Erik1995Pontosan mit panaszkodott ... szó szerint?
Mi van az "E" partíción? (Nautilus-al - fájlkezelő Gnome-on - nyisd meg)
A liveCD és a Gparted használatával át kéne mozgatni az Ubuntu-t a lemez végére. Megfelezni a lemezt, de legelőször is a Gparted-el (liveCD-ről indítva és a rendszer kipróbálását (!) választva) lekicsinyiteni úgy az Ubuntu partícióidat, hogy az egész beleférjen 20GB-ba.
Ha van "/home" partíciód (gparted mutatja majd) akkor 10GB a "/"nak, 8GB a "/home"-nak és 2GB a "swap"-nak, ha nincs "/home" külön partíción, akkor 18 GB "/" és 2GB "swap". Jelölj ki egy partíciót, a jelölönégyzetben pipáld "be", hogy igazítsa cilinderhatárra, majd a téglalapot huzigáld az általam megadott méretekre körülbelül. Csak a "swap"-ot kell először kikapcsolni, hogy átméretezd (utána vissza), de, ha úgy hagyod, ahogy vót, az sem baj.
Miután az összes partíciód átméretezted, akkor a jobb szélsőt áthelyezed (áthuzod egérrel) a partíciós téglalap jobb szélére, majd tőle balra esőt és így tovább. Azért kérdeztem, hogy mi van az "E"-n mert azt jobb lenne megszüntetni, nem értem, miért van.
Az egyes műveleteket (átméretezés majd áthelyezés) jobb lenne egyenként "Alkalmaznod", mert a ram mennyiségtől függ, hogy egyszerre meg tudja a gparted csinálni és biztonságosabb. én kiírnám DVD-kre az adatokat, melyek fontosak neked. :) Végülis csak 40GB-os vincsid van, nem sok. Adatvesztéssel járhat a művelet.
Ha át vannak helyezve egymás mellé a lemez végére (téglalap jobb oldal) az Ubuntu partícióid (likas hely nem lehet köztük), tehát megnyomtad az "Alkalmaz" menüelemet (többször nyilván) akkor az elején lévő megmaradt 20GB helyet töröld a gparted-el (törlés, nem formázás).
Ezután oda fog kerülni a win ... kivéve, ha kiterjesztett partíción van az Ubuntu-d, mert csak egy kiterjesztett lehet.
Remélem, érthetően írtam és valaki megerősít ebben, illetve hasznos infókkal kiegészíti a leírásom ... én még nem próbáltam ki.
Ki ne felejtsem: a win telepítés után a GRUB indítómenüt a fórumon található leírás szerint újra kell építeni, mert egyébként csak a win fog látszani vagy inkább indulni!