Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem! Elvileg ha felment a kubuntu a gépemre, akkor alapból nincs root, csak az én felhasználóm! Ha szeretném a system settingsben a connections-ban álítgatni a dolgokat, akkor közli hogy ehhez szükségem van az administrator mode-ra! Ráklikk a gombra kéri a jelszavamat...megadom. tölt majd visszakerülök ugyanúgy ugyanabba a helyzetbe, ahol voltam! Továbbra sem férek hozzá a beállításokhoz, mert nem vagyok root! Ha létrehozom a rootot (konsole-ban) akkor pedig nem fogadja el a root jelszót, hanem közli hogy hibás és próbáljam újra! Akkor persze kipróbálom a sajátomat és elfogadja, majd ugyanúgy nem engedélyezi a hozzáférést! Ez miért van????????? 2 napja keresem a megoldást de nem találom! Valaki segítsen legyenszíves! Köszi
nincs adminisztrator mode
Uh.. A lényegről lemaradtál. :) 1: Mindenképp nézz bele a dokumentációkba! http://ubuntu.hu/dokumentacio 2: Root van, csak a jelszava nem létezik (vagy md5-ös, most nem tudom). ha root módban akarsz alkotni, a parancs elé, amit használni akarsz, írd be: sudo Pl: sudo apt-get autoremove
DcNdrewAzt tudom mire vanló a sudo. Köszi. Csak nem értem hogy ha nem konsole-ban szeretnék alakítani, hanem jó windózós megszokásból egér kattintgatással, akkor ott miért nem megy! Mindenesetre átbújom a dokumentációt...remélem segít! Azért ha van ötlet... Köszi
warpAkkor mire való a klikkelős megoldás ha nem megy!
ashenshugar82Uh.. bocs... Teljesen félreértettem! :] A Konsole-ban úgy néz ki a prompt, hogy: root@gépnév# ?
DcNdrewSzuper a szí@emmel látok meg ilyesmi! Mostmár valaki elárúlni miképp győzhetem meg a gépemet hogy klikkelgetve administrátor módot választva el is fogadjon egy acc-ot és ezáltal tovább haladhassak igy napok szívás után! Rendszeresen elkezdek linuxot tanulgatni de valami mindig elveszi a kedvem egy idő után aztán csak hónapok után térek rá vissza! Például a napokig szöszölés ezek közé tartozik, ha egy lépést sem jutok előreébb! Ha haladok is picit, akkor már nem akadok ki és hagyom az egészet! Namos konsolban létrehoztam már root jelszót! Lásd: sodu passwd root majd kérte az enyémet........ megadtam! Majd kérte a root jelszót aztán másodszor is! Megint megadtam! Kipróbálam: su - Passwd megadtam!!! megy!!!! király!!! Most megyek System settings - connection! Kéri az admin módot! Kéri a jelszót! MEgadom a root jelszót Nem fogadja el! Megadom az enyémet! Elfogadja és ugyanúgy egy mezei user vagyok aki nem nyúlthat a cucchoz! Ebben segítsen valaki aki nem csak költészeti irányból támogat! (nem bántás....csak már a hócipőm rég megtelt és már minden másom is a szívással amit két napja produkálok! Nomeg hogy évek óta rendszeresen abbamarad a linux és kénytelen vagyok mikrofosozni). Pedig ha néhány alap dolog menne én boldog lennék!) Köszi
DcNdrewigen így néz ki!
DcNdrewMost megint létrehoztam a rootot! És elfogadja a jelszót, de úgyanúgy nem ad utánna hozzáférést!
ashenshugar82Nem állítgattad el véletlenül a felhasználód jogosultságaid? Máshol működik az adminisztráció (például Adeptben)?
torosnem bántottam semmi mást! Feltettem az oprendszert! És azóta keresem a hálózat beállításához szükséges hozzáférést! Mást nem tettem, mint létrehoztam a root jelszót és próbáltam a klikkelős résznél beállítani az admin mód segítségével a hálót! Ennyi, sem több sem kevesebb.
ashenshugar82Hmmm... próbáld meg úgy elindítani konzolból, hogy kdesu kcontrol. Aztán meglátjuk, mi történik.
toroscant connetc to x server
ashenshugar82Áááááááhhhh!!! 1: "sodu passwd root" - (gondolom, sudo-t akartál írni) a rootnak, ha nem muszáj, ne adj jelszót, de már mindegy.. 2: Ha te sudoer vagy, akkor sudo-zhatsz. Tehát, ha a jelszót kéri, akkor nem a root jelszavát kéri, mert lesz@rja a rootot, nem érdekli, csak az, hogy NEKED van-e jogod sudo-zni. Tehát hiába adod meg a root jelszavát, őt az nem érdekli, mert nem rootként vagy bejelentkezve, nem a rootot kell azonosítania, hogy sudozhat-e. Jól körbeírtam, de mostmár érted. :) 3: a konzol egy másik "bejelentkezés". Nem sok köze van a grafikus felülethez. Szóval ott hiába váltasz su-val root-ra, a grafikus felületen nem leszel az! Ahhoz, hogy grafikus felületen rendszergarázdálkodhass vagy be kell rootként lépned grafikus felületre root + jelszó párossal, vagy minden fontos feladat előtt sudo-t vagy gksudo-t kell használj. Gksudo akkor van, ha grafikus felületen alkotsz valamit, és az Alt+F2-vel nyitott ablakba kell tenni a parancs elé. Ha egyszerűen akarsz rendszergazda lenni, akkor lépj be root + jelszó párossal.
DcNdrewJó lenne a root belépés, de nem engedélyezet!
torosatl+f2 megoldásnál a gksudo nem megy sima sudoval pedig nem mond semmit csak eltünik az ablak mintha belekezdene!
ashenshugar82kdesudo, mivel ez kubuntu (gondolom). Egyébként attól tartok, belefutottál egy olyan KDE hibába, ami szökőévenként egyszer, nagyon rossz holdálláskor jön elő...
ashenshugar82Nem Kubuntum van... Keress olyat, hogy bejelentkező ablak, vagy bejelentkezés beállítása. Ott be tudod állítani, hogy a root-ot beengedje a helyi gépre. Engedélyezd, és próbáld újra.