DcNdrewBocs, de én csak a Base-ről beszéltem.
Arról meg csak annyit, hogy pár hónapja még egy tábla létrehozása is a lehetetlen küldetés kategóriába tartozott, és nem azért mert nem tudom, hogy kell egy táblát létrehozni. Gyakorlatilag bármit csináltam máris a dokumentum helyreállító varázslóval találtam magam szembe. Az legalább működött, csak minek.
Ezenkívül kb. egy éve próbáltam befogni munkára. Access lett belőle. Egyszerűen azért, mert az Access-el lehetett dolgozni, a Base-ben meg nem. Ja és az Accesst kevésbé ismertem akkor mint a Base-t, nem volt előítéletem. Szóval attól hogy ingyenes, még nem tudom rá mondani azt, hogy jó. Egyszerűen nem az. A szomorú tény, hogy kb. 1 fejlesztője van. Az sem fejleszti. Legalábbis én így tudom.
Ja és egy konkrét példa, mielőtt kritizálna valaki:
Egy programból táblázatkezelőbe exportálok adatokat (excell-be de ez lényegtelen, mert ha megnyitom Libreoffice-al csak egy mentés másként) + saját táblázat. A végeredmény 3 külön fájl és összesen 6 munkafüzet. Ezt kellene úgy átvinni adatbázis kezelőbe, hogy ha változnak az adatok ne kelljen újra frissíteni az adatállományt a Base-ben. A megoldás ilyen esetre a csatolás (a másik lehetőség a beillesztés). Igen ám, csakhogy a Base nem tud több állományt egyszerre csatolni. Az Access meg igen. Kiemelném, az igény onnan merült fel, hogy az adatok jellege miatt a 3 táblázat 3 különböző adatállományt tartalmaz. Nem célszerű őket összevonni egy táblázatba. Azaz nem azért van 3 táblázat, mert a Base ezt nem tudja. Viszont mikor mérlegelnem kellett, hogy melyiket fogom használni, akkor 1 pont volt az Access javára. Nem itt adtam fel, csak most hirtelen ez jutott eszembe.