Sziasztok! Sok-sok éves linux használat, és jópár éves Ubuntu alkalmazás után eldöntöttem, hogy kipróbálom a Kubuntu 11.04 verzióját is. A célgép egy HP Pavilion dv5 laptop, amelyen ezidáig szépen ketyegett az Ubuntu 7.10-től kezdve gyakorlatilag az összes verzió. A Live mód szépen működött, aztán a telepítés is gyorsan felment. A probléma egy (!!!) napos normál használat után kezdődött, amikor is az addig simán és szépen működő Asztali effektek egyszer csak simán kikapcsolta magát úgy, hogy aztán azt vissza sem lehet kapcsolni. "Desktop effects are not available on this system due to the following technical issues:" - áll a beállítópanelen, és még a jelölőnégyzet is elérhetetlen, szürke. Érdekesnek találom, mert az Ubuntu korábbi verzióinál a Compiz is gyönyörűen ment, valamint a Kubuntu telepítése után is minden működött. A videokártya ATI Radeon 3400HD Meghajtó: X.Org Gallium 0.4 on AMD RV620 OpenGL: 2.1 Mesa 7.10.2 Van esetleg valakinek valami ötlete? Üdv: Shiva72
Kubuntu 11.04 Desktop effektek letiltva???
Ismerős a helyzet, csakhogy nekem Intel videókarim van. Zárt driver fel van telepítve?
telepítsd fel az ubit! bármit mondanak a kubi egy bughalmaz!
Probald ki a Mageia kde verziot. europe2 -est szedd le ha megyar nyelvu kell.
CsabeeJó nagy hülyeséget mondtál!
nightwalkerSzerintem is. Mind a kettő az. :)
ki_ezAmi a tárolóban található, az egy korai előzetes verziója a 11.4-es Catalystnak, nem csoda, hogyha bugosnak véled. Bár én egyébként annak idején mikor az volt a legfrissebb, akkor használtam, még patchelgettem is, és teljesen jól ment. A hiba egyébként ott van, hogy a rendszer kiadása után egyáltalán nem frissítik a tárolóban ezeket a meghajtókat, NVIDIA-hoz egyenesen nincs is kompatibilis cucc. Hiába, ők így jártak mert nem készültek el időben.
KendekA lényeg az, hogy így nem lett volna szabad kiadni szerintem a 11.04-es (K)Ubuntut... :) Viszont, most kicsit előredolgoznak. Már most betették a 11.10 (K)Ubuntu alfa kiadásába 11.6-os fglrx meghajtót. Remélem, nem ez lesz a végleges kiadásban, mert sok rosszat hallottam róla. Ámbár, most mindenki a 11.7-es catalyst-ot szapulja épp...
ki_ezNekem éppenséggel a 11.6-ossal sem volt semmi gondom, a 11.7-es meg ugyanúgy megy mint az (csak legalább már kompatibilis a 2.6.39-es és 3.0-ás kernelekkel). Egyébként az Oneiric tárolójába hiába tették be jó előre azt a meghajtót, az én tesztjeim szerint egyáltalán nem működőképes a rendszerrel. Általában a béta kiadások környékén juttatja el az AMD a Canonicalhoz a kompatibilis, előzetes verziójú fglrx-et.
Sziasztok! Mivel vicces módon az Asztali effektek lapon még a füleket sem lehetett elérni, egy kicsit bogarásztam, és a következőre jutottam: /home/(sajátmappa)/.kde/share/config/.kwinrc file-ban [Compositing] ... ... Enabled=true<---- ezt "true"-ra állítottam. ... Na, ezután már a fülek elérhetők lettek a beállítópanelen, de még mindig nem indultak el az effektek.... Ekkor a "Speciális" fülön a "kompozit mód"-ot XRender-re állítottam OpenGl helyett, és így végre elindultak az effektek is. Viszont jelzi üzenetként, hogy : "The following desktop effects could not be activated: -Elmosódás -Fedett váltódoboz -Asztalkocka -Billenős váltódoboz -Képernyőkép -Alkalmazásindítási effektus" Mielőtt félreértenétek, nem az a lényeg, hogy "csillogjon-villogjon", hanem az hogy ha már ez is benne van a rendszerben, akkor működjön!!! Nem fogom feladni, hiszen rengeteg disztribúciót végigkínoztam a legidiótább módon összepakolt gépeken (Redhat, Suse, Mandrake, Uhu, Slackware, Puppy, Knoppix és még tudnám folytatni, mikkel nem harcoltam.. :) )tehát az nem megoldás, hogy tegyem fel helyette a ...xy disztibet. :) További ötletek? Üdv: Shiva72
CsabeeSzia! Csabee, az Ubuntu disztrót 7.4 verziója óta használom, rengeteg problémát megoldottam. Sajnos azonban a tendencia, ami felé az Ubuntu (gnome felülettel) tart, az már nekem nem igazán jön be (lásd: Unity, gnome shell, stb...). Nem azt mondom, hogy nem lehet ez jó, de nekem abszolúte nem tetszik. Ezért is döntöttem úgy, hogy a 11.4 UBI helyett kipróbálom a 11.4 Kubit. KDE-vel régen volt már dolgom, főleg SuSe alatt, de hatalmas változásokon ment keresztül, és megmondom őszintén: az Unity-vel szembeállítva ég és föld! Nekem ezerszer jobban tetszik ez, ezért is ütöm a vasat, és próbálom megoldani (közösen veletek) a hibákat! Üdv: Shiva72
KendekFeltettem a 11.7-es catalyst-ot. Sajnos, telepítés után azt írta, hogy nem sikerült jól feltelepítenie. Az fglrxinfo is hibát írt ki. 10 perc után inkább töröltem, mert láthatóan rosszabb lett minden. Úgy látszik maradok nyílt meghajtó felhasználó. Végülis az új Kubuntuban már a nyílt meghajtóból is újabb verzió lesz, ami gyorsabb mint a mostani...