-ACL-M1200-telepitese-Lubuntu-16.04-re.pdf?dl=0