Mint írásodból kiderül, munkára kellene. Én ilyenkor az LTS kiadást szoktam ajánlani, kiforrottabb is, és nem kell félévente agyalni, áttérjek-e a következőre, vagy ne.
Viszont itt a következő gond : Ha Ubuntut akarsz, az alapból telepítve is 2,3 GB körül van, + elkezd frissíteni, még több valamivel.Tehát nem fér el.
Megoldásként szóba jöhet, hogy esetleg a 10.04-es mini.iso-jából építesz fel egyet, csak azokkal a progikkal, amik kellenek, és valami kisebb erőforrásigényú ablakkezelővel ( Xfce, LXDE....stb.) de a saját adatokra akkor sem sok hely marad.
Vagy van itt az oldalon pár Remix, Sevoir és B2man is rakott fel ilyeneket, esetleg nézzél szét közöttük, a 10.04-re alapulókat ajánlom.
Vagy egy pendrive beszerzése, legalább egy 8, vagy 16 GB-os, arra rendes telepítéssel is felfér az Ubuntu, hátránya hogy a pendrive állítólag behatárolható olvasást-írást bír ki (hogy mennyit, még nem tudtam kinyomozni ) -és így az élettartama korlátozott lehet, hogy meddig, senki se tudja. És a Pendrive-re való telepítéssel ahogy láttam itt az oldalon, adódhatnak néha nehézségek. Nekem már több mint egy éve megy egy 16 GB-os pen-en a 10.04 LTS, de nem mindennapi használatban van, csak mikor eszembe jut....
Ezen a gépen száguldani egyik sem fog, a 800 MHz-es proci miatt, a 256 MB memória miatt meg nem is biztos, hogy az Ubuntu teljes telepítéssel felmenne. Marad valamelyik remix, vagy a mini.iso-ból építkezés.
Nálam Pentium II.-es gépen, 500 MHz procival, és 3x128 MB rammal elfut a B2man remixéből készített 10.04 , nem sebességi bajnok, de irodai munkára használható.