DcNdrewMost megint létrehoztam a rootot! És elfogadja a jelszót, de úgyanúgy nem ad utánna hozzáférést!

ashenshugar82Nem állítgattad el véletlenül a felhasználód jogosultságaid? Máshol működik az adminisztráció (például Adeptben)?

torosnem bántottam semmi mást! Feltettem az oprendszert! És azóta keresem a hálózat beállításához szükséges hozzáférést! Mást nem tettem, mint létrehoztam a root jelszót és próbáltam a klikkelős résznél beállítani az admin mód segítségével a hálót! Ennyi, sem több sem kevesebb.

ashenshugar82Áááááááhhhh!!! 1: "sodu passwd root" - (gondolom, sudo-t akartál írni) a rootnak, ha nem muszáj, ne adj jelszót, de már mindegy.. 2: Ha te sudoer vagy, akkor sudo-zhatsz. Tehát, ha a jelszót kéri, akkor nem a root jelszavát kéri, mert lesz@rja a rootot, nem érdekli, csak az, hogy NEKED van-e jogod sudo-zni. Tehát hiába adod meg a root jelszavát, őt az nem érdekli, mert nem rootként vagy bejelentkezve, nem a rootot kell azonosítania, hogy sudozhat-e. Jól körbeírtam, de mostmár érted. :) 3: a konzol egy másik "bejelentkezés". Nem sok köze van a grafikus felülethez. Szóval ott hiába váltasz su-val root-ra, a grafikus felületen nem leszel az! Ahhoz, hogy grafikus felületen rendszergarázdálkodhass vagy be kell rootként lépned grafikus felületre root + jelszó párossal, vagy minden fontos feladat előtt sudo-t vagy gksudo-t kell használj. Gksudo akkor van, ha grafikus felületen alkotsz valamit, és az Alt+F2-vel nyitott ablakba kell tenni a parancs elé. Ha egyszerűen akarsz rendszergazda lenni, akkor lépj be root + jelszó párossal.

torosatl+f2 megoldásnál a gksudo nem megy sima sudoval pedig nem mond semmit csak eltünik az ablak mintha belekezdene!

ashenshugar82kdesudo, mivel ez kubuntu (gondolom). Egyébként attól tartok, belefutottál egy olyan KDE hibába, ami szökőévenként egyszer, nagyon rossz holdálláskor jön elő...

ashenshugar82Nem Kubuntum van... Keress olyat, hogy bejelentkező ablak, vagy bejelentkezés beállítása. Ott be tudod állítani, hogy a root-ot beengedje a helyi gépre. Engedélyezd, és próbáld újra.

Ennyivel később: 14 év