Egyedi esetről van szó? 11.10 használok. Csak az frissítés előtti rendszer indul el, szerencse hogy választható ez grubban.
Tegnap frissítettem a rendszerem, azóta egy szép UBUNTU feliratnál lefagy
Ha tesztelsz, "jó" úton jársz! Ha csak használni szeretnéd a gépedet, minden gond nélkül, javaslom a két legszebb női nevet, az LTS világából. Lüszi és Izzó Dóra, ismerkedj meg velük! És ha mégis kalandra vágysz különíts el magadnak erre a célra egy külön partíciót, vagy egy másik (kivehető) winyót, vagy használj, virtualboxot.
Úgy tűnik, hogy a géped valamelyik alkatrésze nem szereti az új kernelt, amire frissült. Állítsd át, hogy alapértelmezetten a régi menjen, ehhez sok leírást találsz.
De sok Zoltán "van". :) LTS ... egyébként meg kéne nézni milyen csomagok frissültek, bár látom, a kernelre panaszkodnak sokan ... ezért KELL meghagyni az előzőt. Távolítsd el az új kernel csomagokat (vagy várj a javításig) valamint, ha eltávolítod, fixáld a régit (ez nem könnyű mindenhol terminál, synaptic, szoftverközpont ... synaptic a legegyszerűbb) - vagy vedd ki a kernel PPA-t (pipa ki). Vagy, amit a két kolléga mond, bármelyik célravezető.
KimariteKöszönöm a válaszokat, tisztába vagyok az LTS fogalmával. Szeretem kipróbálni az új dolgokat ezért szoktam frissíteni! Már két éve használom az Ubuntut. Alapértelmezetten mindig megmarad az utolsó két kernel? Honnan tudom hogy meddig kell várni a javításig? Hogyan tudom megnézni mi frissült? Hogyan kell elképzelnem a két kernelt? Ha a régiben frissítek valamit akkor az csak a régire lesz hatással?
Zoltan123456789- Alapértelmezetten az összes eddigi kernel megmarad, hacsak nem törlöd magad. Legalábbis nálam így van, Oneiric-en nem tudom. Vagyis régebben így volt :) igazából ezt nem figyelem. - Meddig kell várni, azt a fejlesztők is csak tippelik. :) (~dec. 22. :) ) .. nem sokáig, nem az adobe fejleszt "minket", ha erre gondolsz. - Különböző helyeken vannak a ".log" fájlok * csak synaptic eseményei > előzmények * terminál és dpgk-s dolgok (szoftverközpont) a dpkg.log-ban (naplómegjelenítő) * gdebi-s telepítések - valahol az is megvan nyilván. :) - kernel: "A magyar megfelelője: rendszermag Általában az operációs rendszer belső rétegét nevezik így, mely alapvető szolgáltatásokat biztosít a rendszer felsőbb rétegei számára. Általában ezek hardverközeli hozzáférések (eszközmeghajtó-programok), IO és processz ütemezés, filerendszer megvalósítás, hálózati stack, stb. " az újabbak fejlettebben és többfélét kezelnek (már) Forrás: http://wiki.hup.hu/index.php/Kernel A változatosság kedvéért: http://hu.wikipedia.org/wiki/Rendszermag http://prog.hu/cikkek/861/Az+operacios+rendszer+es+a+kernel.html (folytatásos) - Alkalmazások frissítése: ezt nem lehet egyértelműen kimondani, így vagy úgy. ha a régiben van csak meg egy szoftver, akkor az az újban nem fog frissülni ... feltéve, ha le nem törölte, mint "ütközést" ... véleményem szerint az újban frissített alkalmazás a régiben is frissül, de fordítva nem így van. Kérdezz inkább mást erről. ;) Remélem, valamennyire "sikerült" az 1001-hez közeli ;) újdonságot mondani. (ez vicc volt)
Zoltan123456789Egyébként azt, hogy sudo update-grup2 próbáltad már? ... és nem működött. Mivel próbálkoztál eddig, beavatsz a részletekbe?
KimariteMegoldás: ... szóval, távolítsd el az újat teljesent. Például a synaptic-ból: teljes eltávolítás, (ha nem tudod) az image, kernel, header szavakra érdemes keresni (ami nem ugyanaz, hanem magasabb verzószámú, mint a jelenlegi ... amit látsz a grubban) Azt így derítheted ki, mit használsz: uname -a Aztán egy sudo apt-get autoremove --purge Figyeld, mit szeretne eltávolítani. Majd újratelepítheted az új kernelt ... hátha jobban sikerül. sudo apt-get update sudo apt-get upgrade vagy a te módszered.
KimariteHelyreállítóba próbálkoztam, terminálból frissítettem hátha az segít! De nem mentem vele sokra! grup2 az micsoda? Ezzel még nem próbálkoztam. Talán az a legegyszerűbb ha letörlöm az új kernelt és addig használom a régebbit míg az új ki nem jön.
Zoltan123456789A grup2 az egy elírás.
Zoltan123456789Jó lesz az GRUB2-nek is.De ha indításkor előcsalod a Grub-odat, itt is kiválaszthatod a régebbi kernelt.Mielőtt nekiállsz törölgetni, próbáld ki, segít-e egyáltalán. Ha pedig van kedved keresgélni, átnézheted a /var/log/dpkg.log -ot, ami akkor készült mint amikor az a gyanús frissítés volt.Itt láthatod mi is frissült.Lépésről lépésre. Ja és ilyenkor hasznos a Rendszerment.
Sokat nem árultál el arról, hogy mi történt. Ahogy Péterh mondta: Különíts el partíciókat egy kipróbálásra szánt rendszernek. Sok szenvedést, idegeskedést, és kurvaanyázást spórolsz meg. Arról nem beszélve, hogy a család is hozzá fér a géphez, amin egy működő, stabil rendszer fut. Tudom, én ezt már átéltem! Telepítsd fel azt a rendszert az elkülönített partíció(k)ra, amit szeretnél kipróbálni, állítsd be úgy, ahogy Neked tetszik, aztán telepítsd a rendszerment nevű alkalmazást, és sokkal könnyebb lesz az életed!
Dr. SzösziNem! Lüszi és Izzó Dóra. Ők azok. Mi férfiak tudjuk! :)