A Linux kernel ugye monolitikus mivolta miatt tartalmazza hardverek működtetéséhez szükséges drivereket. A kérdésem azzal kapcsolatos, hogy telepítéskor csak a szükséges driverek települnek vagy a összes telepítésre kerül? És ez milyen befolyással van a teljesítményre?
nagyon jó is volna, ha a hardvergyártók kiadnának hozzá dolgokat! így nem támogat minden drivert! miért telepítene felesleges drivert? nem windows! kiére?
TartalmazHATja. Ha belefordították. Azért ne képzeld azt, hogy a világ összes hardverének összes meghajtója egyszerre benne van. (Kevés lenne a memóriád a kernel futtatásához.) A legtöbb driver modulokban van jelen, és csak azokat töltöd (tölti) be, amiket használni kell az adott gépen.
Dr. SzösziKösz, a sejtettem hogy így áll a helyzet. Driverek gyártására úgy lehetne ösztönözni a gyártókat, ha növekedne a linux destop részesedése. Talán ha megéljük hogy az Ubuntunak 200 millió felhasználója lesz, javulni fog a helyzet.
Remélem ettől minden világos lesz: http://wiki.hup.hu/index.php/Linux_kernel#Kernelmodul lsmod-al listázhatod neked éppen milyen modulok vannak betöltve.
Stan93Linux != Ubuntu
Dr. SzösziNem úgy értem, de talán abban egyet értünk, hogy az Ubuntu terjedhet el legszélesebb körben. Az átlagfelhasználót megcélozva.
Stan93Nem fogunk egyetérteni, attól tartok. A legtöbb nagy disztró az átlagfelhasználót célozza meg. Csak az Ubuntu ezt megspékeli egy nagy adag bullshit-marketinggel.
Most lett Linuxom, de a nyomtatóm Canon Pixma ip1900 és a sannerem LG 600u nem működik vele együtt, mert nem találtam hozzá illesztő programokat. Tud valaki nekem segíteni?
SzabadságotBudaházynakA nyomtatóra. Talán segít. A scannerel kapcsolatban nem bíztatlak semmivel. Bár azt is megmondhatnád milyen "linux"-od lett.
SzabadságotBudaházynakNekem így sikerült korábban: dpkg -i --ignore-depends=libcupsys2 --force-architecture cnijfilter-common_3.00-1_i386.deb dpkg -i --ignore-depends=libcupsys2 --force-architecture cnijfilter-ip1900series_3.00-1_i386.deb Persze előtte a Canon oldaláról le kellett tölteni a két deb csomagot.
rapfenNetbookra Ubuntut tettem, 2 asztali gépemen Mandriva2010.2 -t használok. Először nálam sem állt össze nyomtató, webkamera, lapolvasó, mobiltelefon, IEE1394 összekötése. Google, és listák olvasgatásával lassacskán mindet sikerült telepíteni.